Must-have-urile unei călătorii frumoase şi sigure? Destinația dorită, bagajul cu de toate dar nu cu toată casa, obiective de interes, mâncarea tradițională, obiceiurile locului şi drumul până acolo. Toate sunt interconectate şi toate se întâmplă cu multe amintiri dacă ajungi în siguranță acolo.

Ultimul eveniment pentru tați din vara asta – Modern Dad’s Challenges, ediția 3 (vor fi reluate din toamnă) a avut ca topic siguranța copiilor şi călătoriile. Ei bine, informațiile primite în materie de siguranța copilului, a ta ca părinte, nu sunt niciodată de prisos şi oricât de pregătit ești, o recapitulare nu strică niciodată.

Alice Dona, Managing Partner ErFi Kids Romania, Brand Manager Graco USA (pe care am avut plăcerea să o cunosc și eu la lansarea tricicletei Galileo, despre care puteți trage un ochi aici, dacă vă interesează să faceți o astfel de achiziție), a venit cu informații foarte utile privind grupele de vârstă pentru scaunele auto, a explicat standardele după care constructorii de scaune auto pentru copil se ghidează, a prezentat un scurt istoric privind apariția primului scaun auto şi care sunt caracteristicile unui scaun auto certificat internațional – lecție cu care fiecare trebuie să plece de acasă atunci când urmează să facă o astfel de achiziție.

”Cred că am reusit cu toții să învățăm mai multe după această întâlnire, iar eu am plecat cu sufletul mai împăcat la gândul că din ce în ce mai multi tătici conștientizează cât de fragilă și prețioasă este viața și că ocrotirea ei stă în mâinile lor. Drum bun și vacanță plăcută!”, a transmis Alice.

Nivelul de conștientizare privind transportul în siguranță, în România, este scăzut şi statisticile spun clar – numărul părinților care preferă să îşi transporte copiii fără a utiliza un dispozitiv de transport este foarte mare ceea ce subliniază gradul scăzut de conștientizare.

Un accident la 30 km/ora înseamnă cădere de la 3,5 m,  iar un accident la viteza de 50 km/h are efectul unei aruncări în gol de la 10 m.

Accidentele nu au loc neapărat pe distanțe lungi, în afara orașului, ci în oraș, pe distanțe mici.

Scaunele auto se încadrează la standardul R44 sau i-Size. R44 clasifică în funcție de greutate: grupele fiind: grupa 0 de la  naștere până la 13 kg, grupa 1 de la 9-18 kg, grupa 2 de la 15-25 kg, grupa 3 de la 22-36 kg

Dacă primul standard lua în calcul greutatea copilului, standardul următor ține cont de vârsta şi înălțimea copilului. Alte upgrade-uri ale i-Size sunt:

– rear facing prelungit – copilul va sta cu fața invers direcției de mers minim 15 luni, maxim până când poziția nu îi permite să stea confortabil

– sistemul de prindere este Isofix

– este prevăzut cu protecție la impact lateral

– testările sunt mult mai riguroase

Atunci când te duci la cumpărături trebuie sa ții cont de:

– numele brandului – nu este o achiziție simplă precum pasta de dinți, alege un brand recunoscut pentru producția de scaune auto pentru copii

– standardul după care e realizat

– are descriere pentru autovehiculele pentru care e construit

– grupa – kg, vârsta

– numărul de lot şi serie (producătorii serioși retrag de pe piața scaunele pentru care s-au semnalat defecțiuni, plângeri)

Alice a făcut și un pic de istorie: Primul scaun auto pentru copil a apărut în SUA, în anul 1962, Denver Colorado, și nu era o legislație care să impună folosirea lor. În anul 1985 scaunele au fost impuse prin lege în toate statele SUA, primul stat care a adoptat legea prin care scaunul de mașină pentru copil era obligatoriu a fost Tennesse,1970.

sursa foto: MDC Sofia Frunză

Poziția recomandată pentru scaunului auto este în mijlocul banchetei din spate, nu pe locul din dreapta sau stânga. Dacă din diverse motive de spațiu, scaunul este montat pe dreapta, acea dreaptă a pasagerului, se dezactivează airbag-ul. Dar acest lucru (îl faci asumat) nu este recomandat de niciun producător sau vânzător specializat în scaune auto copii.

Prezentarea Anei Maita, Consilier pentru Drepturile Mamelor Asociația SAMAS a fost ușor dură, a fost despre accidente care s-au întâmplat, despre cum mici drumuri pot schimba viața unei familii pentru că cele 2 minute de pus copilul în scaun au fost considerate inutile. Ideea unei astfel de prezentări vine de la faptul că, de-a lungul timpului, majoritatea campaniilor de conștientizare despre siguranța auto au fost prea drăguțe și cu happy-end și nu au avut efectul scontat. În schimb cele cu vizual negativ, cu exprimarea neîndulcită a realității unui accident minor se pare că au avut efectul dorit. Așa a procedat și ea.

“Siguranța copilului în mașină începe cu fixarea lui în scaunul de mașină, dar presupune mult mai mult decât atât (protejarea lui de căldură și arsura solară, de alergii și accidente cu sufocare). Iar primul gest de siguranță pe care un șofer trebuie să îl facă atunci când se întâmplă ceva copilului nu este să intervină, ci este să oprească mașina în condiții de siguranță. Iar celălalt pasajer adult din mașină, dacă el există (și de cele mai multe ori este chiar mama) trebuie să cunoască mereu punctul de pe traseu unde se află mașina astfel încât să poată să dea această informație serviciilor de urgentă dacă e cazul”, consideră Ana Maita.

Pentru un drum agreabil cu mașina poți folosi câteva accesorii – oglindă să vezi copilul, protecții banchete, sisteme de depozitare, în siguranță, pentru jucării, ustensile care pot fi folosite pentru a petrece timpul cât mai frumos şi fără plictis.

Tot pentru un drum fără peripeții trebuie să ai în vedere factorii alergeni din mașină:

– soare – alergia solară – poate fi prevenită prin folositea de accesorii speciale pentru a împiedica lumina – parasolare, geam închis, creme de protecție, hidratare

– aerul condiționat – filtrele să fie schimbate periodic

– fără odorizant de mașină – fac mai mult rău decât ceea ce se dorește – împrospătarea aerului

– insectele – pot intra accidental, se oprește mașina în siguranță, se eliberează vietatea și astfel poți salva atât viață copilului (care poate fi alergic) cât și a necuvântătoarei.

– jucăriile de mașină să fie diferite de cele de acasă, fără unghiuri/vâfuri ascuțite, de preferat rotunjite, de dimensiuni adaptate spațiului din maşină.

Soțului meu i-a plăcut mult de Roxana Farca, Travel Writer LumeaMare.ro  A fost impresionat de toate călătoriile familiei ei şi de curajul de a porni la drum cu copii, la mii de km depărtare şi de felul în care drumurile nu sunt o corvoada până la destinație, doar oportunități de învățare, culturalizare, transmitere valori.

Eu am povestit cum decurge înscăunarea fetei noastre, încă ne luptăm cu montajul centurilor, de fapt cu rezistență la stat cu ele montate corect, nu pe jumătate.

Ce mai facem noi ca să avem drumuri în siguranță:

– nu plecăm cu casa după noi, și umplem maşina la refuz. Asta e un obicei nou. Înainte ne înhămam mult. Acum ne-am temperat. Obiecte depozitate incorect în maşină pot cauza accidente grave chiar dacă este vorba de impact auto minim

– am la îndemână lucruri necesare pentru mândră: pentru plictis – jocuri, jucării mici pe care nu le are în casă, sunt doar pentru drum, lucruri pentru schimbat, pentru șters pe mâini, ronțăieli (nu se recomandă, în mers, ci când se staționează; noi am mâncat în mașină, recunosc)

– alegem timpul potrivit pentru plecare, după dispoziția copilului, după ce i-am povestit itinerarul. Loli iubește să călătorească, nu trebuie convinsă, acum. Când era de 1-1,5 ani era un chin plecatul undeva.

– are muzică după gust, cântăm şi ce auzim la radio, nu neapărat cântecele de copii

– în cazuri speciale – scoatem tableta cu Curiosul George

– la drum lung facem opriri dese, la benzinării, sau când vede ceva interesant pe geam (dacă se poate, în siguranță). La cumpărături e prima, nu contează că nu e de jucărie, căutatul printre  rafturi îi place mult. Și ce e tare: nu vrea neapărat, pune la loc, mă întreabă ce e şi se mulțumește cu răspunsul.

Întâlnirile taților iau vacanță, vor fi reluate în toamnă. Susțin astfel de întâlniri, informația a fost mult mai vastă acolo în sală. Eu am selectat din ceea ce mi-a povestit soțul meu şi mi s-a părut că ar fi de ajutor.

Sper sa îți fie utile informațiile, stai pe aproape ca să afli de următoarea întâlnire a taților.

La toate evenimentele taților surprizele s-au ținut lanț. La ultima ediție participanții s-au bucurat și de câteva surprize oferite de brandurile partenere, în cadrul unei tombole. Așadar, câțiva tătici norocoși au plecat acasă cu: un set de anvelope de iarna Goodyear UltraGrip Performance, un scaun auto Milestone 0-36 kg Aluminium Graco, un înălțător auto – Kandi Graco – pe care surpriză…l-a câștigat soțul meu, un pachet SAMASteratul părinților oferit de Asociația Samas, un pachet de scutece-chiloțel Pampers Pants, o geantă thermo pentru călătorii, împreună o cutie metalica vintage de ținut cerealele și alte accesorii, oferite de Nestle, premii oferite de STR8 ți Wash&Go, vouchere de remodelare corporală cu tehnologia XBody, oferite de PureShapes și un abonament de 100 ore de co-working, oferit de Hub-ul We Love Digital Unirii

La ediția a treia a Modern Dad’s Challenges branduri partenere au fost: ErFi Romania, Graco Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, Pampers, Pure Shapes, Crystal Dental Clinic, Goodyear, WeLoveDigital Unirii. Evenimentul a fost organizat la Cafeneaua “Happy Cinema”.

Evenimentul Modern Dad’s Challenges este inițiat de Frunzaresc.eu și realizat și implementat cu agenția de publicitate Creative Energy Corner.