Offf-uri

Nu mai țin minte pe unde am citit. Era vorba de cum se plâng mamele, plus o listă de cum să dregi, cum să faci. Domle e plină lumea de sfaturi. Ți se apleacă. Sunt așa de….Poate că nu e nevoie de atâtea.
Nici eu nu stau bine la capitolul cât de des te vaieți, cred cu tărie că un pic de empatie, de jur împrejurul unei mame, nu strică.

Cazuistica:
1. Cel mai mult îmi displac îndrumările celor care nu sunt mame, una e sa dai un sfat, însă să vrei să îți fie urmat e de-a dreptul hilar. Nu ai cum să înțelegi, iar dacă ai o prietenă mamă și a zis un of într-o fraza: Taci! Tăcerea e mai bună. Nu poți spune ceva, nu neapărat drăguț, nu spune nimic, zâmbește larg, e suficient. Te va simți aproape.
2. Apoi, nu e gândire profundă și nici politicos să  spui: cine ți-a spus că e ușor să fii mamă, te-a mințit cu desăvârșire, indiferent de contextul în care s-a strecurat un of al mamei. Urât, urât. Sună atât de scrijelit și cu venin că nu te mai uiți în urmă niciodată. Și nici măcar nu ți-e apropiat, nici la categoria cunoștințe nu o poți pune. Te-ai văzut de 2 ori și atât.
3. Oameni care cică iubesc copiii, lucrează cu ei, numai că sunt adepții zicalei cine îi are, să și-i crească (total de acord, până aici), cine nu îi are, să nu și-i dorească.  Nu poți să faci o meserie care implică lucrul cu copiii, și să îi scoți din plan definitiv. Și să privești părinții cu lupa, plină de judecăți cum eu nu aș fi făcut așa, mami!
4. Când copilul tău e al altcuiva.  Adica l-ai adus pe lume, cum l-ai adus (nu e ăsta main issue), pac ți-ai încheiat treaba. E al părinților tăi, al părinților lui, plus restul care se pricep mai bine ca tine. Toți stiu mai bine, oricum nu se văd rezultate la tine, nu asculți sfaturi, sunt mai stresați ca tine și nu gestionează bine stresul, te umplu și pe tine, deci să faci pachet copilul și să il dai. Da, da, fix la Sfântul Așteaptă.

De unde am pornit și unde am ajuns. Da, ofurile și prea multele sfaturi pentru mame. Apoi cum nici un sfat nu ține cont de cum să fii în papucii uneia. Poate că un pic de asculatare e de ajuns. Și clar nu e nevoie să jeluim împreună, dar un pic de spațiu de descărcat e necesar. Și nici nu trebuie să comentezi sau să înțelegi. Stai locului țeapăn. Chiar nu doare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *