Imagine
0

Pâine de casă fără gluten

Îmi place pâinea. Pe cea de casă o ador, îmi place caldă, aburită, cu coaja crocantă. Salivez acum. Pâinea bună îmi aduce aminte de copilărie, de cum făcea bunică-mea la cuptorul din ogradă tăvi de pâine și cozonaci, plăcinte (asta de sărbători), sau la cuptorul de la sobă. Bun tare! Ai mei fac și acum, numai că nu mâncăm noi.

Îi plăcea și fetei mele la un moment dat. De când fără gluten s-a terminat pofta. Cum mă cam săturasem de turte de orez, ea nu chiar, le molfăie cu plăcere, și mâncare ioc. Cum nu au nici o calorie (și iască ucată degeaba, cum le zice tata, nu se poate) trebuia să facem ceva cu calorii, am făcut pâine de casă. În plus e mai ieftin să o faci acasa. Pâinea fără gluten nu e chiar chilipir și, da, are multe în ea, pe lângă făină, apă, ulei.
Noi avem mașina de pâine Zelmer. Nu e performantă, își face treaba cu rețeta potrivită.

zelmer-

Până acum pâine obișnuită (albă, cu semințe, neagră, cu gluten, evident) a copt perfect, după rețeta din cărticica cu care vine la pachet. Cine face des pâine, la orice fel de mașină, știe că după ureche rețeta iese dacă ai muuuult noroc. Alta e schema când folosești făină fără gluten. La cuptor nu am încercat, nu funcționează excelent, avem un aragaz mai vechi (nu e al nostru, e din dotarea apartamentului), nici tăvi și alte din astea deoarece nu avem timp să fim mari plăcintari sau brutari. Bunicile Lolitei fac cozonaci, alivenci și alte bunătățuri super gustoase de patiserie, au timp, le face plăcere, noi mâncăm cu poftă.

Mașina de pâine face treaba singură, nu trebuie păzită, nu uiți cuptorul și arzi maclavaisul. Are timer, e foarte utilă.

Am încercat 4 tipuri de făină până acum:
1. Schar Bread Mix – iese bună, crește frumos. Mama mea a făcut (ușor stresată: mamă, eu nu știu să fac cu făină din asta!!!) și clătite și turte în ceaun cu ea. La clătite trebuie mai mult lapte vegetal, să se subțieze compoziția, în rest ca la clătitele obișnuite. Turtele la ceaun (eu eram marea doritoare) ies nu foarte pufoase, merg mâncate calde, reci se fac ca piatra.
Reteta pentru pâine este asta:
– 280 ml apă
– 2 linguri ulei sâmburi de struguri
– 1 linguriță sare
– 1 lingură zahăr ( nu am încercat cu altceva sau fără, nu cred că iese, zahărul are rolul lui)
– 390g făină
– 1 linguriță drojdie uscată, pentru copt la mașina de pâine

Program Whole wheat (ironie, nu?), 3 ore 40 min.

De vreo 2 ori am avut surpriza să nu crească. Prima dată a crescut, nu suficient, era mai turtită, era comestibilă, dacă reușeai să tai felii și să le prăjesti un pic. A doua oară era necoaptă totally și direct la coș.

8
2. Schar Farina. Nu e pentru pâine. Trust me. Am experimentat noi. Merge să faci clătite. În rest doar pentru ce este destinată – paste, foi de tartă etc.

dr-schar---farina---faina-dietetica-fara-gluten-x-1000g-875-1
3. Făină neagră Doves Farm. Prima pâine a fost dezastru. Am greșit cantitatea de apă, ordinea ingredientelor, nu știu ce..de nu a crescut.
Apoi am facut rețeta de pe pungă, cu mici modificări. A crescut frumos, a mâncat și prințesa mea, fără nazuri, o felie întreagă, după care asta a fost. Să mănânci tu restul, mami!

faina_neagra_fara-gluten-bioportal_6809

Cam așa e:

– 6 oua prepelita în loc de 2 ouă mari
– 6 linguri ulei sâmburi de struguri
– 1 linguriță sare
– 1 lingură zahăr
– 1 linguriță oțet – de care am avut în casă, de la Lidl, Sole/Sore parcă
– 380 ml lapte vegetal din orez

Toate ingredientele de mai sus trebuie amestecate într-un bol înainte de a fi puse în mașina de pâine. Apoi:

– 500 g făina
– 2 lingurițe de drojdie uscată

Program Basic, 3 ore.

4. Făina Doves Farm albă. Am urmat rețeta ca la făina Schar albă. Nu am avut surprize.

faina_alba_fara_gluten-bioportal_6755
Mâine încercăm pizza. Cum nu am mâncat de luni bune, abia aștept să bucătărească soțul meu. Daaa, când am zis am făcut, era de fapt eu cu Loli ne-am uitat la tati cum pune ingredientele, și apoi am stat cu mândra în brațe sau am păzit-o, în picioare pe scaun fiind, să se uite cum lucrează mașina de pâine: Vuuum, vuum. Mare minune, nu o puteam lua de lângă ea. Mai apăsa și pe butoane. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *