Frumoasa noastra călătorie cu ”bebe și bunic” continuă în sud-estul Franței cu orașul Avignon cunoscut mai ales datorită legendarului pod dar și renumitului Palat al Papilor.

Episodul 7 poate fi văzut AICI.

Așadar, cu cele 25 de săli, Palais des Papes este cel mai mare palat gotic. Este terminat în 1352 datorită papilor Benoit XII si Clement VI, fiind un adevărat simbol al puterii creștinătății în epocă. În acest palat somptuos, în același timp si fortăreață, s-au succedat nouă papi. Am văzut săli impunătoare ce au fost gazdă ceremoniilor, meselor, capele cu decoruri pictate, terase ce oferă o panoramă asupra orașului si Rhonului. Frescele sunt de o valoare inestimabilă. Mai jos câteva cadre exterioare, dar și imagini din interiorul palatului.

DSC_0645    

Podul Avignon le Pont St. Benezet, construit din sec.XIII și apoi afectat de războaie și de inundațiile Rhonului a fost restaurat pînă în sec.XVII. Din 22 de piloni au mai rămas doar 4, dar cântecul legendar ce însoțește dansul a rămas :”Sur le pont d’Avignon,on y danse,on y danse…”cântecel pe care îl fredonează copiii de pretutindeni și care a răsunat toată ziua în mașină, Lolita noastră fiind încântată și cu clap-clap din palme cum facem noi aplauzele noastre.

Dar Avignon înseamnă de asemenea Petit Palais, Musée Angladon, Musée Calvet, Musée d’Histoire Naturelle însă le-am lăsat pentru următoarea călătorie.       

Plecată de la Palat, prințesa noastră ia o gustărică în drum spre Lyon.   

                                                                 

Dintre toate tentațiile orașului Lyon – al doilea oraș după Paris – și anume, Muzeul Galo-Roman, parcul La Tete d’Or, Sărbătoarea Luminilor, Nopțile sonore, ne-a atras irezistibil bazilica Notre-Dame de Fourvière, închinată Sfintei Fecioare. 

Bazilica este ridicată pe ruinele galo-romane și cu cei 48 de metri are o poziție dominantă, viața lyonezilor fiind marcată de evenimente legate de istoria catedralei. An de construcție 1168, se spune că epidemia de ciumă din 1643 a fost oprită datorită rugăciunilor adresate Fecioarei. Are un turn de observație, amestecul de stiluri maur, neo-bizantin, neo-gotic și neo-roman conferindu-i varietate și unicitate.

DSC_0695          

Dezvoltarea comerțului a permis coloane din cea mai scumpă marmură, mozaicuri cu foiță de aur, vitralii superbe, bazoreliefuri, sculpturi alegorice. Sf.Maria este prezentată în diverse ipostaze: regină a Profeților, a Apostolilor, a Patriarhilor, a Martirilor și a Îngerilor. În curtea interioară a superbului monument de arhitectură se poate admira statuia Papei Ioan Paul al II-lea însoțită de un salut si urările adresate de episcopul de la Roma pe care Eminența Sa le-a transmis cu ocazia unei vizite la Lyon, în 1986.

 

Vizitarea orașului Lyon i-a oferit bunicului bucuria revederii cu o prietenă de familie, Maricica Hodocenco, care după ani în care nu i se aproba viza ca să-si viziteze fratele din Franța, reușeste să se stabilească la Lyon și să obțină și cetățenia franceză.

 

În episodul 9 urmează traseul Annecy, Elveția, apoi revenirea în Franța cu Alsacia, Lorena. Pe curând!

Întreg serialul aici, rezumat pe episoade – Vacanta-cu-bebe-si-bunic-la-final-de-serial/

Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.