Fata mea începe să înțeleagă că viața noastră se schimbă de la o zi la alta. Creștem cu fiecare zi, copilul înflorește, noi ne maturăm, îmbătrânim. Pe Loli o sperie că noi, mami și tati, vom îmbătrâni. Am avut conversația despre cum ea va crește, vor trece anii, se va schimba și noi la fel, și nu a fost de acord, pentru că nu ne vrea bătrâni și a plâns de am avut inima flenduri, minute bune. Vrea să fie mică, să rămânem aici, cum suntem azi.

Greu am convins-o că vor veni niște momente interesante, faine, bune și rele din care vom trage învățăminte și vom fi mai plini la minte și suflet. Spaima lui să nu îmbătrânim, încă nu a plecat.

Cărți pentru suflet

”Nu veau să fii bătână, mami”  mă emoționează și acum când scriu. Când își amintește subiectul acesta îi arăt crema antirid și îi spun că facem multe lucruri ca să ne menținem tineri la corp, la minte și suflet. Și o încurajez că atunci când vom fi bătrâni, ea va fi crescut îndeajuns. Îi spun că o vom învăța, cât putem de bine, să crească, să aibă încredere că a fi mare și noi mai gârboviți, nu e tragedie. E normal și firesc să ne trăim viața. Să o celebrăm, nu să ne temem de lucrurile firești care vin de-a lungul ei.

Conversația asta am avut-o după ce am citit o carte numită Viața. Face parte din pachetul ”Pentru suflet” de la Cartemma, alături de un alt titlu care o să vă placă și pe care îl prezint imediat după acesta.

Am citit cărțile cu Loli, deși nu sunt pentru copii. Recomandarea celor de la editură este pentru mame și viitoare mame. Poți să lecturezi cu copilul mic dacă asta își dorește și purta conversații frumoase pe tema maternității, emoțiilor de părinte. 

Pachet Cartemma

Viața – Valentina Rizzi

  • Cartea nu are text mult, cuprinde mesaje care îndeamnă fin la reflecție, la întrebări.
  • Pentru 5+ este destul de greu de asimilat, însă nu vă temeți să porniți lectura. Copiii vor digera mesajele în ritmul lor, voi doar aveți răbdare să se nască conversația, să vină întrebările. Așa am făcut noi. La început a citit tati, apoi eu și la următoarea citire ne-am conversat pe tema vieții, ce înseamnă să ai viața ta, cum s-a născut Loli, ce emoții am avut, cum a trecut timpul de când era bebe și cum simțim prezentul, ce realizări am avut, ce îi place, displace, plus conversația cu creștem și îmbătrânim.
Lectura cu tati, la ceas de seară

Autoarea Valentina Rizzi – este scriitor de piese de teatru și drama-terapeut, se simte specializarea un pic din modul în care mesajele curg, în două planuri (recunosc că am căutat special despre autoare, să înțeleg de unde vine backgroundul din spatele cărții):

Ea, care încă nu cunoaște pasiunea. Are deja o inimă care bate puternic.

Ignoră adâncimea fricii. Și se ține la suprafață cu mult curaj.

Planurile mesajelor se succed frumos – o împletire subtilă despre viața înainte de naștere și momentul 0.

Ea care, nu cunoaște nimic din ceea ce o așteaptă, nu știe ce urmează. Vine pe lume.

Ilustrațiile sunt bine sudate cu textul, veți vedea.

Dacă vă întrebați ce ține fiică-mea în mână – flaconul de ser fiziologic pentru curățat nasul. 🙂

Noi am integrat mesajele cu bucurie și cu tristețe (pe alocuri) pentru că am așezat cartea pe momentul la care este fata mea acum. Ii place că descoperă lumea de la nivelul vârstei ei, e clar începutul călătoriei ei, e clar că viața ei se dezvoltă și pierde sentimentul acela că era extensia mea, așa că parcă ar sta un pic mai mult, nu vrea să se despartă de copilul mic, bebelușul care a fost și încă e în ea.

Mama – Helene Delforge

Primul lucru pe care l-a făcut Loli când văzut cartea a fost să se cațere în brațe și să facem ”poză” ca pe copertă. Dacă mă uit prin pozele noastre, eu și Loli avem des poziția asta, in crescendo – de la bebe până acum la 5 ani.

  • Este o carte pentru celebrarea mamei, a tuturor mamelor, din toate timpurile.
  • Pentru copiii mari poate fi un album de amintiri – amintiri de-ale mamelor de oriunde din lume și situații în care se vor regăsi alături de mama lor.  Noi ne-am regăsit în multe ipostaze și ne-am amuzat pe alocuri, ne-am întristat, ne-am revenit, am discutat pe imagine, deoarece i se părea mult mai interesant așa.
  • Copilul descoperă mamele lumii și pe mama lor în carte. Noi, mamele ne regăsim în toată cartea. Fiecare filă este despre mama, bunica, șirul mamelor din noi și despre dragostea, dorul, nevoia, legătura emoțională care vine cu maternitatea.

Aici ne-am reamintit de călătoriile noastre. Nu are legătură cu textul, dar a fost o bună ocazie să îi amintesc că și ea a călătorit cu noi de la 4 luni. De atunci, nicio călătorie fără ea.

Ei, da, celebra supă cu broccoli și negocierile pe temă. Loli mănâncă, nu are nimic cu verdeața asta, și după ce am citit, a zis cu încântare: Mie îmi place broccoli!
Pupicii! Ei bine, bine că suntem izvor nesecat!
Aici iar ne-am regăsit. Nu chiar cu fusta îmbulinată, doar în călătoriile cu autobuzul.
După prima propoziție, a spus că nu vom reciti partea asta, o vom sări de tot, chiar dacă e ultima. ”Într-o zi, voi fi bătrână.”

Dacă ați devenit curioși -link-ul unde găsiți pachetul este aici.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.