Urmează ceva interesant: 2 experimente pentru copii de făcut acasă și nu cumva să menționați vreun cuvânt greu în genul chimie și fizică. Să nu pierdeți mușterii!
Nu a venit vacanța, în schimb ne-a lovit pandemia. Păi, nu e chiar nefericită situația, stăm acasă și facem toate năzdrăvăniile care ne vin pe moment.
La partea de crafts stăm bine! A venit timpul să ne aventurăm la experimente.
Iată ce am făcut, inspirându-ne din carte:
-
Am scris mesaje invizibile cu cerneală invizibilă
În cartea noastră se folosește zeama de lămâie. Noi nu aveam lămâi în casă așa că am folosit suc de portocale. Am folosit o foaie galbenă ca să nu se vadă pe hârtia albă. Cu alte cuvinte am schimbat de tot experimentul. Veți vedea că și pe noi ne-a surprins rezultatul.
Bon, am scris ceva acolo și am pus hârtia la uscat pe calorifer.
După ce s-a uscat, am pus hârtia la încălzit în cuptor. Recomandarea în carte este să pornești cuptorul la 200 grade. Încălziți cuptorul pe care îl aveți și puneți hârtia pe o tavă și lăsați vreo 30 minute sau până când devine vizibil mesajul. În timpul ăsta puteți să vă ocupați de următorul experiment.
-
Mașina propulsată de un balon cu aer
Aici am avut parte de 2 experiențe. Una fără succes și una cu succes!
Am încercat să propulsăm o mașina de curse făcută de Loli zilele trecute. Aici e link-ul. Nu a funcționat. Rotile erau lipite și nu s-a mișcat mașina oricât de tare am umflat balonul.
Apoi am făcut o altă mașină dintr-o altă rolă de la hârtia igienică, am pus roți mobile din plută și scobitori și vedeți în video, mai jos, ce s-a întâmplat.
Explicație – aerul din balon va determina mișcarea mașinii. Pentru că balonul este elastic și aerul iese cu presiune, mașina va fi împinsă în direcția opusă curentului de aer care iese din balon. Uite așa introducem noțiunea de presiune, forța aerului.
Să revenim la mesajul invizibil. Ce credeți, ne-a ieșit? Păi, a ajuns mesajul la destinatar.
Explicație: sucul de portocală este dulce, conține zaharuri și la cald se ard. Se caramelizează! Dacă am fi făcut experimentul cu zeamă de lămâie ar fi ieșit la fel. Știu, la cât de acră e lămâia, ce se arde vă întrebați, nu? Tot zahărul! Acela în cantitate infimă din sucul de lămâie plus zahărul din hârtie.
Hârtia conține celuloză – denumirile care se termină în oze conțin zaharuri și zahărul la cald se arde. Voila! Hârtia a căpătat în ambele cazuri patină veche, s-a închis la culoare, semn că zahărul din compoziția hârtiei s-a ars pe alocuri în funcție de cum a bătut căldura.
Îmi amintesc că în școală am făcut un experiment similar. Atunci am dizolvat zahar în apă și am scris cu soluția obținută astfel. Rezultatul este același.
Succes la experimentat!
Încercați și voi! Va fi distractiv.
Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.
Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
3 comentarii