Am ales pentru azi 4 povești pentru copii cu ilustrații deosebite. Poveștile, atunci când le aleg pentru Loli sau pentru mine, se adună în 2 categorii – povești care te conectează la mesaj prin ilustrațiile deosebite și povești care vin așa lin, le încorporăm fără prea mult vizual, ilustrațiile sunt ca bonus.
Am cumpărat recent pentru Loli, pe lângă cele 2 cărți care ne lipseau din seria cu Mog (dau ochii peste cap, dar ce să fac, îi fac plăcere copilului) 4 cărți minunat ilustrate:
- Prințesa cerului
- Între cer și mare
- Povestea unui șoricel zburător
- Henry și puterea imaginației
Noi citim la lanternă fie seara, fie la prânz (cu draperiile trase) și fiecare pagină este descoperită lent și e un sentiment foarte plăcut. Fata mea iubește modul ăsta de a citi și o stimulează să le descopere singură când simte nevoia, fără lanternă. O găsesc răsfoindu-le, fără să-și dorească să-i citesc, pentru că o povestește ea cu cuvintele ei, o aud cum face scenarii. Și nu mă suferă în preajmă (du-te mami!). E momentul ei, iar eu dispar din peisaj.
Așadar,
Prinţesa cerului – Rino Alaino
- O poveste captivantă (o recomand copiilor de 4 ani spre 5-6) care aduce lumina și întunericul (umbra) în același plan, ca apoi să le despartă.
- Autorul face un fel de reinterpretare a istoriei stelelor și Lunii.
- Este imaginată sensibil și desenată în nuanțe de maro și auriu.
- Printesa cerului e greu de digerat la prima vedere, un tată își ascunde fiica, invidios pe lumina ei, mama este disperată și cere ajutorul unui marinar. Acesta face un drum din stele de mare pentru Luna, astfel ea ajunge acasă la mama ei.
- Ideea e că povestea dacă o explici tu ca adult va deveni abstractă pentru copil. Eu am lăsat copilul să ceară explicații, să experimenteze emoții și ilustrațiile magnifice și să descopere totul în termenii lui.
Intre cer și mare – Fraţii Fan
- Povestea este despre nevoia de a visa, imagina lumea cu necunoscutele ei pentru a o putea integra ușor.
- Un băiețel, pe nume Finn, visează la bordul navei lui despre un loc minunat unde cerul și marea se întâlnesc, despre care știe de la bunicul lui. Nava construită în amintirea bunicului avea să-l ducă în călătoria plină de aventuri și emoții către locul dintre cer și mare.
- Cartea este desenată în culori pastelate, cu pagini din hârtie groasă și acest lucru îi dă un iz de poveste de demult, ca un drum înapoi în copilărie când orice este posibil, chiar și drumul către lumea dintre cer și mare.
- Mie îmi vine să dorm cu ea sub pernă. Pentru copiii mici de 2+ spre 3+ povestea poate deveni senzorială, despre descoperirea desenelor, urmărirea conturului animalelor pe care le cunoaște, identificarea elementelor fantastice din poveste.
Lindbergh. Povestea unui șoricel zburător – Torben Kuhlmann
- Are ca sursă povestea adevărată a lui Charles Lindbergh, pilot american și pioner al aviației. Lindbergh a construit un avion cu un singur motor și a traversat Atlanticul cu foarte puține șanse de a termina călătoria, doar cu mult curaj.
- Istoria aviației, a primelor reușite ale omenirii de a zbura, pentru copii poate fi greu de accesat și neinteresantă dacă nu e cuplată cu un fir narativ atrăgător sau nu e fan chestii tehnice.
- Cartea este ca un film de desen animat. Are secvențe, cadre foarte frumos construite, te simți părtaș la aventură, modul cum sunt desenate personajele, ce parcă ies din file, o fac valoroasă ca ilustrație și mesaj.
- Curaj, determinare, curiozitate – iată o parte din ingredientele copilăriei și dacă un șoricel poate traversa în zbor un ocean, apoi un copil poate străbate lumea întreagă doar dacă se gândește la asta.
- Pentru 4+ poți iniția conversații foarte frumoase pe tema zborului, a necesității de a depăși limite și despre revoluția tehnicii, despre modul cum lumea evoluează și cum invențiile au adus nivelul de trai așa cum îl experimentează acum.
- Bonus – la finalul poveștii găsești o scurtă istorie a aviației.
Henry și puterea imaginaţiei – Skye Byrne, Nic George
- Mie îmi plac povestile ilustrate cu text puțin. Te solicită un pic deoarece pentru copilul mic contează mult vizualul și povestea are farmec numai dacă se implică povestitorul. Adică – tu, părintele.
- Cartea este așa cum spune titlul despre imaginație, despre cum să te folosești de imaginație ca să exprimi o emoție, ca să prinzi curaj, să îți îndeplinești o dorință.
- Henry, băiețelul din poveste, își pierde iepurașul preferat. Bunicul îi dă un sfat foarte bun – să-și imagineze că l-a găsit!
- Cartea are 2 planuri în ilustrație – desenul în creion și elemente de decor din viața reală. Cu alte cuvinte desenul ce spune povestea se completează cu elemente reale și sugestiv potrivite pentru fiecare acțiune a personajului.
- Pentru copii povestea poate servi drept soluție pentru zilele alea în care nimic nu e cum trebuie și pe plac. Dacă îți folosești imaginația poți transforma ceea ce nu face ziua bună, poți schimba perspectiva și cine știe ce va ieși. O zi minunată, poate!
Spor la citit, pentru inspirație și alte review-uri de cărți, scrie carte copii la secțiunea search de pe site și sigur vei găși cărți interesante.