Am citit multe povești amuzante cum pe timp de pandemie nu aruncăm nimic, cum fiecare rolă de la hârtia igienică e bună la vreun proiect al copilului. Bun, ce am păstrat în ultimul timp? Am băut apa cu sete și am păstrat capacele. Le-am colorat frumos și am lucrat 5 activități pentru recunoașterea literelor cu capace de la sticle de apă.

Bine, eu m-am amuzat și regăsit în astfel de povești pentru că…ghici ce? Și noi facem asta, în plus facem și un pic de educație ecologică copilului, vorbim despre materiale, despre cum se obțin, ce înseamnă să reciclezi etc.

Cum am procedat – capace colorate cu litere + planșa de lucru

  • Pentru a colora capacele am tăiat hârtie după șablon – un rotund decupat pe dimensiunea capacelor. Așadar, am exersat un pic motricitatea fină și grosieră. Fata mea e stângace, i-am cumpărat o foarfecă pentru stângaci ca să îi fie mai ușor.
  • Am lipit ceea ce am decupat și am obținut niște capace colorate simpatice. Pentru vocale am folosit culoarea verde. Veți vedea de ce, mai jos.
  • Apoi am folosit un capac ca să creionăm câte un cerc pe o coală de hârtie. Am fi putut printa cercurile, dar am preferat să lucrăm noi planșa. Ne ajută la coordonare, la motricitate, la atenție și concentrare.
Pregătirea capacelor – culori și litere
Pregătire planșă de lucru
Cât s-a odihnit Loli de prânz, am scris literele aleator. Am pus și câteva cuvinte, să descoperim „întâmplător”.
Gata de joacă!

Activitatea I

Găsește literele! Umple planșa! Un fel de vânătoare de litere care necesită atenție și concentrare.
Puteți cronometra și face un joc de familie – cine completează primul! Premiul – O carte în plus înainte de culcare sau clătite la cină. Fiți creativi!
Vânăm litere 🙂

Activitatea II

Ghicitori!

Am ascuns niște semințe printre litere?

În ce facem salata de fructe?

Ce animal am văzut în documentarul de azi și am râs pentru că așa se numea?

Ce spui tu când te rog să faci ……….(alegeți voi ceva ce îi displace, dar e amunzant, totuși)?

Ghicitori!
Avem și prescurtarea de kg pe acolo și un de, nu am uitat de ele. Ideea e că aici poți veni cu mai multe variante. Poți să dublezi vocalele și să ascunzi mai multe ghicitori.

Activitatea III

Cum se scrie numele meu? Cum se scrie numele tău, mami, tati?
Cred că primele cuvinte pe care le poate scrie copilul sunt mama, tata, și numele lui, nu-i așa? Numai că și mama și tata au nume, corect? E un joc simpatic!
Să ne scriem numele

Activitatea IV

Am găsit litera, caut prin casă un obiect care începe cu litera respectivă sau caut poate văd undeva, pe ceva scrisă litera.  Un treasure hunt de litere, să zicem. Avem un joc similar aici.

Activitatea V

  • Exerciții de logopedie
M-am gândit că poate prin vizualizarea vocalelor, va fi mai distractiv să repetăm ce avem ca temă de la logopedul fetei. Despre evaluarea logopedică am informații aici – Evaluarea logopedică a copilului.
1. Găsește și potrivește vocalele pe planșă.
Doar Î este cu negru. Așa a vrut Loli.
2. Tigrul are nevoie de vocale,  este răgușit. Tigrul le înghite și copilul le repetă, așa cum ar fi făcut la ora de logopedie.
Tigrul nostru este dintr-un caiet de activități de la Ikea, vedeți aici. Îl aveam lucrat de ceva vreme, este de fapt pușculită. Noi i-am dat altă folosință acum.
Tigrul + vocale
3. Facem gimnastica aparatului fonoarticular pentru fiecare literă – sunet (copiii care fac logopedie știu; dacă vă este de ajutor, iată niște carduri cu care puteți lucra de la Jucării Vorbărețe – aici și aici.)

Spor la joacă!

#stămacasă #nejucăm #învățăm

Avem nevoie de idei pentru jocuri făcute în casă, așa că nu vă sfiiți, primim cu drag ponturi.

AICI este pagina de facebook a blogului, acolo vezi când public lucruri care mi se par interesante și te-ar putea prinde și pe tine. Sau te poți abona la newsletter. Dacă ești în căutare de idei de activități AICI poți să vezi ce meșterim.

Când nu ne jucăm, citim! Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.