Bunicii Lolitei stau la casă, în oraș. Am pus mai jos o selecție scurtă cu 6 idei de activități pentru vacanța de vară la bunici.

Așadar, luna trecută am ajuns la casa bunicilor cu mașina plină și în afară de cărți, jucării nu am pus în bagaj. Am uitat și… nu am uitat. Nu am avut loc în bagaj, așa că ”am uitat”. Ne-am gândit că lipsa jucăriilor de acasă o va inspira pe fata mea (împreună cu noi și bunicii) să caute noi idei de joacă într-o curte plină de lucruri, pe care nu le are acasă.

Conectare cu natura

Ce idei ne-au venit pe tema natură, conectare cu natura (care ne-a lipsit toată perioada de izolare), iată:
  1. Imprimeuri naturale
  2. Forme naturale
  3. Proiect de amenajare grădină
  • Imprimeurile naturale s-au transformat în mici obiecte decorative pentru curtea bunicilor. Am vrut să obținem niște pietre frumoase cu urme naturale, poate un fel de fosile, dar elementele folosite nu s-au desprins, așa că le-am lăsat lipite. Sunt frumoase și așa.

Forme naturale – aici faci vânătoare de melci, pietre, frunze, semințe, flori, orice e natural de prin curtea bunicilor și le etalezi, observi cu copilul. Micile descoperiri vor face activitatea pe placul lui. Dacă știi și curiozități despre ce ai etalat frumos, atunci l-ai cucerit, ești hero no 1.

Spirale, cercuri etc

Un colț de grădină special pentru bunici – despre proiectul nostru de amenajare grădină am povestit pe larg AICI. Sper să vă inspire.

Oale, lighene, polonice, nimic fancy doar ce avem în curtea bunicilor.

Piese de muzeu

Pentru că Loli va fi unul dintre copiii care se va minuna în fața unei vitrine de muzeu privind piese ciudate care provin dintr-o gospodărie, am zis să îi facem cunoștință cu unele din timp, mai ales că bunicii au astfel de ”antichități”. Mici lecții de istorie, povești adevărate din istoria familiei cred că sunt pe placul tuturor. Poveștile bunicilor despre lucruri din copilăria lor sunt captivante pentru nepoți, îi conectează mai bine, după timpul petrecut departe unii de alții.
  • ”Comori” din magazia bunicului – scule și obiecte vechi dar care au încă un folos
Cutie cu forme vechi de patiserie
Prim plan cu forme de eclere, formă covrigi Pretzel, briose, mini tarte. Nu sunt noutăți formele, ci faptul că ele existau și pe vremea când bunicul era de vârsta Lolitei.
Familia de gealău – rindea manuală lemn. Se folosesc și acum, dar ale bunicului sunt în familie. :)))
”Papucii” aceștia au intrigat-o pe fiică-mea. Nu se pot încălța, dar sunt mobili și fac troca-toc. Sunt șanuri de mărimi diferite(calapoade diferite). Iată cuvinte ce pot spune o poveste cu cizmari și pălărieri.
Suport ziar. Hai, că nu ați mai văzut!  Nu am avut un ziar pentru exemplificare, dar revista veche despre educația rutieră a fost bună, mai ales că am citit din ea lucruri interesante și educative pentru copil
Semne de carte cusute, de când bunica era tânără și cu mult spor la cusut. Am făcut și eu la ora de lucru manual, dar nu era activitatea mea preferată. Nu-mi place să cos (nici acum), dar la nevoie pot să țin acul în mână. 🙂

Tot la categoria Piese de muzeu punem și cărțile vechi, reviste vechi și cele de pe vremea noastră (vă arătăm doar ce ne-a impresionat cel mai mult, avem multe exemple, numai că nu vrem să umplem cu poze acest articol). Ideea pe care vreau să o transmit este: faceți istoria cărților preferate din biblioteca voastră din copilărie, prezentați copiilor amintiri legate de ele și astfel cultivați, încă un pic, dragostea pentru citit și pentru a păstra cărțile ca pe comori de preț (indiferent cât sunt de depreciate, ”obosite” de la citit).

Am găsit la bunici, așa cum vă spuneam mai sus, o revistă drăguță, o revistă școală extrem de educativă despre regulile de circulație, din anul 1987. Cu excepția formulărilor specifice vremii (pionieri, șoimi, tovarăși – pentru care am făcut un upgrade conform vremurilor noastre, atunci când citeam copilului), revista ne-a plăcut mult.

Cartea bunicului de copil. Noi suntem din țara lui Ion Creangă, cum s-ar zice, deci fani pe viață.
Carte din biblioteca tatălui Lolitei – în limba franceză, frumos ilustrată. Cum bunicul e profesor de limba franceză (pensionar) nu am avut probleme cu traducerea.
Jocuri cu creta
Bunicii au o mică alee pavată și pe alocuri iarba crescuse. Înainte de a curăța ne-am jucat cu creta și zicem noi – am făcut niște mici opere frumoase. Totodată, am exersat și numerele: joc cu numere pe trepte și cu ajutorul unui șotron ingenios desenat de tataia Dann.
Desenele cu care ne mândrim tare! Preferata Lolitei – caracatița care iese din canal.
Furnici, troli, maimuțe
Șotronul în formă de bunic șic.
Exersare numere pe trepte.

Concluzie: Vacanța la bunici nu are nevoie de pregătiri speciale. Lăsați-vă conduși de inspirația de moment și de ”comorile” din casa, curtea, șopronul bunicilor. Așteptăm lista voastră cu 6 idei de activități pentru vacanța de vară la bunici!

Spor la joacă! Vacanță plăcută!

AICI este pagina de Facebook a blogului, acolo vezi când public lucruri care mi se par interesante și te-ar putea prinde și pe tine. Sau te poți abona la newsletter. Dacă ești în căutare de idei de activități, jocuri  – AICI poți să vezi ce inventăm sau ce meșterim.

Când nu ne jucăm, citim.. și invers! Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Cartea mea, în caz că vreți să găsiți capitolul prieteni, joc și joacă are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI, în cazul în care v-am făcut curioși.