Să continuăm poveștile despre Sicilia. Catania a fost de vis. Cine a ratat articolul, iată-l aici.

Bun, am părăsit Catania doar cu amintiri frumoase, iar cele câteva momente cu emoții s-au diluat rapid.

Obiective de neratat în drum spre Palermo

Următoarea noastră cazare era în Palermo. Însă până la Palermo, am făcut câteva opriri interesante.

 Caltagirone

Renumit pentru ceramica sa, punctul culminant al orașului este scara cu 142 de trepte, decorată cu ceramică locală. Am urcat celebra scară Santa Maria del Monte, ne-am minunat la fiecare treaptă, ne-am fotografiat în fel și chip. Treptele sunt înguste și ne-am jucat cu funcțiile telefonului, am aplicat diverse trucuri învățate de pe Instagram sau din alte aplicații de social media.

Străduțele înguste ne-au păcălit şi am rătăcit parcarea unde am lăsat mașina. După ce ne-am învârtit nițel în cerc, am găsit mașina și ne-am îndreptat spre Agrigento cu a sa Valle dei Templi.

imagini de pe scara celebră, vitrine, o clădire frumoasă de scoală… când eram ușor rătăciți 🙂

Agrigento – Valle dei Templi

Valea include rămășițele a șapte temple, toate în stil doric. Situl arheologic face parte din Patrimoniul Unesco încă din anul 1997.

Ne-a plimbat cât ne-au ținut picioarele  prin valea templelor, care nu e o vale ci o colină în afara oraşului.

Am găsit și o rasă de capre specifică zonei – capra Girgentana. Ne-am minunat la vederea coarnelor lor, apoi am continuat cu explorarea  sit-ului, presați fiind, cumva, de vremea de ploaie care se anunța spre după-amiază. Nu voiam să ratăm nimic pe vreme uscată, așa că după temple, urma o altă oprire.

Scala dei Turchi

Cum noi ne ținem de plan atunci când se poate și nu apar impedimente, am terminat ziua fix cu acest obiectiv. Am ajuns pe înserate, a fost aventuros drumul pe plajă până la roca calcaroasă, însă a meritat.

Din ce am citit noi și ca info găsești și pe net iată: scala dei Turchi își ia numele de la pirații sarazini, adică turcii numiți astfel de către populațiile locale (așa era numit prin convenție poporul arab), care în secolul al XVI-lea obișnuiau să urce pe formațiunea de stâncă pentru a jefui satele de pe coastă. „Scala”, roca în trepte, a ușurat acostarea piraților în acest punct greu de accesat și de controlat pe de uscat.

Scala dei Turchi a fost aleasă drept teatru natural pentru unele scene din filme celebre, ca de exemplu Malèna, jucată de Monica Belucci.

Palermo

Seara, pe ploaie (da, vremea nu a făcut rabat pentru vacanța noastră), am ajuns la cazarea noastră din Palermo. De fapt, de lângă Palermo, din Mondello. Peripețiile au continuat, cum spuneam și în articolul trecut, am avut parte de mici emoții în vacanța noastră.

Maşina nu putea urca dealul unde era cazarea noastră. Plouase și DR-ul nostru nu avea „potenza”. Dalacul nărăvaș a urcat din a treia încercare, cu ajutorul gazdei noastre.

Prima zi în Palermo a început cu o surpriza – priveliștea superbă către mare. Casa avea niște obloane care te făceau să dormi non-stop. Era întuneric beznă în cameră și am trezit mândra brusc să vadă marea și terasa imensă a casei. Seara, când am ajuns  încă picura și după chinul cu mașina senza potenza, nu am apucat să explorăm perimetrul casei. Așa că a fost o  trezire frumoasă.

Bon, după surpriza cu panorama frumoasă și un mic dejun sățios gătit de Iulian, ne-am pornit spre Catacombe dei Capucini. Nu avem poze de aici pentru că nu era permis fotografiatul. Lolita nu prea a fost încântată per total. La început i s-a părut interesant, dar pe măsură ce rândurile de „oameni care dorm de tot” erau din ce în ce mai multe, nu prea voia să continue traseul. Spre finalul traseului am văzut-o și pe celebra Rosalinda, fetița prezervată perfect, apoi am ieșit la lumină, la aer curat. Am luat la pas străduțele din centrul vechi, trecut pe lângă Catedrala din Palermo, găsit un loc de luat masa de prânz unde am degustat celebrul sendviş cu rinichi plus alte bunătăți locale.

Intrarea în catedrală și linia meridiană cu semnele zodiacale din interiorul catedralei.

Centrul vechi ne-a plăcut, am amețit de la cât ne-am rotit ochii ca să memorăm detalii. Fontana di Pretoria ne-a amintit de o piață celebră din Roma, am trecut apoi prin piața de pește. Aici terasele erau pline, distracția în toi, peste tot se cânta şi dansa. Foarte faină atmosfera, am mișcat și noi soldurile puțin fără să zăbovim, am purces mai departe.

Porta Nuova, Fontana di Pretoria și sendișul specific zonei

Am ținut morțis să trecem şi pe la statuia cu bustul lui Nicolae Bălcescu. Pe drum, am menționat copilei câteva amănunte despre istoricul român. În parcul- Grădina Garibaldi unde se află bustul am descoperit și ficușii spectaculoși. După Bălcescu, ultima oprire a fost Teatrul Massimo care arată superb în lumina apusului. Seara a fost încheiată la căsuța cu vedere la mare, cu un grătar delicios pregătit de băieți.

Mondello și Segesta – împrejurimi Palermo

A doua zi în zona Palermo a început cu faimoasa plajă Mondello, unde am făcut baie de soare. Nu ne-am dus pregătiți de plajă, dar tot ne-am înmuiat picioarele un pic în apa mării. Concluzia: era bine dacă ne luam costumele la noi, dar cum aveam multe de văzut în continuare, după oprirea la mare, am demarat către templul Segesta.

Marea cea albastră

A fost o oprire frumoasă la Segesta, ne-am minunat din nou de grandoarea construcțiilor antice, am făcut poze multe, după care ne-am pornit către următorul obiectiv.

Muzeul Sării

Merită o stație la Rezervația Naturală de sare Trapani și Paceco dacă sunteți în zona Trapani. Aici am vizitat Muzeul Sării care prezintă o expoziție cu diverse instrumente tipice activității tradiționale de obținere a sării. Am avut parte de mic ghidaj aici de la un italian simpatic care ne-a vorbit o italiano-engleză foarte plăcută.

După atâta istorie sărată, foamea începea să pună stăpânire pe noi. Am găsit un loc pentru masa de prânz prin apropiere și după ce ne-am pus burțile la cale, am luat drumul spre frumosul Erice, un loc la înălțime numai bun de explorat (așa ne-a fost recomandat).

Erice

Despre acest loc se spune că ar fi unul dintre cele mai frumoase sate din Italia. Da, ne-au plăcut străduțele înguste și piețele, flancate de biserici și construcții tip palat. 

Ce nu ne-a plăcut…vremea nu a mai ținut cu noi din momentul când am oprit motorul în Erice. Fiind la altitudine vedeam cum ne traversau norii. Frumos, ce să vă zic, dar ne trecea și frigul subțire prin oase. Ne-am plimbat cât am reușit să rezistăm vântului tăios, apoi am părăsit locația. Poate vom reveni la un moment dat  și vom avea parte de tot ce putea să ne ofere Erice ca locație, istorie etc.

Trebuie să menționez că înainte de plecare am avut parte de un apus frumos.

Cefalu și Enna – ultima zi

A fost una giornata  lungă. Urma să ne întoarcem în Catania ca să luăm avionul spre casă. Cum zborul nostru era de noapte, am avut timp de Cefalu. Aici am luat şi prânzul. Înainte de a ne îndrepta  spre aeroport am poposit și în Enna preț de un kebab și 2-3 priviri prin piața centrală a orașului.

Plaja Lungomare, Spiaggia Porto Vecchio, Porta Marina – vechea intrare pe plaja Porto Vecchio.
Privire către Catedrală, din Piața Domului și restaurantul la care am mâncat, ales după numele subsemnatei. Ei, da, cam așa ar arăta și restaurantul meu…dacă l-aș avea 🙂

Sicilia, la început de noiembrie, ne-a prins foarte bine. Orașele, satele pitorești ne-au încântat. Merită o astfel de excursie, pleci relaxat acasă cu chef de muncă până la următoarea ieșire din cotidian.

Vrem să ne inspirăm de la voi ( mesaje multe în secțiunea de comentarii), poate ați testat locuri superbe cât la noi acasă se instalează toamna, termin cu…

Călătorii cât mai multe

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată găsiți la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-10 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici, pagina de Instagram are multe story -uri drăguțe, iată AICI.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.