După o vară toridă și prea puțin concediu, vacanța de toamnă ne-a prins foarte bine.

Am avut parte de o săptămână siciliană plină: am văzut locuri superbe, ne-am relaxat la malul mării, am degustat tot ce ne-am pus pe lista de călătorie (caloriile au sărit în aer, deh!), am avut parte și de peripeții – doar o vacanță fără emoții nu se poate, clar. Prima emoție – avionul a avut întârziere de o oră, aproape să ni se anuleze cursa. La aterizare, la car rentals, era cât pe ce să nu avem mașină, iar noi aveam cazări în puncte diferite de-a lungul vacanței. Bine, făceam rost de mașină, dar atunci în creierii nopții cu doi copii obosiți, am plătit un preț cam mare pentru chinezăria de mașină pe care ne-au dat-o. Da, un DR care nu putea urca dealurile, și știm că Sicilia nu e plană, e cu suișuri și coborâșuri.  Am tras aer adânc în piept și hai, să fim relaxați, că doar de asta am venit. A strunit Iulian mașina, a forțat-o, ne-a dus pe unde am mânat-o.

În Sicilia am avut alături de noi 2 prieteni, dintre care unul de vârsta Lolitei. Dacă până acum am mers doar noi trei, iată că am avut plăcerea să mergem în vacanță, în grup, alături de 2 oameni simpatici.

Să revenim,

Prima parte a vacanței siciliene a fost dedicată zonei Catania. În acest oraș ne-am cazat și timp de 3 zile a fost punct de plecare pentru mai multe obiective.

Ce poți vedea în Catania și împrejurimi timp de 3 zile:

1. Siracusa şi Ortigia

După un somn lung și destul de odihnitor, ne-am dedicat explorărilor urbane. Am început cu Siracusa și al său parc arheologic Neapolis Siracusa, am continuat apoi cu plimbările la pas prin oraș, cu opriri pentru fotografii, la locul de joacă (musai când călătoreşti cu copilul), cu pit-stop la înghețată și la diverse degustări de produse specifice zonei.

Prima zi a vacanței a fost călduroasă și însorită, ne-a încărcat cu energie și…puțină istorie. Parcul Neapolis cuprinde ruinele unor clădiri antice importante din istoria Siciliei grecești și romane.

Ordine imagini: vedere de pe alee spre Latomia del Paradiso, de la distanță Necropolis cu peșteri și mormântul lui Arhimede.
Urechea lui Dionisos, peștera Cordari și amfiteatrul roman.
Degustare- arancini di riso cu spanac, caffe corretto sambuca (aduts only), plăcintă cu șuncă și mozzarella ( i-a plăcut mândrei!)

După scurta alimentare cu arancini și plăcinte, nu puteam rata un loc de joacă și gelateria de lângă locul de joacă.

Bun, restul după- amiezii l-am petrecut în Ortigia.

Bridge view stânga-dreapta

Ortigia e concentrat, aglomerat de construcții frumoase și imediat cum treci podul dai cu nasul în Templul lui Apollo. Apoi urci un pic la deal și ajungi la Fontana di Diana, apoi continui drept și ajungi în zona centrului istoric. Aici privești pierdut clădirile, decorațiunile și faci poze în disperare. Da, așa am făcut.

Templul lui Apollo
Fontana di Diana
Piazza del Duomo

După ce ne-am imprimat bine zona pe retină, dar și în telefon, am continuat plimbarea pe străduțele care ne duceau din nou la mare.

Înainte să coborâm pe plaja ne-am oprit câteva minute la micul golf cu apă dulce, Fonte Aretusa, loc legendar unde cresc plante de papirus.

Ce spune legenda?

Zeul Alpheus s-a îndrăgostit de Aretusa, nimfa lui Artemis, și a încercat să o seducă. Aceasta ca să scape a fost transformată într-un izvor. Scufundată sub Marea Ionică, Aretusa urma să conducă Ortigia, după revenirea din casa subterană Arcadia.

Fonte Aretusa

Pe Spiaggia di Calla Rossa a început joaca cu valurile, care după ceva minute bune s-a lăsat cu umezeală la picioare. Marea s-a răzbunat pentru pietrele aruncate de Loli şi când nu era atentă, valurile au udat-o până la genunchi.

Fonte Aretusa, Spiaggia di Calla Rossa

Fiind pe înserate am plecat rapid spre cazare deși voiam să stăm în oraș la masă, să ne bucurăm de seara călduroasă. Am mâncat indoor paste gătite de master șeful casei. A fost bine și așa.

2. Etna

A doua zi a vacanței noastre ne-am petrecut-o la celebrul vulcan, care se pare că zilele acestea a erupt. „A fost la fix”, vorba unui prieten de călătorie, vizita noastră. După ce ne-am plimbat în zona refugiului Sapienza, am explorat și craterul Silvestri din 1986, alte câteva poze cu lava rece, ne-am pornit la drum, să  admirăm sătucele din zona Etnei. Să vă îmbrăcați bine pentru Etna!

Drumul până la vulcan a fost spectaculos, peisajele cu sol vulcanic păreau de pe altă planetă. A fost frumos, merită urcușul, mașina să te țină!

După Etna, următoarele opriri au fost Castillione di Siccilia, apoi la Piccole Gole dell’Alcantara. Peisajul în Alcantara a fost minunat, ținteam zona mare Golle dell’Alcantara, dar cum era pe înserat nu ne-am încumetat. Emoția numărul 2 -Google maps ne-a dus inițial prin bălării, pur şi simplu asfaltul s-a terminat la un moment dat și a trebuit să facem cale întoarsă, iar mașina nu avea „potentza” să urce dealul înapoi. Am reușit să plecăm de acolo, dar pentru c-am pierdut timp bâjbâind ultima locație, ne-am mulțumit cu priveliştea Ponte Antico Fiume de Alcantara şi Piccole Gole.

Dacă tot am ajuns prin bălării să ne jucăm cu ele. În mijloc Castillione.
Ponte Antico Fiume de Alcantara
Piccole Gole dell’Alcantara

După așa o zi plină, ne-am relaxat prin centrul vechi al Cataniei. Am avut parte și de degustări la botul calului – stridii, am stat la o pizza și drinks pe categorii de vârstă: suc și bere. Cum eram bine mâncați și pe bună dispoziție, ne-am oprit și la locul de joacă din parcul central, înainte de a ne retrage la nani. Am încheiat apoteotic am putea spune, cu noi toți pe un balansoar chicotind și bucurându-ne de atmosferă (pe risc, din cauza gabaritului depășit).

Catania – seara, oyster shot, căutat elefanții colorați…

Ziua 3 –  Savoca, Taormina, Castelmola

…Și ultima zi în Catania.

Am fost acasă la Il Padrino. Pentru tinerii care au ajuns accidental aici: Il Padrino sau The Godfather sau Nașul este un film american din 1972, în regia lui Francis Ford Coppola, adaptare după romanul lui Mario Puzo, Nașul. A fost filmat în Savoca și restul este istorie.

Monument F. Coppola și cafenea Vitelli

Ne-am plimbat prin celebrul sat ronțăind (drept combustibil) produse locale de la brutăria de lângă centrul sătucului. Am urcat și coborât micile străduțe, cumva am făcut turul roată trecând și pe la celebra biserică San Nicolo unde s-a filmat căsătoria dintre Michael Corleone și frumoasa Apollonia. Nu prea ai cum să te rătăcești în Savoca, am pornit turul de la faimoasa cafenea Vitelli și tot la ea ne-am întors.

Hai hui și la un refill după plimbare….

După plimbarea prin Savoca, ne-am îndreptat spre o altă locație destul de cunoscută, deoarece și aici s-au filmat câteva cadre din Nașul, Forza d’Agro. Tot căscând gura stânga-dreapta, minunându-ne și făcând poze precum chinezii, am descoperit și o bijuterie de mașină într-o parcare (vedeți mai jos).

Între timp, copiii călători au vrut să mănânce de prânz înainte să se închidă prăvăliile. Așadar, am încheiat sesiunile foto abrupt și ne-am îndreptat spre un restaurant care servea masa încă. Știți că în Italia dacă ai depășit ora 2 pm, rabzi de foame…

Citroen DS 20 – nu știu dacă așa se scrie, așa spuneau băieții cunoscători.

Prânzul copios ne-a priit, timpul nu stătea în loc, așa că ne-am pornit spre Taormina. Lângă Taormina ne-am suflecat pantalonii și am traversat marea până la Isola Bella. Minunată zona, pe insula frumoasă se poate vizita o grădină botanică. Noi nu am mai avut timp și de vizite deoarece am ajuns la ora de închidere. Oricum Loli voia să stea la malul mării să se joace, nu o aveam de client pentru astfel de explorări.

Isola Bela și panalonii suflecați

Bălăceala a fost plăcută, însă mai aveam un ultim loc de văzut în zonă.

Așadar, the last stop de lista noastră pentru ziua 3 a vacanței a fost Castelmola, un loc la înălțime și la propriu și la figurat.

Castemola

Acest sătuc este situat deasupra Taorminei și este și el considerat drept unul dintre cele mai frumoase sate siciliene din Italia. Castelmola este o terasă naturală construită în jurul ruinelor unui castel normand care, de-a lungul timpului, a căpătat o formă moale concavă, asemănătoare cu cea a unei pietre de moară (mola). Prin urmare, este ușor de ghicit originea numelui, derivat din „Castel” și „Mola”.

În piața centrală se poate admira un mozaic de piatră de lavă albă și tot dinspre piață se ajunge spre locul perfect belvedere din care se poate admira Taormina. Fotografiile de seară ies superb.

Vechea poartă de intrare în oraș și Caffè S. Giorgio

Tot aici s-a păstrat cafe bistroul cu vechime, de la 1700, Caffè S. Giorgio. Don Vincenzo Blandano, proprietarul istoric, obișnuia să facă un vin din migdale și să-l ofere în semn de bun venit oaspeților care veneau în sat. Această băutură, făcută cu migdale și esență de portocale, a fost probabil inventată de el și e la mare căutare în zonă…. pentru turiști, evident. Eu l-am degustat și e chiar bun.

La un pahar de vin de migdale explorând interiorul bistroului. Belvedere Taormina.

Catania și împrejurimile ne-au surprins plăcut și am fi stat încă vreo 2 zile. Urma Palermo cu alte surprize și locuri interesante…despre care povestim în Sicilia, part II.

Până atunci,

Călătorii cât mai multe

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată găsiți la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-10 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici, pagina de Instagram are multe story -uri drăguțe, iată AICI.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.