Am ajuns și la Albinele – al treilea titlu excepțional de la Editura Frontiera.
Despre noutățile lunii noiembrie am povestit AICI și…AICI. Ne-am distrat pentru început cu șoricarii, apoi am căutat răspunsuri pentru marea întrebare.
Prima carte „citită” de Loli despre albine și cu ceva curiozități și informații despre viața lor, a fost Prietena mea, Albina. Impresiile noastre despre o carte cu personaj principal Albina, iată AICI. Veți vedea că pe lângă povestea din carte, am avut și o altă mică istorioară.
O carte frumoasă, instructivă și educativă
Acum, că am terminat cu introducerea, să vă prezint succint enciclopedia gigant Albinele, nou apărută la Editura Frontiera.
Enciclopedia Albinele a fost publicată în 30 de limbi și a câștigat numeroase premii, dintre care amintim Premiul German de Literatură pentru Tineret pentru cea mai bună carte de nonficțiune (2017).
Se știe că de obicei, cei mai buni povestitori despre viața animalelor și natură, în general, sunt cei care studiază NATURA. Biologul „din mine”, autor al unei cărți, deocamdată, se simte mândru de această concluzie. Scrierea educativă se pare că este un atu pentru biologi, după unii, biologia fiind știință exactă. Însă, ca să poți crește dragostea pentru natură a cititorului, ai nevoie de talent de povestitor, adică, să expui obiectiv, dar și atractiv ritmuri și obiceiuri din natură. Cum? Astfel încât să „spargi” miturile: albinele sunt rele pentru că au ac, lupii sunt răi pentru că atacă în haită, urșii sunt periculoși pentru că odată ajunși în oraș pot să atace oamenii. Scrierea educativă schimbă atitudini, dezvoltă (în cazul e față) respectul pentru natură și face să crească spiritul de conservare a biodiversității.
Cu toată „poliloghia” de mai sus am vrut să ajung la faptul că enciclopediile au nevoie de naratori specializați, pentru ca informațiile transmise să aibă impactul potrivit.
Astfel, autorii: Wojciech Grajkowsk doctor în biologie, autor de manuale școlare este și trainer de ateliere științifice pentru elevi și profesori, iar Piotr Socha este un foarte cunoscut caricaturist polonez care a crescut printre albine, fiind fiu de apicultor.
Cartea ”gigantică”, deoarece vine într-un format mare, este o comoară pentru micii naturaliști. Fiecare pagină concentrează informații despre istoria și evoluția albinelor, despre caracteristicile lor, despre traiul lor social, despre cum s-a dezvoltat în timp meseria de apicultor și despre relația om-albine de-a lungul timpului. Pentru fiecare capitol al cărții ni se oferă planșe mari, ilustrate în culori vii, puternice.
Un mic preview…
să vă conving de frumusețea cărții:
Ei bine, nici eu nu știam așa de multe despre albine până când mi-a picat în mână această carte. O punem la loc de cinste în biblioteca Lolitei și vom reveni la ea când vrem să aprofundăm lucruri despre aceste viețuitoare extraordinare. Iubim mierea pe pâine proaspătă, ne place în ceai, în clătite și după fiecare îmbucătură ne minunăm cum reușesc albinele să fabrice din câteva ingrediente din natură un aliment atât de complex precum mierea.
Prim urmare, dacă aveți în familie mici naturaliști, iubitori de tot ce mișcă pe lângă casa lor, un foarte frumos cadou de Moș Nicolae ar fi un borcan cu mierea și o carte despre miracolul obținerii ei. Nu-i așa?
Spor la citit!
Spor la citit!
Vrem să aflăm și impresiile voastre.
Alte recomandări de carte găsiți la secțiunea – Recenzie carte.
Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.
Șiii…dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI
Bunicul are albine si copiii afla despre ele. Este o carte pe care cred ca ar citi-o cu placere impreuna.
ce frumos! Un bunic apicultor!