În episodul 6, Călătoria aniversară de ziua copilului, iată Amsterdam, Giethroon și Zaanse Schans – 3 locuri de văzut cu copilul în 2 zile.
Dacă nu ai apucat să citești cum am plecat de acasă până în Olanda, să aniversăm 5 ani de părințeală și cei 5 ani ai fetei nostre, cu mașina, cu 2 valize de haine, o geantă pentru mâncare la pachet, căruțul pentru vreun somn al copilului și un bagaj consistent de jocuri pentru entertainment în mașină, iată: prima oprire – Slănic Moldova, am fost apoi la bunici că erau aproape de Slănic. I-am lăsat pe bunici să se odihnească după vizita nepoatei și ne-am întors acasă pentru restul de bagaje, spălat 3 rufe, împachetat din nou și hai la drum spre Timișoara.
După ce am ieșit din țară ne-am oprit un pic în Budapesta, după care am înnoptat la Viena. Drumul spre Keukenhof ne-a dus prin Germania cu satele ei minunate, numai autostrada nu ne-a fost pe plac, era foarte aglomerată. La Keukenhof, grădina cu lalele voiam să ajungem de când era copilul mic, acolo am admirat lalele și ne-am îmbătat de culori. De fapt, am făcut așa roată prin Europa pentru lalele. Aici era punctul central al călătoriei, dar nu poți trece prin zonă fără să vezi împrejurimile, nu? Da, și așa este – mâncăm un colț de pâine după așa trip și suntem low profile achiziții, cumpărături, dar amintirile, experiențele, timpul cu copilul nu le putem contabiliza.
Așadar, am stat la Denise (am povestit aici), o doamnă foarte drăguță care avea 3 copii mari plecați la studii și muncă. Blaricum este un sătuc simpatic cu străzi înguste, unde ca să poți acorda prioritate, ți se ocupa banda cu o buclă din pământ, stradă, un fel de intrând unde stai să treci dacă vine vreo mașină din față. Mi s-a părut foarte drăguț și politicos.
Ce m-a impresionat (în plus) tare era că aveau o mulțime de cărți despre flora și fauna zonei, sertare întregi. Când am întrebat-o pe Denise cine studiază biologia, ea mi-a spus că nimeni în special, ci că ei sunt pasionați de tot ceea ce oferă natura, le place să cunoască ce plante cu flori și arbori cresc în afara satului, ce păsări cântă în grădină și prin zonă – asta ca să le poată proteja. Am avut un moment de wow. Câți dintre noi cumpărăm cărți despre natura zonei în care locuim și le citim ca lectură de relaxare? Și luăm și măsuri de protecție fără să ne ceară careva…
După ziua cu lalele la Keukenhof eram mega obosiți, am mâncat în cameră pastă de năut cu avocado – foarte faină ideea, am să replic și acasă zilele astea, salată și brânză. Nu pot spune că îmi plac supermarketurile din Olanda, nu prea ai ce cumpăra să mănânci – gen pui rotisat, sau ceva cald. Ne-am descurcat cu ce am găsit.
Dis-de-dimineață, după micul dejun, am plecat să vedem minunatul sat cu mori de vânt Zaanse Schans. După sătuc am avut restul zilei planificat pentru Amsterdam.
Acest sătuc este minunat pentru explorare cu copilul, deși destul de turistic, scump, însă sunt și chestii gratuite. Ideea este să te bucuri de priveliște, de detalii, de mori, să profiți de casele cu meșteșuguri unde nu se plătește intrarea (dacă ai buget limitat) și să explici copilului acțiuni concrete – cum se fac saboții în timp ce vizionezi procesul într-una dintre căsuțe. (Este tehnologizat, dar merită să stai să privești. Loli s-a uitat un pic, apoi a zis că e gata, i-a plăcut să îi admire pe cei deja făcuți și să se pozeze peste tot), mai departe poți vorbi, în timp ce deguști brânzeturi, de ce Olanda este renumită și pentru asta, ce rol aveau morile de vânt.
Parcarea la Zaanse este 12 euro pentru toată ziua. Noi am parcat undeva în apropiere, lângă o făbricuță. Gratis, dar am avut noroc, că am găsit loc și nu s-a supărat nimeni pentru cele 2 ore.
După Zaanse, am plecat spre Amsterdam și am luat o croazieră Blue boat. Panică mare cu parcarea, dar e foarte ușor în practică. Intri în parcare, iei ticketul, îl bagi în bancomat, plătești 6 euro și tastezi bilete transport pentru întreaga familie. Am luat trenul spre oraș, am pontat la intrare, pontat ieșire. Ideea este să pontezi și intrarea și ieșirea din mijlocul de transport.Timp de o oră poți circula unde vrei cu mijloacele de transport. Apoi, după ora respectivă, te plimbi cât vrei prin Amsterdam. La final, când ești gata să te întorci la mașina – te urci în autobuz, tramvai, pontezi intrare-ieșire și timp de o oră după ce ai pontat trebuie să pleci cu mașina. La parcare bagi ticketul de parcare, scanezi un bilet și îți apare plata 1 euro. Yeyyy! Ai scăpat! Nu te gologănește Amsterdam-ul cu 48 de euro.
Pe croazieră mândra a primit caiet și creioane, petec de pirat pentru ochi. Foarte mulțumită de achiziții, a desenat în prima parte a croazierei un pic, apoi a stat la prora să privească malurile cu clădiri.
În Amsterdam am mâncat în parcul cel mare. Pentru că a dormit, nu am mai prins deschis la Nemo – un muzeu al științei, interactiv, foarte fain pentru copii. Ne-am plimbat prin Red District, cu copilul dormind:).
Seara, am mâncat pizza și ne-am relaxat la tv. De fapt la laptop, am văzut cu Loli un desen animat.
A doua zi Olanda era în sărbătoare – King’s day. În satul nostru s-a organizat piața copiilor care însemna vânzare de jucării, schimb de jucării, totul la un preț modic. A cumpărat Loli jocuri cu 50 de eurocenți și 1 euro – o tamburină, un joc pin it pentru exersarea culorilor și unul de înșiruit piese din lemn pe ațe colorate, toate în stare foarte bună.
După ce ne-am luat jucării, pălărie ne-am pornit spre Giethroon – cunoscut și sub numele de Veneția Olandei. Am făcut Giethroonul într-o plimbare pe canale cu barca. A fost plăcut, cu vreme între ape, acum soare acum ploaie, dar bună per total. Pe ”croziera” prin Giethroon se oferea cafea și ceai. Noi am avut și prăjitura specifică zilei, dată la pachet de Denise. Loli și-a dorit un ”medaion” în formă de moară de vânt de la suveniruri și l-a purtat foarte mândră tot restul vacanței.
Giethroon în câteva imagini:
Ne-a plăcut mult sătucul fără drum, doar cu podețe. Poți să îți iei cazare în sat, să te bucuri de liniștea locului. Se spune că zona este din punct de vedere al poluării foarte curată, îți poți reîncărca bateriile și plămânii cu aer curat. După călătoria cu barca, ne-am plimbat pe mal, am mâncat sendvișurile din pachet și când s-a săturat mândra de zburdat, ne-am îndreptat spre cazare. La Denise am gătit paste, ne-am plimbat prin oraș apoi, să admirăm locul pentru ultima oară, pentru că în zorii zilei următoare am plecat spre Berlin. Până în Berlin am oprit la Hanovra și acolo am avut parte de prima pățanie aiurea din călătoria noastră.
După spaima din Hanovra, ne-am continuat drumul fuguța spre Berlin! Până data viitoare, aici vedeți inspirație pentru drumuri cu familia.
Un comentariu