Copiilor le plac jocurile vizuale. Numerele sunt greu de înțeles dacă nu faci ceva aplicat. Vrem să facem activități pentru învățarea numerelor prin joc, nu? Prin urmare, am încercat ideea cu balanța numerelor. Veți vedea ce ne-a ieșit, mai jos.

Buun, copilul meu nu iubeşte lucrul cu numerele şi, în curând, va merge la şcoală.

În lockdown, anul trecut, fiica-mea a primit o fişă cu exerciții de genul: cine sunt vecinii lui 4. S-a supărat că nu știa să facă, s-a supărat și pe mine când i-am explicat cum m-am priceput.

După ce i-a trecut supărarea, am intrat şi într-un ritm de scoală online, m-am pregătit cu niște idei și am încercat să lucrăm cu numere mai mult.

Am făcut jocuri de recunoaștere a numerelor, am numărat obiecte din casă, stradă, apoi am exersat sensul numerelor – scriind numere și cantități sub fiecare.

fisa numere

Idei de joc- AICI și AICI

În vacanța ce tocmai a trecut, am auzit-o, mergând în drum spre parc: 7 este mai mic ca 4. Pfuuu, am numărat până în parc, apoi, frunze, copaci, să înțelegem cum e cu mai mare și mai mic. Nu știu cât a reținut atunci.

Pentru că învățarea practică pe noi ne ajută, am organizat și acasă o activitate cu cantități. Să cântărim și să comparăm cantitățile pentru a putea întelege pozitionarea mai mare sau mai mic.

Am făcut un mic research și am construit o balanță.

Balanță numere copii

  • Varianta mea – ochioasă și greu de folosit, nu stă în balans cât să vedem diferențele dintre cantități.

  • Varianta pe care am găsit-o pe Pinterest era cu umeraș, pahare sau sticle. Dați căutare așa: balance scale kids – veți vedea mai multe modele frumoase.

Așadar, materiale:

  • umerș
  • pahare
  • sfoară

Nu merge orice fel de umerș, deci am avut mai multe încercări.

Jocuri pentru învățarea numerelor:

  • Numere – ordine şi cantități

Am folosit numere colorate din plastic și am pus în dreptul fiecărui număr – cantitatea corespunzătoare de cuburi din lemn. Am numărat, amintit ordinea crescătoare a numerelor. Am pregătit în acest fel jocul cu balanța.

  • Mai mare/mai mic prin compararea greutății

Am găsit în cercetările mele metoda aligatorului, folosită pentru a lucra cu noțiunile de mai mare și mai mic. Dați căutare după aligator math și veți găsi detalii. Eu am preferat ceva simplu, pentru nivelul 4-6 ani, să punem în balanță cuburile aferente numerelor pe care vrem să le comparăm. Vedeți în imagine – cuburi în pahare, jos numerele comparate pentru o mai bună vizualizare.

  • Diferențe mulțimi de elemente – cuburi mici și mari/comparare, greutăți mulțimi
  • Descompunere numere – folosind ca elemente de numărat cuburi mici și cuburi mari.

Balanța nu o stricați după ce ați terminat activitatea. E o jucărie utilă, tot ce prinde copilul și poate îndesa în pahar…va cântări. Cel puțin așa a făcut fata mea.

Dacă aveți și alte idei de activități ce țin de lucrul cu numerele, le așteptăm cu drag.

Spor la joacă

Ce alte jocuri jucăm, idei de activități–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Pentru proiecte DIY, găsiți inspirație aici – Diverse DIY.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.