Din seria ce am citit noi în ultima vreme, iată, începem cu: Biblioburro și cărțile călătoare – o poveste inspirată din viața reală, cu un mesaj frumos pentru copii și părinți.

Am citit cu Loli cartea într-o dimineață. De obicei, ne punem serios pe citit după prânz (în week-end), seara în zilele cu grădiniță și la cerere. Ca la alăptat. Prima citire, prin urmare, a fost când o moțam pentru grădiniță, cu peria în mână și cu ochii în carte.

Fata mea nu iubea cărțile până acum vreo 2 ani. O atrăgeau ca desen, dar nu avea răbdare să asculte poveștile. Frunzărea un pic, apoi gata. Și eu aveam imaginea aia în minte – vom citi împreună și vom face scenarii după povești, dar visul meu părea cam departe, nu aveam cu cine. Mă presa un pic treaba asta. M-am antrenat ca răbdare, am așteptat, nu am insistat cu cărțile. Greu a mai fost.

În ziua în care a cerut să-i citesc cred că mi-a tremurat vocea până la finalul poveștii. Am scos toate cărțile la lumină între timp, am cumpărat mai multe. Am ajuns să citim de zeci de ori pe unele. Avea fixații la început. Apoi a trebuit să cumpăr din ce în ce mai des ceva nou. Cererea era și este pentru „ceva ce nu am citit.”

Am ținut să fac introducerea asta deoarece pentru noi cărțile acum sunt foarte importante. Cititul lor este momentul nostru.  Citește cu mine, cu tati, citim împreună. Copilul a crescut altfel de când îi citesc. Și dacă Loli nu mă crede la vreo chestie, îi amintesc că am citit despre asta. Se pare că dreptatea uneori vine și din cărți, nu doar de la mine.

Povestea

Biblioburro este inspirată din realitate. Autorul nu a plasat acțiunea din carte în vreun loc, dar a povestit un fapt real, sub forma unei povești prin care copiii și părinții care citesc copiilor primesc niște lecții de responsabilitate socială, despre dreptul la educație pentru toți, dreptul de a avea acces la o bibliotecă.

Biblioburro este o bibliotecă mobilă, cu un bibliotecar care merge din sat în sat alături de burros (burros sunt măgarii lui – Alfa și Beto) ca să citească copiilor și să le împrumute cărți de citit.

Biblioburro chiar există în realitate. Întreg proiectul lui și povestea bibliotecii călătoare, iată mai jos:

Loli a fost impresionată și amuzată de bibliotecarul cu 2 măgari. Și-a pus și întrebarea: de ce are cărți și de nu se întoarce la Ana?

Cine este Ana? Ana este o fetiță care iubește cărțile, iubește să citească și să spună povești, prin intermediul Anei povestea se derulează. Bibliotecarul a împrumutat cărți, apoi a plecat spre alți copii, nu fără a promite că se va întoarce. Dar durează și Ana trece prin momente de așteptare ce o vor inspira, chiar dacă îi este greu.

Mesaj

Mesajul cărții este evident, dar greu de asimilat pentru 3-5 ani. Eu am citit fără să intervin și am lăsat copilul să sedimenteze cartea în ritmul lui. Știu sigur că o vom reciti de nenumărate ori, vom ajunge la mesajul ei.

Cartea deschide pentru copiii de peste 6 ani dialogul despre nevoia de educație, de a învăța, citi, de a căuta răspunsuri, de a crede în lucruri care le fac bine.

Îmi place că anumite cuvinte au fost lăsate în text netraduse, traducerea fiind prezentă, de altfel, ca o notă de subsol. Sunt catchy și pe cei mici îi fac curioși. Plus că funcționează ca trigger pentru atenție. Eu nu le am cu spaniola, dar am dat cu google pentru pronunție. Și ne place să pronunțăm cuvintele. Loli se amuză tare, plus că este obișnuită să primească 2 cuvinte pentru aceeași semnificație. Fac asta des dacă e un cuvânt nou, mai ales că mă interoghează – de se cutare cuvânt?

Unde e Biblioburro?
Visul Anei

Așadar, cartea este un omagiu pentru Luis Soriano – bibliotecarul din viața reală, care încă derulează proiectul Biblioburro în Columbia şi pentru toţi învățătorii şi bibliotecarii care pun cărţi în mâinile copiilor, chiar dacă pentru asta trebuie să treacă peste deşerturi, peste câmpii, peste munţi şi peste ape.

Dacă v-am făcut curioși, să știți că o găsiți zilele astea la pachet cu o carte (după Biblioburro serioasă și cu învățăminte) foarte drăguță, care vă va face să zâmbiți și va fi pe placul copiilor – Mă faci să zâmbesc – despre cât de frumos este să fii îndrăgostit. Iată aici. Și Loli s-a gudurat toată în timp ce citeam. Are un coleg la grădiniță cu care, după ce nu și-au împărțit jucăriile un an întreg, acum vrea să stea  lângă el în autocar, când vor merge în excursie.

Pachet Cartemma – sursă foto site www.cartema.ro

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce citim cu drag, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.