În martie am intrat toți în izolare și ne-am transformat pentru copiii din dotare în educatori, profesori, entertaineri, terapeuți etc. Toate slujbele, pe lângă cele din statul de plată, au fost cu program full-time și cu multe deadline-uri și reclamații de la angajații familiei.

Pentru Loli trecerea de la programul de ”corporatistă” de luni-vineri cu grădiniță, terapie, timp cu noi, timpul ei pentru citit, desenat, jucat, weekend cu teatru, film la cinema, joacă prin parc la programul ce facem ACUM, mami/ vreau afară/ hai să ne jucăm din nou/ vreau desene/ nu vreau să mânânc/ nu vreau cu teacher pe laptop/ nu vreau activități cu tine/ vreau doar cu tati/ vreau la mamaia/ unde e tataia/ vreau în parc/ nu mai vreau să stau în casă/ când trece virusul? – A FOST GREA! 

Ne-am găsit ritmul în timp, a fost ceva de genul trial & error.

Am reuși cumva să ne reorganizăm la fiecare capitol: activități recreative și educative, timp special în familie, mese zilnice etc. Am încropit o struțo-cămilă care să ne ajute să funcționăm toți laolaltă și să fim (destul) de zen seara la culcare.

La capitolul materiale de lucru și inspirație pentru proiecte de art&crafts, DIY jocuri și jucării nu am stat niciodată rău, dar timing-ul era altfel acum.

Bun, pe partea de activități funny, experimente, la un simplu search, găsiți ce am făcut. Aici este secțiunea → Jocuri și joacă.

Nu am avut inspirație tot timpul să facem materiale de studiu în casă, așa că am comandat cărți și caiete de activități pentru continuarea învățării acasă.

Așadar, iată ce am folosit noi:

  • Pentru activități matematice:

Mapa pentru 5-6 ani are fișe colorate cu diverse activități de numărare, sortare, recunoaștere mulțimi, diferențe între mulțimi de elemente. Accesibil de la grupa mijlocie.

Caietul Aritmetica pentru preșcolari se potrivește pentru grupa mare și poate fi folosit în scop de recapitulare înainte de a începe clasa pregătitoare. Am lucrat majoritatea fișelor, am lăsat pe cele mai grele pentru când va începe grupa mare.

  • Din colecția Mă joc și învăț

    – ne-am folosit de cele 3 titluri de mai jos pentru dezvoltarea limbajului, pentru exersarea semnelor grafice.

  • De la editura Gama

– din colecția Carte de colorat cu activități, ne-am distrat cu cele două de mai jos.

2 caiete de la 3+ numai bune de luat în parc, jucat cu ele pe pătura de picnic, în mașină pentru alungarea plictisului, pentru a trece timpul mai ușor până la destinație.
  • Pentru abilități practice

– am folosit Micii meșteri mari – o carte cu poezii și șabloane cartonate și un caiet special conceput pentru art&craft – Sunt meșter mare.

Poeziile sunt drăguțe și ajută copilul să recunoască, denumească forme geometrice, pe care le poate folosi să construiască elemente cunoscute (tractor sau umbrelă, de exemplu). Loli a preferat să lucreze cu hârtie colorată și să lipească pe carte la unele poezii, dar a folosit și șabloanele. Cartea este o achiziție bună pentru primii ani de grădiniță.

Cartea cu colaje prinde bine când ești în pana de idei și copilul vrea să bricoleze ceva. Calitatea hârtiei de decupat nu e extraordinară. Pentru mai multă stabilitate, formele decupate pot fi lipite pe un carton tare.

  • Emoții

Pentru partea de emoții, de activități care nu țin de numărat, de sortat, decupat, pentru discuții despre ce simțim, cum ne simțim, cum ne adaptăm la noua viață, ne-am făcut de lucru cu unul dintre Caietele Filliozat – Increderea în sine. E un caiet diferit față de cele prezentate mai sus, conține autocolante și un ghid pentru părinți cu informații utile. 

Pe lângă cele prezentate avem și alte cărți și caiete de activități în lucru acasă. Vă vom arăta într-un nou articol ce folosim pentru exersarea literelor și cum lucrăm la abilitatea de a scrie cu stânga. Fata mea e stângace și la partea cu îndrumatul pentru scris m-am adaptat greu, deoarece sunt dreptace. Scriu acum și cu stânga pentru fiică-mea, dar nu vreți o mostră.

Vă doresc un an școlar bun, liniștit și să rămâneți sănătoși. Spre finalul săptămânii vă aștept pe blog și cu articol despre adaptarea la grădiniță și școală pe timp de pandemie.

Spor la treabă!

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului – AICI.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, iată aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.