Călătoria party&travel&making memories continuă cu Budapesta și Viena.

Budapesta în 3 ore

Iată o capitală pe care eu o invidiez tare pentru fluviul care rupe monotonia unui oraș și îi dă un aer aparte. Da, Dunărea! Cred că orice capitală, oraș este complet ca organizare și ecologia mediului la o margine de apă sau care are în centru o apă navigabilă. Acum, ce să facem, ne mulțumim cu ce ne oferă geografia noastră. Din Timișoara am făcut 2 ore jumătate, cu opriri și timp de miaunat, alintat, pipi. Aici am luat vaporașul – Legenda, https://legenda.hu/en/sightseeing-cruises, până la insula Margareta, tur de 45 minute la dus, întors maxim 15 minute.

  • Am vrut să oferim mândrei experiența unei călătorii pe Dunăre cu vaporașul. Parcursul a fost plăcut, cu ghid audio și în limba română. S-au oferit băuturi pentru adulți și pentru copii. Acestea au fost la alegere la dus, limonadă pentru toți la întors.
  • Sunt explicate podurile și clădirile de pe malul Dunării. Ideea este că în intervalul nostru scurt, de pasaj, aceasta mi s-a părut ideea cea mai bună pentru explorat vizual arhitectură și istorie. Loli a explorat noutatea călătoriei cu vaporașul, restul pentru când va mai crește. A fost atentă la poduri, a privit câteva clădiri apoi și-a văzut de-ale jucatului.
  • Pe insula Margareta ai la îndemână locuri de picnic, tur cu biciclete și multe spații de joc.
  • Biletele le-am cumpărat on-line, în plin sezon turistic dacă vrei să cumperi bilet există posibilitatea de a nu găsi loc la cursa dorită, datorită rezervărilor on-line.

Am stat mai bine de o oră pe insulă, apoi am luat vaporul înapoi spre locul unde am parcat mașina. Mare atenție la locurile de parcare. Sunt puține, cu plată și să nu depășești timpul de staționare plătit.

cruise boat Legend
Budapesta
Audioghid în limba română. Nu a durat mult ascultatul :))
vedere de ansamblu – barcă

Bun, am ieșit din oraș, țintit pe autostradă spre Viena. Pentru că Loli a zburdat și alergat non-stop și pe insulă și pe vas, a dormit cu sforăieli până la intrare în Viena.

Viena

De Paști, Viena, nu este pentru iubitorii de cumpărături. Nimic nu e deschis. Este pentru luat la pas, vizitat pe îndelete. Noi am stat la Hotel An der Wien, hotelul la care am stat cu 9 ani în urmă. Nu au camere mari, dar sunt impecabili la curățenie, baie, prosoape, masa de dimineață. Au parcare ce se închide pe timpul nopții. Acum 9 ani, am fost cu iubitul, că acolo era stadiul relației noastre. Acum am revenit cu iubitul soț și iubita copilă.

Loli iubește camerele unde poate face alte chestii decât acasă  – gen cățărat pe paturi, băgat în dulapuri goale. Buda e separată de duș la acest hotel. Și asta a contrariat-o pe mândra mea. Totodată separația a bucurat-o, e sensibilă la mirosuri, nu-ți poți da aere pe nesimțite în casă, că te ușuiește imediat la baie. Și vezi ce scandal dacă ocupi baia și ea are de spălat mâini, pensule de pictat. Acum fiind separate, nu am avut plângeri pe temă.

Seara am mâncat și nani. Ziua a fost lungă.

O zi în Viena

Am fost la Schonbrunn aproape toată ziua. Am cumpărat biletele online, de acasă, pentru zoo și labirint, doar ne-am rotit ochii la esplanadă, grădini și palat. Noi le-am vizitat cu ani în urmă, nu le-am reluat cu Loli, ea oricum a fost încântată de zoo și labirintul cu locul de joacă plin de jocuri interesante. Știi când nu faci planuri înainte de întâlniri cu prieteni? Vă spun că ies tare bine când se întâmplă. În Viena ne-am întâlnit cu prietenii noștri și cu finul nostru. Loli a avut partener de joacă și s-a bucurat de companie mult. La fel și noi.

După Schonbrun am fost la Casa muzicii – Haus der Musik. Fiind Paștile la ei, am luat bilet cu preț redus, de sărbătoare. Are un orar bun, deschis până la 22. De aceea am ținut neapărat să facem acest obiectiv în aceeași zi – pentru a salva timp pentru drumul din ziua următoare.

Recomand chiar pentru 4 ani. Este un centru educațional-muzeu interactiv, cu sunete, jocuri, expoziții de explorat – foarte bine gândite. Pe îndelete turul durează peste 2 ore. După o zi în soare, la noi nu a durat atât, a dirijat mândra orchestra din Viena, am compus o melodie, am stat în sălile interactive și ne-am jucat cu sunete.

Turul nu l-am făcut nici lent, nici alert, ci în ritmul fetei și am fost impresionați. Mândra, deși era obosită și a stat când în brațe, când pe jos, a dansat, a rezistat pe alocuri la explicații. Ascultatul sunetelor la căști, la niște pâlnii care explicau intensitatea sunetului, butonatul infotouch-urilor, sala cu instrumente imense au fost activitățile preferate.

Ne-am luat la revedere de la Viena, după o poză rapidă în fața Palatului și am pornit la drum.

Viena
pingunii – înainte de ora de masă
viena
Loli și finuțul – zici că s-au vorbit la culorile hainelor
Viena
Casa Muzicii -probam baghetele de dirijat
viena
prin expoziții
viena
sala interactiva petru copii
viena
ultima poză în fața Schonbrunn

Călătorului îi sade bine cu drumul! Până data viitoare, aici vedeți inspirație pentru drumuri cu familia.