Acum ceva ani fugeam de spital și analize ca de ciumă. Îmi era frică de recoltare, aveam o mulțime de temeri legate de întreg procesul de investigații medicale. Asta pentru că nu aveam educația necesară, eram terifiată de spitalul din oraș, de coada imensă din fața cabinetului medicului de familie. În cazurile urgente, nu aveam încotro, treceam peste toate ca să văd despre ce este vorba. Bine că nu au fost chestii grave,  doar răceli obișnuite, analize de rutină, o sigură spitalizare în toată viața – lipsă de calciu, asta pentru că am leșinat. Și acum îmi aduc aminte ce rău a fost, nu ca tratement, ci condiții.

Am fost cu Loli la Budimex de 3 ori, la consult, de fiecare dată mi-am reținut cu greu panica cât am așteptat pe holurile doldora de oameni, în mirosurile de acolo. Preferăm clinica unde are ea abonament, însă nu întotdeauna acolo găsim specialiștii de care are ea nevoie, nici în altele, sunt doar în spital.

Acum sunt mai bine documentată, știu situația sistemului medical, atât cât am avut de aface cu el, există opțiuni, nu neapărat mai bune, ideea este să ai grijă de sănătate și să alegi varianta optimă de investigație și tratament, sub supraveghere de specialitate, evident.

Pentru că:

Prinși în ritmul alert al activităților noastre avem, deseori, tendința de a neglija semne ce ne indică o stare mai puțin optimă de sănătate. Oboseala, stresul, poluarea în toate formele ei ne afectează în mod diferit. Fiecare dintre noi vine cu un bagaj de toleranță, la toate acestea, definit de mediul în care am crescut, mediul social în care trăim acum, de fondul genetic, vârstă etc.

Un bun clinician, analize medicale uzuale precum și investigații medicale bine prescrise pot face diferența între prevenție și tratament pentru redobândirea stării de sănătate. Nimic nu este mai de preț decât sănătatea, toate celelalte sunt măruntișuri care ajung să capete valoare în funcție de credințele noastre despre viața. Și cel mai rău moment este atunci când realizezi că tot ce ai pus pe primul loc nu contează, exact când sănătatea nu-ți ajunge pentru viitorul apropiat.

Un plan de analize medicale anuale, lunare care țin cont de istoricul medical a fiecărui individ este util și recomandat. Analizele de rutină sunt necesare din 6 în 6 luni atât la adulți, cât și la copii.
Rezultatele analizelor medicale specifice sau nespecifice unei anumite afecțiuni, făcute în sarcină, în diverse momente ce nu țin de patologie sunt indicatori importanți pentru medicul nostru curant. În funcție de rezultate acesta poate recomanda investigații amănunțite: pentru a putea elimina suspiciunea unei anumite afecțiuni, sau deoarece există un istoric medical care indică sensibilități moștenite.

Există o serie de afecțiuni care din punct de vedere simptomatic pot fi greșit interpretate, de noi, și peste care se poate trece ușor cu vederea. Acestea pot face parte, uneori, din cele mai rele scenarii, deoarece se poate ajunge în situația în care orice intervenție medicală este tardivă.
Prin urmare, sub îndrumarea medicului de familie sau a medicului specialist, periodic, o revizie a stării noastre generale care să includă consult și analize medicale este binevenită.

Din experiența familiei mele:
– În sarcina și înainte de sarcină, atunci când am decis să devenim părinți, am făcut o serie de investigații și analize medicale, am fost informați cu privire asupra rezulatelor și asupra pașilor de urmat în continuare.
– Atunci când am operat copilul de strabism, cu doua săptămâni înainte i-am făcut analize de sânge și analize secreții oculare. Loli a primit aviz favorabil de la pediatru și medicul de familie în urma analizelor și consultațiilor. Cu toții știm că orice intervenție medicală este precedată de un set de analize specifice. Fie ca este vorba de o operație fără spitalizare după, adică recuperarea se face la domiciliu, sau de operații cu recuperare intraspitaliceasca, testele și analizele pre și post operator sunt extrem de importante.
– Ca să dăm de capăt problemelor de greutate ale fetei noastre am trecut prin multe consultații și am efectuat aceleași analize la nesfârșit. Știm acum, foarte bine, cum anumite probleme de sănătate pot fi definite prin prisma mai multor investigații de laborator, prin proceduri specifice, ce presupun tehnici moderne, de o anumită precizie și rezoluție. În final, am ajuns, pornind de la o anemie, nicidecum severă, să efectuăm teste care nu se încadrează în categoria de rutină, ci extrem de specifice, în cazul nostru teste genetice.

Un laborator specializat în analize medicale, cu mulți ani de experiența, și cu activitatea în mai multe orașe din România (ceea ce înseamnă experiență în investigații de laborator ce includ o gama variată de analize medicale) te poate convinge să faci investigații, în cazul în care ai diverse frici, dubii privind modul de realizare, interpretare analize. Analizele să fie recomandate de un medic specialist, evident. Nu trebuie decât un pic de documentare și să ai resursele necesare pentru a le accesa.

Cu toate că nu avem în istoricul familiei boli cronice, ereditare, însă știind care sunt parametrii ce trebuie urmăriți, repetăm analizele uzuale și specifice (pentru alergii, de exemplu) la 3, respectiv 6 luni.

Am simțit nevoia să scriu despre asta pentru că mă lovesc tot timpul de teama de a nu investiga nimic atâta timp cât pot suporta sau de teama de a nu preciza doctorului specialist datele exacte ale problemei de sănatate, negarea că totul nu ar fi în regulă și de a nu urma un tratament adecvat. Părinții sunt cei care trebuie convinși să meargă la medic, mereu caută scuze să amâne, se simt brusc bine, îți promit că o vor face și vor fi foarte atenți la recomandări. Caută remedii naturiste (nu am nimic împotrivă, mă deranjează lipsa de documentare, tratament fără avizare din partea medicului), tot ce este la televizor este bun ca leac, citesc prospectele medicamentelor date de doctor pe diagonală și li se pare că au toate reacțiile adverse și nu continuă tratamentul.

La voi cum este?

Când a fost ultima dată când ți-ai făcut analize? Ce experiențe ai în acest sens?