Biblioteca fetei mele geme de cărți și toate îi plac, puține au doar o singură citire. Zilele trecute i-am propus să dăm din ele verișoarei de 2 ani, dar nu a vrut. Încă reluăm povești mai vechi,  de aceea nu e pregătită să le dea. Vedem cum reluăm discuția în câteva luni pe ideea că vom face loc altor cărți. S-ar putea să eliberăm un raft.

Bun, iată, ce cărți am citit noi în ultimele luni, unele cu repetiție, și ne plac mult:

Colecții:

  • Colecția Alfie – Shirley Hughes, noi avem 7 cărți, ne lipsește una, cred. Sunt foarte frumos ilustrate. Alfie este un băiat de vârstă Lolitei, care are o soră mai mică și niște vecini tare simpatici. Alfie face năzbâtii, merge la grădiniță, se joacă, desenează, este un băiețel curios și creativ. Fiecare poveste descrie ipostaze simpatice în care Alfie caută soluții, ia decizii, se aventurează, se supără, se bucură. Sigur îl veți simpatiza. Vârsta recomandată 3-7 ani.

  •  Colecția cu Findus și Pettson – cărțile lui Sven Nordqvist, cu aventurile unui moș cam ursuz dar amuzant și pisica lui vorbitoare. Bine, și găinile lui Pettson au lider și vociferează. Preferata noastră e Vânătoarea de vulpi – râdem cu lacrimi de fiecare dată.

  • Colecția cu creioanele lui Duncan – Ziua când au plecat creioanele colorate și Ziua când creioanele colorate s-au întors acasă – Drew Daywalt. Despre prima carte am scris aici. A doua  carte nu e mai prejos, ne-a cucerit și acesta. Duncan, mulțumește creioanele și acum. Le construiește un loc special și face pace cu ele. Vârsta recomandată 4-10 ani.

  • Colecția Kuhlmann Torben –  Armstrong, Edison, Lindbergh foarte frumos ilustrate și concepute poveștile. Copiii pasionați de tehnică, care inventează lucruri vor aprecia și grafica și povestea unor personalități istorice transpuse așa inedit. Vârsta recomandată 5-10 ani.

  • Colecția – Paul Stewart, Chris Riddell cu Ariciul și Iepurașul,  sunt povești frumoase despre prietenie, simpatic ilustrate, care îi vor încânta pe copii. Nouă ne lipsește un titlu și musai să comand, de fiecare dată când citim, Loli îmi arată ca uite, asta nu o avem.

  • Colecția Cartemma – Promisiunea & Inima mamei mele – nu sunt niște cărți vesele, merg citite copiilor mai mari de 6 ani. Sunt despre copii care au trecut prin momente grele și care au supraviețuit unor timpul incomparabile cu pandemia de acum. Pot da naștere unor discuții mai ample și profunde despre istoria omenirii, război, decizii politice, responsabilitate civică etc.
sursa foto – site Cartemma
Am terminat cu colecțiile.

Mare plăcere ne fac și următoarele titluri:

  1. Dănuț și zmeul uriaș – de Alan C. Fox, Eefje Kuijl, îmi place descrierea cărții, ni se potrivește –O poveste emoţionantă despre cum să-ţi îndeplineşti visurile. Pentru iubitorii de zmee de orice vârstă. Vârsta recomandată – 3-7 ani.

2. Ce poți face cu o idee – de Kobi Yamata, foarte interesantă abordarea. Cartea are format mare, ilustrațiile sunt frumoase, într-o culoare predominantă până spre final, veți vedea. Povestea pare greu de pătruns pentru pitici, dar nu este. Se vor prinde imediat.
Vârstă 4+

3. Harold și creionul mov – o poveste ca un film, place garantat celor mai mici de 4-5 ani și peste 5. Veți avea așa o poftă de desenat după lectură! Ar fi bine să ascuțiți creioanele înainte.

4. Lupul care a văzut din carte – Da, lupul buclucaș va încerca să rămână în mai multe povești, însă pare că nu se încadrează în niciuna….până nimerește în cea potrivită. Vârsta recomadată 4+.

5. Ceva ce nu s-a mai văzut – de Ashley Spires, o carte tare simpatică despre o fetiță care își dorește să facă ceva ce nu s-a mai văzut. Ceva-ul se lasă așteptat, fetița desface și reface, repară. sparge și până la urmă reușește. Vă va aduce aminte de copilărie, când aveam idei multe și orice lucru era posibil.
sursă foto: www.editura-arthur.ro
6. Noile aventuri ale lui Peter Iepurașul. Iepurașul năzdrăvan nu prea are stare, doar știm, prin urmare are parte din nou de câteva. Aventurile încep cu niște sandvișuri și se termină cu prieteni noi. De fapt, se continuă. Cartea este la fel de frumos ilustrată ca prima, de Beatrix Potter. Noile aventuri sunt scrise de Emma Thompson, sunt potrivite de la 3+.

7. Prietenie pe trompa elefantului –  de Marius Marcinkevicius, o carte cu multe mesaje pozitive și prevăd și pentru voi lecturi multiple. Este exact ce i-ați spune și voi copilului, atunci când v-ar întreba: ”Dar dacă aș fi un pește? Atunci eu aș fi un râu.”

Vârsta 4+
8. O minciună mare cât un elefant de mare – Thierry Robberecht, Estelle Meens
O carte potrivită pentru 3+, un leac bun, să zicem, pentru tendințele mincinoase. Sper că nu aveți nevoie, cu toate acestea povestea e frumoasă, numai bună de citit.

Acum că am terminat, sper sa nu fi uitat niciun titlu, vă spun doar că inspirația m-a lovit și pe mine ceva vreme în urmă și am pus pe hârtie o poveste pentru copii și părinți. O carte precum un album de amintiri, pentru momentele de liniște și conectare în familie.

Vă las book-trailerul –  aici. Dacă o veți citi, se găsește AICI, să îmi dați de veste. Pe pagina blogului, în partea dreaptă este un banner drăguț, ce vă direcționează către site-ul editurii, în caz că v-am făcut curioși.

Spor la citit!

#stămacasă #nejucăm #citim

AICI este pagina de facebook a blogului, acolo vezi când public lucruri care mi se par interesante și te-ar putea prinde și pe tine. Sau te poți abona la newsletter. Dacă ești în căutare de idei de activități, jocuri AICI poți să vezi ce jocuri inventăm sau ce meșterim.

Când nu ne jucăm, citim.. și invers! Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.