Când nu am reușit să o conving pe fiică-mea de niște adevăruri, ce credeți că am făcut? Am apelat la cărți, la povești. Am făcut research și în funcție de nevoia de moment am ales resursa utilă. Până aici am încercat să omit cuvântul terapeutic. Consider că nu întotdeauna ai nevoie de poveste dedicată unei nevoi, fiecare poveste poate servi unui scop la care nu te-ai gândit. Despre cărți speciale, terapeutice am povestit prima dată AICI.

Am descoperit de-a lungul timpului câteva cărți și colecții de cărți potrivite pentru biblioteca preșcolarului de acasă. Ar fi minunat dacă s-ar regăsi și la grădiniță sau la școală (biblioteca clasei).

Povești ce nu fac parte din colecții

Pentru tema suntem unici, poveștile de mai jos sunt foarte drăguțe, potrivite de la 4+.

  • Dragoaia  – scrisă de Thais Vaderheyden, spune povestea Dragoaiei care este pe jumătate dragon, pe jumătate oaie. Dragoaia nu se încadrează în lumea care o vrea ba dragon, ba oaie și se simte tristă. Dar află (până la urmă) că toate calitățile care ne fac diferiți, ne fac speciali. Și e de bine, este în regulă acest lucru.

Cartea are personaje haioase pe lângă Dragoaia, cu denumiri la fel de simpatice. Cei mici vor fi amuzați și încântați de ele.

  • Charles la Școala Dragonilor – Alex Cousseau, o carte colorată, despre un dragon poet, cu alergii, cel mai frumos dragonaș pentru părinții lui. Probleme lui Charles încep la școală. Acolo nu își găsește locul, colegii îl cred neîndemânatic și râd de el. Micul dragon, va găsi puterea și curajul să zboare, să facă toate lucrurile pe care ceilalți dragoni le fac și să devină apreciat pentru firea lui de poet și de dragon.
  • Toți avem un talent – Brigitte Weninger. Știți vorba unul pentru toți și toți pentru unul. Ei bine, cartea aceasta o explică foarte bine. Fiecare dintre noi, prin unicitatea lui, poate contribui la bunăstarea, dezvoltarea comună. Într-o prietenie, într-un grup, indivizii nu au nevoie să fie la fel, să aibă același calități, ci tocmai diferențele dintre ei, abilitățile diferite fac ca lucrurile să evolueze.

Ghicitori amuzante

  • Ghici, ghici, ce-i aici? de Simona Epure. O carte în format mic, foarte utilă de avut acasă și la grădiniță. Rimele sunt foarte haioase, savuroase, la fel și ilustrațiile.

Colecții cărți

Pentru tema – De ce unele lucruri sunt importante?

Am găsit o cărticică drăguță, în format mic despre   – De ce Școala este importantă? Am simțit nevoia la un moment dat, după carantină, să povestesc mai mult cu Loli la capitolul de ce e bine că continuăm orele pe zoom cu teacher, de ce avem nevoie să exersăm anumite lucruri, chiar dacă nu merge la grădiniță, la logoped, la gimnastică. Nu știam de serie, am dat comandă fără să am vreun review la carte.

Povestea este destul de scurtă, potrivită de la 3+, merge și pentru copii mai mari. Fetei mele îi place mult de Torino – personajul cărții. O reluăm de fiecare dată când avem discuții că ea nu vrea la scoală, nu vrea să știe numerele, insistă cu niște nu-vreau-uri . Îi place partea când Torino face năzdrăvănii și așa se bucură (probabil face și ea la grădiniță năzdrăvănii), apoi după partea cu năzbâtii devine serioasă și zâmbește mulțumită că Torino reușește să se concentreze la școală, când descoperă cât de distractiv e la școală.

Din seria cu Torino – puteți citi și pe cele de mai jos.

Colecția Franklin – Paulette Bourgeois

  • Colecția cuprinde mai multe volume, noi avem volumele din poză. Ne plac poveștile cu Franklin. Țestoasa simpatică se confruntă cu situații obișnuite (Franklin merge la spital, Franklin și vecinii lui, Franklin și minciunica lui, Franklin are o zi nefericită…) exact ca pruncii noștri. Franklin reușește să depășească momentele dificile cu ajutorul părinților, prietenilor, uneori singur găsește soluțiile la problemele pe care le are de rezolvat.
  • O colecție potrivită preșcolarilor și școlarilor mici.

Seria Hippo de Stuart Trotter

  • Cum a devenit Hippo generos
  • Cum a devenit Hippo politicos

Ambele povești sunt scurte, textul este în propoziții scurte și este necesar ca cel care citește (părintele, educatorul) să folosească indicațiile de editare când citește dialogul. Literele îngroșate, te invită să folosești tonul potrivit pentru a putea emite emoțiile personajelor. Hippo e agasant, este lacom, nepoliticos și când mai ai un pic și crezi că nu-i mai dai nicio șansă…să îl îndrăgești, își învață lecția și devine politicos, generos, prietenos.

Ilustrațiile sunt colorate, cărțile vor plăcea mult copiilor, sunt potrivite de la 3+ până la 7 ani.

Seria Magia Științei – Paula Navarro, Àngels Jiménez

  • Experimente surprinzătoare cu sunete
  • Experimente magice cu lumină și culoare
  • Experimente incredibile cu reacții chimice
  • Experimente fascinante cu magneți și electricitate

Noi am făcut toba săltăreață din cartea cu sunete. Este o colecție utilă, cu explicații pe înțelesul copiilor, materialele utilizate sunt la îndemâna oricui.

Pentru școlarii mici și mari

Editura Trei – Ghidurile Ce să faci…

  • Sunt mai multe titluri în colecție, iată link – AICI
  • Noi avem – Ce să faci… să scapi de griji. Ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea și Ce să faci… când nu e corect. Ghid pentru copiii care vor să facă față invidiei și geloziei

Deocamdată doar eu studiez ghidurile, încă nu am lucrat cu Loli pe ele. De ajutor, în lucrul cu cartea, este textul introductiv pentru părinți și educatori. După cum spuneam, cartea se lucrează cu copilul, nu este lectură obișnuită. Fata mea e și anxioasă și pe trendul – Eu prima ( să ajung la ușă, să intru în baie). 

Ghidurile sunt însoțite de explicații și ilustrații alb-negru, sugestive, pe placul copiilor. Explicațiile sunt concepute astfel încât cei mici să identifice și înțeleagă problemele și să găsească soluții pentru rezolvarea acestora.

Editura Creative Publishing – Colecția Familie Cool – Christine Sagnier, Caroline Hesnard

Am găsit cartea asta în biblioteca Cristinei, terapeuta noastră. Loli a ținut morțiș să o împrumutăm și să o citim, deși nu e pe categoria ei de vârstă. A fost o experiență bună, a ascultat, a tras lecțiile și singurele ei nelămuriri(lămurite… apoi) au fost legate de faptul că cei 2 copii au 2 tați (părinții copiilor sunt divorțați, ei locuiesc cu mama și tatăl vitreg, se pregăteau să petreacă vacanța cu tatăl lor natural). Prin urmare, colecția merge și pentru cei de 5-6ani. Cred că vom împrumuta și pe restul din colecție, că ne-a făcut plăcere lectura și am primit și niște lecții bune.

Cărțile sunt în format mic, de carnețel, numai bun de luat în buzunar. Seria cuprinde și ce vedeți mai jos, în poză.

Spor la citit!

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului – AICI.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, iată aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.