Am citit mult cu Loli în vara ce tocmai s-a terminat. A fost vara, vacanța mare de dinainte de școală, în care am provocat copilul să încerce lucruri noi (summer camp-uri, after-uri), să ”citească”, de fapt să audieze povești mai lungi, cu teme mai aparte care să o facă să pună întrebări, să fie mai atentă la detalii. A făcut față? Da, în mare parte s-a bucurat de noutăți, a cerut și poveștile mai vechi, pentru liniștea pe care o simte când le ascultă.

Faptul că am citit mai mult vara aceasta, nu înseamnă că vom astepta până la vara viitoare ca să reluăm lecturile. Citim cu aceeași plăcere, nu renunțăm la povestea de seară, nici dacă nu mai vedem rândurile de somn (adică eu abia văd textul de oboseală).

Titluri pe edituri

Am început vara cu poveștile de la editura Univers Enciclopedic:

  • Merlina, mica vrăjitoare – ei bine, la momentul achiziției, fiica mea făcuse o pasiune pentru vrăjitoare, aveam niște jocuri cu vrăji și drept urmare, am achiziționat și cartea cu Merlina, ca să ”aprofundăm” tema. Ilustrațiile sunt foarte frumoase, captează atenția micilor cititori.
  • Cine a furat ouăle de Paște? – tematica la prima citire pare că o știm, că nu oferă nicio surpriză copilului, dar nu vă lasați păcăliți. Titlul ascunde o poveste plină de ghidușii, care va fi pe placul celor mici.

  • Vrei să te joci cu mine? și Cine ești tu? – două cărți pentru 3+, dar care merg cu succes și pentru cei mai mari. Poveștile sunt interactive, te invită la joc, și funcționează foarte bine în zilele când simți nevoia să destresezi copilul, să vă conectați printr-un joc. Cartea oferă jocul, voi doar să vă ”prindeți în horă” alături de copil.
  • Descoperă lumea lui Tafiti – Loli are întreaga colecție cu Tafiti. Tafiti, suricata curioasă și curajoasă, este foarte apreciată la noi în casă. Cartea recapitulează personaje și secvențe din aventurile lui Tafiti, cunoscute de cei care au citit toate volumele. Nouă ne-a plăcut să o răsfoim și să facem un fel de rezumat al poveștilor pe care le știm.
  • Prietenii din lumea animală – pentru micii curioși, cartea extinde ideea de prietenie, pornind de la ceea ce știu copiii până la adaptari evolutive care asigură supraviețuirea a două specii (plante și animale).

  • Cea mai frumoasă floare – o cartea frumos ilustrată, ce spune povestea Aricioaicăi care iubește florile și care are grijă de grădina ei de flori, ca de un copil. Aricioaica descoperă în grădina ei o floare frumoasă, care nu e o floare (vă dați seama voi după lectură). Ideea este că orice lucru frumos, vine după un pic de emoție și zarvă. Educatorii și părinții descoperă, la finalul cărții, sugestii de dialog cu copiii pe baza textului.
  • O nevoie mică- mititică – o să vă amuze tare povestea și copiii vor zâmbi larg la fiecare pagină, deoarece mulți se vor regăsi în mica aventură despre nevoia mică-mitică.
  • De ce ființele mor? – am cumpărat-o la o lună după ce bunica Lolitei a murit. Am simțit eu, în primul rând, nevoia să am resurse în plus, pentru a putea face față întrebărilor Lolitei, pentru a avea suportul – tip lectură, pentru subiectul de ce ființele mor.

Am testat și poveștile editurii Signatura.

  • Negustorul de fericire – este o poveste foarte drăguță, care se va cere recitită. E greu de explicat fericirea pe înțelesul copiilor, pentru că nu e ceva tangibil, dar povestea asigură explicațiile necesare, care se intuiesc după un pic de aprofundare/recitire. Mesajul este fin, se prinde ușor dacă ești atent. Aveți încredere în copii, vă vor da lecții după ce veți citi cartea.
  • Somn ușor, Myuki și Așteaptă, Miyuki

Seria Myuki este minunat desenată, merge pentru copiii mai mari de 5 ani. Așa o percep eu, cunoscându-mi copilul. Ambele povești curg precum niște poeme de pe vreme când eram noi de vârsta copiilor. Poveștile au în ele multă blândețe, un calm care te învăluie, deși simți pulsul copilului care caută să revigoreze momentul. Se vor recunoaște mulți în ambele povești, răbdarea și capacitatea de liniștire la copii, vin cu vârsta și cu, evident, abordarea/modelarea potrivită din partea adulților.

  • Ce este un copil?
  • Proiectul
  • Care este darul tău?
Nu am prins în poză toata colecția nostră, doar cele pe care le-a recitit zilele astea.

Aceste 3 titluri sunt potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți, datorită graficii minunate și ideilor ce răzbat din fiecare poveste. Sunt lecții pentru noi, părinții care citim copiilor, dar și pentru cei mici. Copiii primesc niște gânduri, pe care poate le-au avut, le-au exprimat sau nu, care poate deja le-au fost validate de părinți, și acum, prin poveste, le recapitulează sau cer confirmare din nou.

Părinții, citind poveștile, își reamintesc duioșia și bucuria cu care și-au primit copiii pe lume. Avem nevoie să ne reamintim de momentele când au venit pe lume, cu toată bucuria și noutatea unei mici făpturi.

Toate cărțile vin în formate mari și în condiții grafice excelente.

Acum, preferatele fetei mele sunt Negustorul de fericire și Care este darul tău? Am ținut să menționez acest lucru pentru că mie îmi plac toate.

De la Editura Panda avem mai multe tiluri, cele pe care le-am citit de-a lungul verii sunt:

  • O poveste despre lup – o poveste foarte drăguță, frumos ilustrată și care va face deliciul celor mici. O variantă mult mai haiosă și ușor digerabilă (despre relația capre /lup/ capra cu iezi și lupul nemilos). Aici povestea este despre un tată care spune o poveste despre un lup. Și cum avem tendința să confundăm realitatea cu ficțiunea …ce credeți? Chiar n-o fi niciun lup în pădurea unde locuiesc? Vedeți voi în carte.

  • Madeline Fin și cățelul bibliotecar – o poveste care pe mine m-a înduioșat tare. Cățelul bibliotecar Bonnie este pansament pentru toți copiii și adulții care s-au opintit la citit de-a lungul vieții lor. Toți am fi vrut un partener de citit precum Bonnie, astfel încât să căpătăm încredere și răbdare că lucrurile au un final bun.
  • Iepuraș fuge de acasă – cât de drăguț este iepurașul supărat, și cât de voinic pleacă de acasă, ca apoi să ajungă la concluzia că tot acasă e mai bine. O poveste scurtă, intuitivă pentru cei mici, cu un cadru simpatic și personaje super drăgălașe. Mă duce cu gândul la un desen animat cu plușuri.

  • Cineva nou – o carte cu desene minunate, un text foarte drăguț și captivant despre frica de nou, despre acceptare și curaj, și despre un ceva nou. Ce o fi? Păi…veți vedea.
  • Povestea șoriceilor de la castel – știu că unii dintre noi ne zbârlim când vine vorba de soricei, dar povestea asta o să vă placă, este despre relații de familie, despre schimbări și despre cum reacționăm la ele.

Alte povești:

  • Ce harababură – de la Editura Aramis

O carte foarte simpatică, ce recapitulează povești clasice într-un mod amuzant și care aduce zâmbetul pe buze micilor cititori. Personajele din povești se trezesc amestecate în alte povești și toată harababura este cauzată de un cățel care nu se mai bucură, pe moment, de atenția ”stăpânei”. De ce nu se bucură de atenția fetiței? Vă las pe voi să descoperiți.

  • Ursul și pianul de la Girasol – o carte minunat ilustrată, în care un urs iubitor de muzică devine celebru. Dar unde credeți voi că e cel mai bine să fii cunoscut și iubit?  O poveste despre muzică, despre a face lucrurile cu plăcere, despre a fi apreciat și validat pentru ceea ce faci bine și încurajat pentru cele care nu ies din prima.
  • Elefanții nu uită vreodată de la DPH – e mai mult o colecție de întrebări, mai exact 45 de întrebări amuzante și firești, care vă vor pregăti pentru întrebările grele ale copilăriei și ..adolesceței. Un mic ghid pentru părinți, cu răspunsuri potrivite pentru curiozitățile copilului.
  • Cât de mare este un milion? – tot de la editura DPH, despre un pinguin curios care află până la urmă cât de mare este un milion. Firul poveștii până la răspunsul dorit este foarte frumos construit, iar pentru copiii care se pregătesc de școală și ”se luptă” cu  numere și cantități, este chiar simpatic de urmărit.  Cartea este însoțită de un poster ce poate fi integrat în camera copilului sau păstrat la cutia cu comori până la următoarea citire.
  • Amos e răcit – am citit cartea chiar la momentul când Loli a prins niște muci din zbor, așa de vară. Și povestea asta duioasă despre Amos care lucrează la zoo ne-a plăcut mult și ne-a dat o stare de bine. Încă o poveste despre prietenie și despre puterea vindecătoarea a prieteniei.
  • Urangutan este speriată – carte în format mare de la Ikea, cu o poveste frumos ilustrată despre fricile unui pui de urangutan și despre cum acesta reușeste să le depășească.

Colecții Bookzone

  • Emoțiile Sarei – cred știți pachetul de cărți menite să-i ajute pe cei mici să-și înțeleagă și să-și controleze emoțiile cu ajutorul poveștilor, jocurilor și sfaturilor date de un specialist. Aveam mai multe volume în biblioteca noastră care tratează subiectul emoții, modalități de gestionare. Loli a asociat fetița din carte cu o prietenă și focusul ei nu a fost pe subiectul cărților, ci pe faptul că sunt despre cineva cunoscut, deși i-am explicat că nu sunt despre prietena ei. Cărticelele sunt frumos concepute, iar textul suport pentru părinți, educatori este foarte util.
  • Pachet Bullyingul nu este amuzant – l-am citit cu Loli în apropiere de începerea școlii. Pachetul ne-a ajutat să ne reamintim situațiile dificile cu care s-a confruntat la grădiniță, totodată ne-a oferit soluții pentru situațiile nedorite, care pot apărea la un moment dat la școală.
  • Seria Fixiki – Loli a devenit în ultimele luni fan Fixiki. A văzut ea pe telefonul meu cărțile și atât i-a trebuit. Le-am cumpărat și ne-am jucat și cu caietele de activități. Pe mine, sincer, nu m-au dat pe spate poveștile și nici activitățile, dar copilul a fost mulțumit și …asta contează.

Mici romane grafice

Avem 2 volume, suntem încă la primul. Desenele sunt catchy, fricile/aventurile lui Tremurici sunt foarte haisoase și cartea îți dă o stare de voie bună. Loli le citește pe imagini și se amuză singură, uneori.

  • Pe cuvânt de șoricel – o carte pe care pe mine m-a surprins plăcut, fiecare capitol începe cu un mesaj frumos, pozitiv („Poverile sunt mai uşoare când te ajută şi prietenii să le cari.”) care se reflectă în acțiunea capitolului. Încă citim la ea. O dăm gata curând.

Povești de la Editura Frontiera:

  • Supa de pietre
  • Să dormi ca un tigru
  • Leopantera
  • Crocodiulul Ghena

Noi suntem fane Editura Frontiera. Am să mă opresc doar la poveștile care i-au plăcut fetei mele cel mai mult. Eu, cititorul mare, am apreciat fiecare carte în parte, dar pentru Loli preferatele au fost Să dormi ca un tigru și Leopantera, adică o poveste depre cum să găsești liniștea și calmul pentru a adormi ușor și o poveste despre prietenie. Așteptăm să ne spuneți voi care au fost favoritele voastre dintre acestea 4.

2 cărți de la Anticaritul Exlibris, în limba engleză:

Rimele în engleză sunt foarte drăguțe, pline de haz. Eu le-am tradus pentru Loli și i-au plăcut și așa. A ascultat și în engleză, ne-am hilizit împreună.

Cam astea sunt cărțile verii 2021. E foarte posibil să fi scăpat câteva. Dacă aveți recomandări pentru noi, pentru zilele reci, când vom sta mai mult în casă, le primim cu drag.

Așadar, sper că v-am inspirat și vă spunem…

Spor la citit!

Alte recomandări de carte găsiți la secțiunea – Recenzie carte.

Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI