Cele mai citite cărți de la începutul anului 2019, la noi în acasă, vi le-am prezentat aici. Urmează cele mai citite cărți partea a doua, de prin vară și toamnă. Avem multe pe listă, le pun pe cele care au avut parte de multe citiri, în plus le-am folosit pentru a explica, înțelege emoții, relații. Așadar, iată cele mai citite cărți de la finalul anului 2019:
  • Povești despre prietenie

1. Bursucul și marea furtună – Caroline Pedler, Suzanne Chiew, editura Univers Enciclopedic

O carte simpatică despre cum bursucul sare în ajutorul tuturor prietenilor lui atunci când se anunță furtuna. Trece furtuna și cum casa lui din vechiul stejar a fost distrusă, toți prietenii îl ajută să o construiască, cu un nou design, evident. Pentru fiecare animal bursucul are o idee ingenioasă ca să scape de furtună. Veți vedea, e plăcută la citit, și copilul tău o va cere des.

2. Mă faci să zâmbesc – An Swerts, Jenny Bakker, Editura Cartemma

Părinții noștri nu vorbeau despre a fi îndrăgostit la vârste mici. Am intrat toți în adolescență plini de neliniști și nesiguranțe pentru că nimeni nu ne-a vorbit despre normalitatea acestui lucru, despre cum creștem cu totul, la trup și emoții. Așadar, poți explica frumos prietenia pentru copii, poți porni discuții despre fluturii pe care îi simți atunci când îți place de cineva, când apreciezi anumite calități, când te face să zâmbești.

3. Liniște, vreau să dorm – Katy Hudson, HudsonEditura Univers Enciclopedic

Dacă ați citit cu copiii Prea mulți morcovi, atunci veți fi încântați de noile aventuri ale celor 4 prieteni. Țestoasă se pregătește de hibernare și caută un loc liniștit să îți facă somnul, numai că este deranjat de diverși și diverse acțiuni. Până la urmă are parte și de somnul mult căutat, numai după ce află că iarna poate fi distractivă. Cartea este tare simpatică, povestea acesta (ca și prima) este tare funny și plăcută de urmărit de copii. Singurul lucru care mă deranjează, la traducere, evident, este Broasca Țestoasă. Eu am explicat Lolitei din start că țestoasele nu sunt broaște țestoase, pentru că știți țestoasele nu pot fi broaște, sunt reptile. Este o denumire transmisă greșit de ceva ani, care se pare că se tot propagă, deși științific vorbind nu e corectă.

4. O poveste de iubire – Victoria Pătrașcu, Editura CARTIER

Mo este un elefănțel care după ce a fost despărțit de mama sa a fost foarte trist. O este o literă pe care Mo o îndrăgește și se împrietenesc. Mo vrea să povestească tuturor despre O și despre prietenia lor, numai că puțini înțeleg cum poți fi prieten cu O cea banală. Daaar, cineva apreciază. Veți vedea.

Cartea asta am cumpărat-o după ce am citit o recenzie foarte frumoasă. Link aici. Ideea e că în momentul am citit-o, mamă ce debusolată am fost. Eu am iubit felul cum a fost prezentată și imediat am căutat-o și am dat send la comandă. Sincer, nu mi-a plăcut povestea la început, nu rezonam cu ea. A crescut Loli, tot dădeam cartea deoparte crezând că nici fiică-mea nu va aprecia povestea. Numai că fetei mele îi place, pentru ea are alte înțelesuri, mesajul ajunge la ea, iar O e prima literă pe care o vede într-un cuvânt, o recunoaște și spune imediat – MO o iubește pe O. Deci, povestea e un succes. Și o citim des, a început și mie să îmi placă.

7. Cel mai fain uriaș din oraș – Julia Donaldson, Axel Scheffler, Editura Cartea Copiilor

Este o carte faină, îți dai seama din titlu. Are rime, ritm, e foarte frumoasă de parcurs și pe uriașul George imediat îl îndrăgești. George este un uriaș care umblă prin oraș în niște haine vechi, dar înfățișarea lui se va schimba când la prăvălia cu haine va găsi îmbrăcăminte pe dimensiunea lui. Ce se întâmplă de ajunge iar la hainele lui ponosite? Păi, George este un uriaș cumsecade și prietenos și vine în ajutorul multora. Povestea va fi un succes și la voi, garantez.
Poveștile prezentate mai sus sunt din categoria preferate, nu ne plictisim de ele. Avem și alte povești despre prietenie, o parte le-am recenzat la secțiunea Recenzie carte – doar dă aici click.

Povești frumoase de familie, despre tradiții, obiceiuri și mostenire culturală

1. Povesti cu animale din lumea întreagă. 50 de basme și legende – Angela McAllister, Editura Humanitas

O colecție de 50 de basme clasice, diverse colțuri ale lumii, cu animale fantastice, magie și lecții de viată.
Este pentru 6+, dar pot fi citite și celor mai mici de 6 ani. Ilustrațiile sunt foarte simpatice, cartea va fi și pe gustul adulților.

2. Jurnalul din cutiile de chibrituri – Paul Fleischman, Bagram Ibatoulline, Editura Cartea Copiilor

Nu știu cui place mai mult. Mie sau fetei. Am citit-o seri la rând. Mie îmi place mult, mă emoționează. Nici noi nu aveam jurnale când eram mici, dar țineam evidența lucrurilor care ne-au marcat cu bucurie sau tristețe. Eu colectam pietricele, Loli la fel. Pune mărgele la păstrare, jucării mici, nimic nu vrea să lase să se piardă dacă pentru ea au vreo semnificație sau îi plac mult. Este povestea unei familii de imigranți italieni. Capul familiei – tatăl a plecat în America pentru a ajuta familia să iasă din sărăcie, apoi povestitorul (băiatul familiei, acum străbunic) l-a urmat împreună cu restul familiei. Pentru că nu știa să scrie a ținut un altfel de jurnal, a păstrat mici obiecte care să-i amintească de momente din viață. Fiecare cutie de chibrituri are câte un obiect care cuprinde o amintire, o mică istorie din viața familiei, din viața povestitorului.

Este o poveste frumoasă, care poate naște discuții interesante cu copilul.

3. Uite, Madicken, ninge! – Astrid Lindgren, Ilon Wikland

Vă amintiți de Lotta? Ei bine, aceeași autoare a cărții Lotta și bicicleta mai are o poveste, foarte simpatică, de citit pe timp de iarnă  sau când vreți voi (acțiunea e pe timp de iarnă, de aceea precizez anotimpul). Atinge mai mult subiecte povestea – tradiții de Crăciun în familie, bucuria de a dărui, de a fi generos, dragostea dintre frați, micile șicane între copii. Lisabet este o fetiță ambițioasă, cu mult spirit și foarte determinată în a face lucruri. Aventura fetiței poate da de gândit copiilor, ce se întâmplă când plec fără să anunțe un adult, cum te poți descurca în situația în care ești pierdut, în afara orașului. Vă las pe voi să descoperiți, alături de copil, povestea.

4. O zi de iarnă cu familia șoricel – Kazuo Iwamura

 O poveste despre cum să petreci timp de calitate în familie, despre joc, despre cât de bucuroși sunt copii care se joacă cu frații, cu părinții lor.
Familia de șoareci este numeroasă, au numele traduse și foarte distractive.

Suntem o familie de 14 șoricei: tata, mama, bunicul, bunica și 10 frați: Brăduț, Codruț, Sânziana, Petruța, Mugur, Bujor, Merișor, Brândușa, Romanița și Ghiocel. Cartea nu are mult text, doar imagini sugestive și foarte pe placul celor mici. Loli o deschide singură și se uită la poze, spunând povestea ea.

5. De unde ştii cum mă cheamă? – Alexandra Lopotaru, Editura Creanga Fermecată

O carte colorată, frumos ilustrată și cu o poveste care place oricărui copil. De unde știi cum mă cheamă? Loli o iubește – este cartea cu melcul.
O răsfoiește și sigură, atinge cireșele și se minunează de fiecare dată de interiorul coperților cu multe ”cieșe”.

Este o poveste de familie, pentru că nu-i așa cea mai frumoasă poveste a noastră, a mea sigur este, să aflu de unde știa mama și tata cum mă cheamă. Și da, după ce aflăm că devenim părinți, începe căutarea numelui. Fiecare poveste începe cu un nume.

5. Nills – Gabriel Poenaru, Editura DPH

Nills este un câine. Poate vă întrebați ce legătură are cu poveștile de familie. Cartea are mai multe mesaje – despre bunătate, despre moștenirea unei familii, legătura cu locul natal, cu natura. Nills își salvează stăpânul care a avut un accident în pădure, unde se afla împreună cu fiul său, Victor. Tatăl lui Victor a fost victima hoților de lemne, copacul pe care aceștia voiau să-l fure a căzut peste el. Nills reușește cu ajutorul altor viețuitoare din pădure să alerteze niște oameni și să îl salveze. Victor crește, se reîntoarce în pădure cu fiul său, pentru același motiv ca atunci când era copil: să vadă căprioarele. Numai că ele nu sunt, nici copacii de odinioară.
Legat de conectarea cu natura, moștenirea acesta naturală pentru noile generații avem în studiu mai multe cărți și colecții de cărți:
Am pus doar câteva dintre cărțile noastre de studiu, puteți voi să dați căutare să vedeți cu ce ne mai delectăm pe tema naturii, biodiversitate, și protejarea naturii, ce povești despre animăluțe am scris sau citit.
  • Povești terapeutice

1. Pot să-l iau pe dragonaș la școală – Tine Robbe, Editura Univers

Ei, despre ce să fie vorba, despre copilul care subit are ceva grav și nu poate merge a școală. Știm povestea? Da, clar. Place copiilor pentru că le spune cu cuvinte, cu glas tare povestea cu teama de separare, de fi lăsați de părinți la școală, grădiniță. Soluții? Găsiți acolo prin poveste, cu dragonaș care face numai trăsnăi.

2. Micuța Alexia și nu-poții ei – Adriana Mitu, Editura DPH

Adriana Mitu are o colecție întreagă de povești terapeutice, Alexia fiind una dintre ele, preferata fetei mele. Nu-poții acaparează viața copiilor la un moment dat, dar există leac pentru ei. Am povestit pe larg despre aici – link.

3. Mami, de ce sunt când prea mare, când prea mic? – Catherine Leblanc, Eve Tharlet, Editura DPH

O poveste savuroasă cu o familie de urși, despre frați și despre puterile copiilor în cadrul familiei.  Și discuția asta cu prea mare și prea mic, apare des mai ales când au de făcut lucruri și cum și noi ne încurcăm în explicații și zăpăcim copiii. Când treaba lor, pentru care sunt nici mari, nici mici este să se joace.

4. Îmi caut un culcuș -Maria Bogade, Editura Universul Enciclopedic

Iată o carte potrivită pentru tranziția din patul de bebe, patul părinților în patul de copil mare, care doarme bine în patul lui, cu spațiul lui. Loli încă doarme cu mine, dar e foarte de acord să aibă patul ei în curând și mama și tata să fie eliberați la somn.

5. Lama lama și bunici -Anna Dewdney, Editura Nemira

Cu cartea asta în brațe am trimis copilul prima dată de acasă, să doarmă la bunici. Loli nu a rămas fără vreunul din noi, cu niciunul dintre bunici, până la 5 ani. Ori am fost eu cu ea, ori cu tati. Ne-am pregătim de plecare citind și această carte. O avem și pe prima Lama lama în pijama. Este foarte drăguț scrisă și place imediat, vă asigur.
  • Povești și colecții de povești pentru preșcolari – numai bune de folosit în activitățile de acasă și de la grădiniță

1. Ziua când au plecat creioanele colorate -Drew Daywalt, Editura Arthur
Despre cartea asta minunată am avut multe de spus – Link aici

2. Oul misterios – Ellen DeLange, Universul Enciclopedic

O poveste frumoasă despre puterea de imaginație a copiilor.

Mie, da, îmi place cartea de nu mai pot, iar Loli vrea un ou de fiecare dată, să îl ținem la cald , să vedem ce iese. Mă văd crescând pui de găină la incubator, în viitor. Eu am crescut boboci de gâscă și de găină, când eram mare. Îi ducea tata la țară. Și când au ieșit din ou eram doar eu acasă, și panicăăăă mare. Tata a râs de mine, ce fel de biolog sunt eu dacă nu știu să moșesc puii când ies din ou. M-am supărat atunci, i-am spus că nu fac zootehnie. Dar ce drăguți erau și cum le-am făcut de mâncare 2 zile, până i-a dus la țară.

3. Biblioburro și cărțile călătoare – Monica Brown, Editura Cartemma
O poveste inspirată din viața reală, despre nevoia de educație, de a învăța, citi, de a căuta răspunsuri, de a crede în lucruri și lucra în sprijinul copiilor, comunității. Am povestit mai mult aici – link.
4. Am dreptul să fiu copil – Alain Serres, Editra Cartemma
Aici nu are rost să spun prea multe, că e o carte musai de avut acasă, în biblioteca de la școală, grădiniță. Link aici.
5. The Crush Series – povești foarte drăguțe, cu rime haioase, numai bune de exersat o limbă străină. Întreaga poveste este aici.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce alte cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.