Chiar dacă timpurile sunt neprielnice, fiecare anotimp are farmecul lui. Primăvara am petrecut-o la geam, vara pe afară dar izolați, toamna este prea frumoasă ca să o neglijăm. Cel mai bine este să o celebrăm în felul nostru, cu bucurie, cu ceva de gătit, de aranjat ca decor în casă. Noi pentru prima dată, celebrăm toamna cu o rețetă de zacuscă kid friendly. Mama mea mi-a transmis cantitățile, ea face rețeta asta, care se potrivește și pentru gusturile mândrei nepoate.

De-a lungul timpului nu am fost fan zacuscă. Mâncam cu plăcere, apoi boleam o noapte și o zi. Așa a fost copilăria mea, unele mâncăruri deși îmi făceau plăcere să le mănânc, nu erau aprobate de corpul meu. Anii au trecut și o parte din problemele mele au dispărut, le-am depășit. A contat și faptul că am făcut modificări în meniu, ingrediente, tehnici de preparare.

Rețeta de zacuscă făcută la noi în casă s-a modificat de-a lungul timpului. Mama mea a găsit rețeta acesta care îmi place, nu mă deranjează digestiv și pe care o pot da și fiică-mii. A fost ceva în genul error and trial, fiecare an de încercări a adus noutăți în modul de preparare și s-a stabilizat la ce voi scrie mai jos.

Zacusca nu e prezentă, de cum vine toamna, în cămara noastră. Au fost ani în care nu s-a făcut deloc. De poftă, se cumpăra un borcan de la magazin, din acelea care merg pe rețete tradiționale.

Fata mea are istoric cu alergii, drept urmare, facem pe cât posibil chestii în casă, iar tocana asta de toamnă nu a gustat-o în anii trecuți. Nu de la alergii, din motiv de moțată, mare năzuroasă la mâncare. Este recentă adaptarea la zacuscă. Îi place, nu e cu prăjeli, chestii ciudate prin ea. Și pe noi ne salvează în zilele când suntem pe grabă, ne-am săturat de ciorbe, supe și ce alte feluri de mâncare rotim noi acasă. E gustarea, felul de mâncare care se așază ușor pe pâine bună făcută în casă și apoi …pe cai, adică la treabă, cum ar zice părinții soțului. Ne facem restul treburilor, fără să ne apuce isteria ”noi ce mâncăm azi/acum”.

Bun, gata introducerea, să purcedem cu …

Rețeta:

Pentru 25-30 borcane de 400 g, cantitățile vor fi:

  • 12-13 vinete potrivite ca mărime.

O paranteză mare:

Am citit recent cum să alegi vinetele, cum ar fi vinete fete și vinete băieți. E o logică a formei acolo, legată de faptul că putem alege vinetele care nu au adâncitură la capăt, ci o formă mai ascuțită. Am probat și eu, sunt mai cărnoase, cu mai puține semințe. DAR, biologul din mine, nu mă lasă să nu vă spun că: DA, alegeți așa-zisele vinetele băieți, dar nu e o regulă pe care să o aplicați tot timpul. Dacă ați crescut la bunici sau vă întrebați părinții, mai sunt și alte semne care să vă indice vinetele potrivite pentru copt. Așadar, nu există vinete de gen feminin și masculin. Vinetele – plantele – au flori femele și mascule pe aceeași tulpină, de aici polenizarea încrucișată și ideea eronată de vinete fete și băieți. Vinetele sunt fructe, da! La fructe, legume nu există diferențe de gen.

  • 3 kg de ceapă
  • 5 kg ardei capia amestec cu ardei grași – puteți face voi proporțiile aici. Eu am ales 50/50.
  • 5 kg de roșii
  • dafin (2-3 frunze uscate, după gust)
  • piper (+ alte plante aromatice, după gust – eu nu am pus)
  • sare – 1 lingură, puneți după gust
  • 50g de oțet (la fiert)
  • uleipregătiți 1 litru, uleiul îl poți pune pe parcurs, când scade la fiert, cât considerați. Eu am pus 400 ml la început și pentru că în procesul de fierbere până a început să scadă, zacusca era apoasă (a rămas mai zemoasă, citiți mai jos de ce) și mi se părea că băltește și cu ulei, atât am lăsat, și a fost ok).

Procedură:

  • Pregătesc toate ingredientele. Mie nu îmi place să mă lungesc pe zile. Muncesc o dată și gata. În ziua în care v-ați propus operațiunea, să aveți un bunic, un membru al familiei care să vă ajute cu copilul pe partea de entertainment, pentru când e prea varză în bucătărie ca să umble și el pe acolo. Poate fi implicat, dar să aveți și un plan B pentru alte(restul de) activități.
  1. Roșiile se opresc și se scoate pielița.
  2. Vinetele (ATENȚIE) nu le coc, le opăresc în apă cu sare până intră furculița ușor în carnea lor. Înainte de a le introduce în apa clocotită le tai în cruce la capătul cărnos, pentru a se pătrunde mai ușor. După opărire se scot pe o tavă, se decojesc ușor cu o lingură, se lasă la scurs până la asamblarea finală, în oala de fiert.
  3. Ardeii se coc în cuptor sau pe grill de aragaz. Folosiți metoda voastră, ce vă avantajează. Eu coc în cuptor, apoi îi pun la aburit într-o oală. Când s-au răcit un pic, încep să scot pielița. Am grijă să îndepărtez cotorul și semințele.
  4. Ceapă – se toacă după preferințe.
  5. Usturoi – opțional, după gust.
  • Procesul de fierbere
  1.  Începem cu ceapa – care se pune la fiert cu sarea, condimentele, apă (nu multă pentru că lasă ceapa, puneți apă sau zeama de la roșii cât să fiarbă lejer fără să se prăjească) și ulei – cam 400ml. Fierbe la foc mic, cam o oră, până când ceapa scade, devine moale.
  2. Când e gata ceapa, începi să adaugi: ardeii curățați și tăiați fâșii sau cum vă place, roșiile curățate, tăiate grosier sau cubulețe, vinetele tocate cubulețe. Lași să fiarbă, amestecând din când în când, la foc mic spre mediu.
  3. Gustați pe măsură ce fierbe și adăugați ce simțiți că are nevoie, în plus – sare, condimente, ulei, oțet etc. Durează peste 1h, în funcție de recipientele folosite, de iuțimea focului, de cât de zemoase au fost roșiile, restul ingredientelor.
  • Sterilizarea – old school

După ce zacusca s-a fiert, așa fierbinte, se pune în borcanele spălate și sterilizate. Aveți grijă să strângeți bine filetul. Borcanele bine închise se pun la cuptor, în tava cuptorului (cuptorul să fie preîncălzit, în tavă pune și apă, apa să fie caldă). Durează cam 15 minute, vă uitați la capace. Se boltesc, se umflă un pic. Închideți cuptorul și lăsați-le să se răcească, până a doua zi. Depozitați în boxă, dulap, cămară. Dacă sunt sterilizate bine, ar trebui să reziste lejer, fără modificare de gust, culoare peste 3-4 luni, la temperatura camerei.

Cum ne-a ieșit…

Zacusca mea e zemoasă, a fost la foc mic din motive de copil care vrea joacă, plus altele, de teamă să nu ard, a fost pe lent. Șii …s-a luat gazul. Da! Un vecin a făcut sesizare că la el în casă miroase a gaz, deși fiecare apartament are senzor de gaz, care face urât în caz de scurgeri. Omul a procedat corect, numai că m-am trezit că zacusca mea stătea pe foc, fără foc. Era spre final, așa că asta a fost. Am o zacusca mai lungă, dar foarte bună la gust.

Am făcut totul într-o zi, nu a fost ușor, nu am tăiat nimic la dungă, ingredientele sunt grosier tăiate. Dacă țineți la aspect și aveți timp, vă încurajez să tocați frumos, cubulețe etc. Eu nu am făcut-o.

before/ after!

Spor la umplut cămara!

Ce mai facem noi prin bucătărie, cu calorii puține sau vreo extravaganță, găsiți la secțiunea – Povești din bucătărie

Pentru informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani, vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului – AICI.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, iată aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea (care nu e de bucate:)), iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.