Am citit în vacanță o poveste tare drăguță despre o cetate fermecată și, bineînțeles, despre vreo 3 copii curioși.

Chiar înainte de a pleca spre prima și ultima noastră vacanță ”cu burta la soare” (povestesc separat despre) am primit de la Lorena Anastasiu (are același nume cu mândra mea Loli, care în buletin e și ea Lorena) această poveste pentru pitici de vârsta fiicei mele, care pot citi singuri, dar și care au povestitorul-cititor lângă ei.

Prietenie +aventură = reteța perfectă pentru o poveste frumoasă

Lorena a câștigat anul trecut premiul I la Concursul Național de Creație Literară Ion Creangă, secțiunea Povești și iată că acest lucru a făcut-o să continue să scrie:

 ”După câștigarea Premiului 1 la Concursul Național de Creație Literară „Ion Creangă” de anul trecut, poveștile prind viață în continuare! Cu bucurie vă anunț  apariția primei cărți de povești pentru copii, din seria „Aventurile lui Forest si Vibes”-„Cetatea fermecată”, cu ilustrațiile lui Bogdan Gargarita! Povestea este presărată cu mesaje educative și de suflet fiind o călătorie fantastică în lumea descoperirii de sine, în cea a valorilor și a darurilor interioare și nu în ultimul rând, reprezintă un îndemn de a depăși falsele limitări, prejudecățile, fricile dar și o invitație de a explora lumea cu deschidere, încredere și curaj! Sunt mesaje pe care cu siguranță o poveste le poate transmite mai bine celor mici, decât am face-o noi, adulții prin mesaje moralizatoare.”

Am citit cartea și ne-a plăcut tonul cald al scriiturii, descrierile poetice ale personajelor și ale locurilor în care micii protagoniști au pășit mânați de curiozitate și spirit de aventură.

Sunt mici elemente în poveste care, mie ca adult cititor de povești pentru copilul care abia deslușește buchiile, mi-au plăcut. Aceste elemente sunt inserate ușor și atractiv și conectează povestea frumos.

De exemplu, unul dintre copiii din poveste poartă ochelari, la fel și Șerpișică, un șarpe ochelarist, foarte prietenos și drăguț, dar care poate fi și rău la nevoie, în apărare.

Mesaje/lecții de viață

Ideea de acceptare a diferențelor din lumea înconjurătoare este frumos și isteț construită. Micile artificii folosite în prietenia/relația om – animal prind la micii cititori, pentru că lumea lor este tărâmul fantasticului și acolo adevărurile pot fi ușor dezvăluite și asimilate. Nimeni nu este mai prejos, nimeni nu este rău cu adevărat.

Cetatea fermecată – povestea – ne introduce într-o lume a mirajelor și are drept personaje ”animale fermecate”: capre regine, buburuze, vulturi înțelepți, șerpi prietenoși. Toți fac ca povestea să curgă frumos, cu tâlc și învățăminte pentru micii temerari.

Nestematele sunt lipsite de valoare dacă le compari cu prietenia – iată un mesaj frumos, de la finalul cărții.

Când dăruiești ceva din tot sufletul, miști și munții din loc – este un alt mesaj transmis cititorilor mici și mari. Mai sunt câteva idei deosebite, pe care copiii le vor reține, dar vă las pe voi să le descoperiți.

Volumul Cetatea fermecată este prima din seria Aventurile lui Forest și Vibes. Autoarea ne pregătește și alte povești, la fel de captivante. Până atunci, găsiți detalii – pe pagina pe facebook a Lorenei – AICI.

Ca o încheiere: fetei mele i-a plăcut mult că mama i-a lăsat pe copii să exploreze, să descopere, că le-a acordat încredere și că ei au făcut ce au promis mamei. Au avut grijă, au fost precauți în aventura lor. Spun asta pentru că m-a întrebat, în timp ce citeam: Mami, dar ei se duc singuri, nu le este frică?

De obicei când vede copii pe stradă, fără părinți, ea se întrebă dacă merg singuri la magazin/școală fără mami sau tati. Cred că își face de pe acum curaj pentru momentul în care va lua acțiuni pe cont propriu, când se va dezlipi un pic de supravegherea noastră constantă (deși noi vom fi acolo veghind-o, desigur, cu discreție).

Spor la citit!

Alte recomandări de carte găsiți la secțiunea – Recenzie carte.

Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI