Zilele astea am aranjat biblioteca fetei și pentru că mi s-a sugerat să continui cu lista cărților noastre despre lumea înconjurătoare, iată că ne-am pus pe treabă. Înainte de a expune titlurile pe care le folosim pentru studiul naturii, pentru activități de explorare prin parc sau prin drumeții, puteți trece în revistă prima parte – Colecția de cărți despre natură, 3-10 ani.

Pentru că anul acesta a fost un an plin de surprize, am experimentat mult în casă, ne-am pregătit pentru ieșirea din carantină, am încercat să cuprindem informația necesară pentru atunci când vom fi din nou în natură, în parcul de lângă casă sau într-un loc nou. Am recapitulat locuri (am făcut un fel de geografia locurilor cunoscute și vizitate sau învățate la grădiniță) și am insistat asupra modului cum se construiesc lucruri (jucării, cărți, obiecte de uz casnic). Putem spune că acesta a fost un an al conștientizărilor. Am avut timp să ne gândim la călătoriile noastre (ca scop), să purtăm conversații despre experiențele avute, pe unde am ajuns în lume, și peste care am fi trecut cu vederea sau le-am fi lăsat pentru un …cândva.

La partea de științele naturii, lunile astea am comandat câteva volume foarte utile, dar am descoperit și în biblioteca bunicilor comori, pe care le-am studiat cu plăcere și despre care veți găsi informații mai jos.

Așadar, avem cărți despre specii de plante și animale, despre lumea înconjurătoare de la:

Editura Univers Enciclopedic

  • Prima mea carte despre natură

Cartea are format mare, este frumos colorată și plină de informații accesibile micilor curioși. Recomandare de la 4+, cu sprijinul unui ”cititor naturalist” mai mare.

  • Prima mea carte despre lume (Usborne)

O carte care povestește copiilor într-un limbaj accesibil, jucăuș despre vreme, despre anotimpuri,despre cum arată Pământul. Potrivită pentru 3-6 ani.

  • Descoperă natura. Carte de activități (Usborne)

O carte precum un manual, extrem de utilă educatorilor, părinților. Multe dintre activități poate deja le-ați făcut, însă sunt și câteva la care cred că nu v-ați gândit.

  • Planeta Pământ (Usborne)

Vă întrebați ce diferă față de Prima mea carte despre lume, de mai sus. Această carte amintește de un treasure hunt, te trimite să explorezi, să cauți curios despre zone geografice, despre fenomene, despre specii vegetale și animale, iar reperele pentru diverse curiozități și adevăruri despre natură sunt distribuite de-a lungul cărții, acest mod de abordare fiind (după fiică-mea) atuul al cărți. Copilul poate descoperi cartea în ritmul său, citi ceea ce îl interesează, poate reveni la un subiect când dorește. Se potrivește celor peste 7 ani.

Zilele astea editura are reduceri la multe dintre cărțile Usborne dedicate fenomenelor naturale, merită un ochi AICI.

Editura Aramis

Colecția Să descoperim. Observa și învață, joacă-te cu autocolante! – este o colecție de cărți foarte apreciată pentru cei care merg des în drumeții, ”studiază” speciile de plante și animalele care le ies în cale. Cărțile sunt mici ghiduri, cu informații pe înțelesul celor mici, iar autocolantele ajută la aprofundarea cunoștințelor. Potrivită de la 4 +.

Noi avem 3 titluri din colecție.

Colecția micului naturalist

– de la Editura Vox, traduceri după seria Usborne. Avem doar o sigură carte din serie. Se pare că nu s-au republicat. Sunt greu de găsit, pe site-urile anticariatelor, dacă aveți noroc.

Noi avem doar Flori sălbatice și ne-a fi plăcut mult și restul. Potrivite pentru 6+.

Editura Aquilla

În colțul din dreapta este volumul din Colecția micului naturalist.

– seria de 4 cărți Usborne, Viața Sălbatică. Cărțile sunt foarte frumos ilustrate, potrivite pentru 6+. Sunt concentrate ca informații, mici enciclopedii ce pot fi folosite cu succes pentru proiecte școlare. Avem colecția din ’93, ne-am bucurat mult când le-am găsit în biblioteca bunicilor. Știau ei pentru cine le păstrau. Le găsiți pe aquillashop.ro, în stoc limitat, așa că vedeți voi cum faceți să nu le ratați.

Bun, sunt multe recomandări de cărți pentru studiul naturii și ale elementelor naturii în mod distractiv și cu aplicații simple, ușor de pus în practică cu copiii, de la 3+. Noi v-am prezentat ce răsfoim și ne place ca design, informație livrată, experiențe de aplicat.

Pandemia ne-a arătat că suntem mici și nesemnificativi în circuitul naturii, că avem nevoie să ne conectăm la mediul nostru de viață, deoarece natura ne este casă și școală, și nu avem niciun drept de a o altera, schimba după bunul plac, pentru că de fapt, ne alterăm viața.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce citim cu drag, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului AICI.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.