Știți cum merg lucrurile – ca să descoperi nevoia de schimbare trebuie să treci anumite etape, să te pui în papucii celor pe care îi cunoști sau i-ai cunoscut. Exact ca în vorba cu mintea cea din urmă. Așa și cu colecția de cărți despre natură, cărți pe care le-aș fi vrut în biblioteca de la grădiniță și de la școală, apoi să le am ca profesor în laboratorul de biologie de la școală. Să fac magie cu ele și să avem viața de școlar, profesor – cu amintiri dragi, nu cu teme și lecții memorate doar pentru notă.

Pentru că am predat biologia, știu cât erau de plictisitoare manualele, neadaptate pentru a crește dragostea pentru natură, pentru a inspira acțiuni ecologice voluntare (nu impuse sau pentru extra credite necesare la dosar). Și da, înțeleg nevoia de a cuprinde lucruri abstracte, dar modul cum ajungi la ele poate fi distractiv. Nu are rost să iau la puricat treaba asta, profesorii știu că la oră și la final de an școlar nu se dorește educație pentru natura, ci multe hârtii și să știe copilul structura grăuntelui de polen. Despre respect pentru natură, responsabilitate ecologică etc, nu se pune problema. Nici nu ai timp, dosarul trebuie să fie complet și asta e. Trist, pentru cel care are un dram de voință să schimbe ceva, dar e sufocat de birocrație, trist și pentru că acolo suntem la capitolul învățământ.

Să revenim la cărțile pe care le-am descoperit cu fata mea și mi-ar fi plăcut ca la vârsta ei să le am în bibliotecă la ai mei, la grădiniță și, mai târziu, la școală. Cu siguranță sunt multe, mult mai multe, pe acestea le-am citit noi și ne plac pentru că sunt scrise într-un mod atractiv, interactiv.

1. Colecția Susanne RihaEditura Univers Enciclopedic – foarte bună pentru copiii de 4 ani spre 10 ani. Sunt un fel de prime ghiduri pentru cunoașterea naturii, pe secțiuni – anotimpuri, vegetație, păsări, animale de companie, pădurea cu secretele ei. Volumele nu sunt groase, sunt doar în format mare, au descrieri detaliate și sunt frumos, sugestiv ilustrate.

Acasă avem în studiu următoarele volume:

  • Vino cu noi în natura! Pui de animale
  • Fascinanta lume a animalelor de companie
  • Un an în gradina mea

Am avut împrumutate volumul cu anotimpurile și păsările, ne dorim să le achiziționăm și pe restul.

Ne plac mult cărțile autoarei pentru că au prezentate și aplicații practice, idei de atelier de lucru manual cu copiii.

Pentru Loli sunt și cu praf de somn. Le-am citit la început de vară și tare bune erau la somn. Ne-am inspirat din exemplele din carte și am pictat fructe din pietre.

Volumul acesta are aplicații practice ușor de pus în practică cu copilul. Chiar dacă stai la bloc, aplicațiile nu exclud pe nimeni, poți face explorări în petecul de verdeață de la bloc, sau în parcul de lângă casă. Sau poți opta pentru colțul verde din balcon.
Atelier -fructe pictate pe pietre. Aici este etapa cu pregătitul materialelor și identificat pietrele pe care le putem asocia cu fructe întregi sau tăiate.
Șiii s-a apucat de pictat. A făcut o căpșună!
Loli iubește pisicile. Pentru că nu avem spațiu în apartament pentru animale de companie, citim despre ele și visăm la casa unde vom găzdui pisici și câini cu care ea se va juca toată ziua.

Pentru că fata mea a avut perioada cu – Unde este mama lui? pentru fiecare gâză, melc, pui de ceva pe care l-am întâlnit pe drum, prin călătorii, am luat cartea ca să putem introduce noțiuni despre comportamente în lumea animală, despre cum unii pui de animale nu locuiesc cu părinții, se descurcă de cum ies din ou fără mama și tata și e în regulă lucrul acesta. Așa lucrează natura și sunt echipați ca să supraviețuiască. O reluăm încă, nu e convinsă că musca (pe care a dat-o afară din balcon) nu are o mami la care să se ducă acasă.

2. Pentru etapa de explorări în natură –  avem în studiu următoarele:

Foarte bun volumul, aplicat, un ghid bun pentru copii și părinți.
O carte de activități cu scurte informații despre animale și pentru exersarea formelor, culorilor și diverselor abilități practice – 3-5 ani

Tot pentru explorare în natură, parcul de lângă casă, drumeții – 2 cărți despre care am povestit aici – 2 cărţi pentru biblioteca familiei. Atenţie, pot dezlănţui…conversaţii frumoase despre viaţa arborilor și natură!

  • Viață secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse.
  • Auzi cum vorbesc copacii? O drumeție scurtă în inima pădurii

Informațiile științifice sunt explicate pe înțelesul tuturor. Părinții sunt salvați, pot supraviețui tiradei de ce -urilor, deoarece există și varianta lor de carte, cu text deja adaptat astfel încât să poată explica procese și fenomene fără efort. Aceste 2 cărți sunt perfecte pentru profesorii de biologie. Adevărul este că acolo la clasă dacă nu ai darul de a povesti chestii abstracte într-un mod distractiv, dragul de materie la copil vine greu. Biologia, cu toate ramurile ei, este știință exactă, dar este extrem de versatilă dacă știi să faci lucrurile să pară ca dintr-o poveste.

3. Colecția Dianna Hutts Aston și Sylvia Long – editura Gama

Noi le avem pe cele din imagine și plac mult fetei mele. Atunci când am plasat comandat s-a întâmplat să fac o mică greșeală – în loc de cartea cu pietre, am pus de două ori cartea cu gândacii. Pietrele nu le avem fizic, am citit cartea în deplasare, într-una dintre călătoriile noastre, luată cu împrumut de la o prietenă.

 

Fluturii sunt răbdători. Semințele sunt somnoroase. Ouăle sunt tăcute. Gândaci sunt sfioși. La prietenii noștri de la Kinder Trips găsiți un review frumos pentru cartea care ne lipsește – Pietrele sunt vii.

4. Colecția Minunile primăverii – autor Charles Ghigna, Editura Univers Enciclopedic – pentru prichindeii de grădiniță, explică în rime fenomene pe care cei mici le experimentează aproape zi de zi. Am vorbit pe larg despre cele 2 cărți aici – 3 cărţi despre fenomene naturale, 2+

5.Tot de la Editura Univers Enciclopedic – pentru 3+ până la 6 ani – colecțiile prezentate mai jos. Noi am făcut comanda în primăvară  pentru anotimpurile ce urmau (vara și toamna), prin urmare, avem de comandat restul pentru iarnă și primăvara (by the way, sunt la reduceri acum pe site-ul editurii).

  • Descoperă Anotimpurile
  • Descopăr lumea – traduceri ale colecţiei de cărţi Usborne – avem și Marea carte a animalelor.
  • Colecția Anita Loughrey și Daniel Howarth  
Am avut multe ocazii să observăm veverițele din parc și cartea cu căutările veveriței a fost de folos pentru a înțelege comportamentul lor. Se pare că și restul din colecție sunt la fel de interesante. A primit Loli de ziua ei un mic buget pentru cărți. Spargem pușculița zilele astea:))

Sunt multe recomandări de cărți pentru studiul naturii în mod distractiv și cu aplicații simple, ușor de pus în practică cu copiii, de la 2+. Noi v-am prezentat ce răsfoim și ne place ca design, informație livrată, experiențe de aplicat.

O listă destul de largă, cu titluri foarte bune, pentru micii naturaliști și pe care o poți descărca cu 2 click-uri, găsiți la Miruna. Linkul aici. Cu Miruna am lucrat la Școala din parc, un proiect frumos, pe principiul conectării la natură, la mediul nostru de viață, deoarece natura ne este casă și școală și nu avem niciun drept de a o altera, schimba după bunul plac, pentru că de fapt, ne alterăm viața.

Spor la citit!

Dacă vrei să vezi ce citim cu drag, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.