Greu de spus de pe acum care este talentul copilului meu. Îi plac multe lucruri, are preferințe muzicale, se descurcă bine cu anumite ustensile fără să fi exersat cu ea dinainte. Multe acțiuni le face din curiozitate, imitându-ne pe noi, le exersează dacă îi fac plăcere, o stimulează pe moment.

Fiecare copil vine cu un bagaj genetic diferit, crește într-un anume mediu familial și toate acestea influențează abilitățile naturale și asigură baza pentru diverse deprinderi și înclinații artistice, pentru activități fizice și tehnice.

Copiii se modelează și prin noi. Rolul nostru este să-i observăm și să oferim cadrul necesar, jucăuș, cu o rutină de joc poate, să spunem, pentru dezvoltarea pasiunilor lor de moment. O abordare lipsită de constrângere pentru a potența abilități naturale asigură performanța atât timp cât copilul este dispus și simte plăcere.

În marea competiție a părinților legată de copilul meu știe și are talent, eu rămân netulburată. Dau un exemplu – Fiecare dintre noi ar trebui să realizeze că nu e o tragedie dacă nu va cânta la pian în orchestra x. Ca părinte este posibil să simți frustrare, deoarece renunțarea la un instrument pentru care ați lipsit weekend-uri din parc, de la diverse distracții, nerespectarea tradiției când familia este de muzicieni, nu e ușor de acceptat. Însă copilul are drumul lui, chiar dacă a fost joc și plăcere. De atât a avut nevoie, iar tu ca părinte în loc să te stresezi pentru timpul pierdut, poți fi bucuros că din punct de vedere cognitiv, al dezvoltării lui per total, perioada cât a ales să învețe pianul a fost extraordinară. Controlul clapelor, exersarea sunetelor, menținerea ritmului sunt exerciții mentale și fizice care pe termen lung îl vor ajuta să gestioneze acțiuni, stări. Schimbă perspectiva ta, nu a lui. Exemplul dat este valabil pentru orice domeniu pentru care copilul manifestă interes și depune efort (sau exersează în plus) susținut cu tine sau cu un specialist pentru a-l aprofunda.

Fetei mele îi place dansul, cum aude muzică începe dănțuiala, dar nu e pregătită să urmeze pași de dans cu profesor. Am încercat. La grădiniță a învățat un dans, în grup, dar mai departe nu și-a dorit să susțină jocul acesta. Este timp, nu e nicio grabă.

Îi place să îi arăți chestii tehnice, să vadă fire, cabluri, să umble în sculele tatălui ei și să îi dea la mâna surubelnița, să bată cuie. Nu poți meșteri nimic fără ea prin casă. I-am cumpărat jocuri de construit. A făcut cu noi câteva, singură, apoi nu a mai vrut. Le are la îndemână pentru când are chef să lucreze cu ele.

Îi place desenul, pictatul. În afară de exersarea prin joc de forme, culori, nuanțe, nu face schițe elaborate. Durează cât îi face plăcere. Clar nu o încriu acum la club de pictură.

Este perioada ei de descoperiri. Fără stres și cu mult joc dezvoltăm abilități pe nevoi. Asta e suficient acum.

Există și copii care chiar de la vârsta Lolitei au abilități excepționale. Acolo este o altă poveste care gestionată corect, fără a uita de copil și timpul lui, se poate lucra și performa frumos.

În câteva zile are loc evenimentul dedicat taților. Trimiteți tații să audă ce au de spus specialiștii despre “Cum descoperi talentul copilului și încurajezi dezvoltarea lui multilaterală”, pe 6 iunie, la ediția a 8-a a Modern Dad’s Challenges. Evenimentul va avea loc la Hotel International, de la 18:30 și necesită înscrierea în prealabil pe site-ul www.events.moderndads.ro. Intrarea este gratuita, în limita locurilor disponibile.

Subiectele ce se vor dezvolta la această ediție sunt:

  • Cum descoperim talentul copilului?
  • Dezvoltarea fizică a copilului și rolul activităților sportive
  • Idei de activități tată-copil pentru vacanță sau perioada verii

Programul evenimentului:

  • 8:30 – 19:00: Întregistrarea participanților & socializare
  • 19:00 – 19:10: Introducere, Sofia Frunza, Moderator 
  • 19:10 – 19:35: Cum descoperim talentul copilului? Claudia Chiru, Profesor pentru Învățământul Primar, fondatoare SAGA Kid și Asociația SAGA
  • 19:35 – 20:00: Dezvoltarea fizică a copilului și rolul activităților sportive, Adrian Oprea, medic primar
  • 20:00 – 20:15: Pauza de socializare
  • 20:15 – 20:35: 25 de idei de activități tata-copil pentru vacanță sau perioada verii, Razvan Nicula, Blogger la Tatistaacasa.net
  • 20:35 – 21:00: Activitate practică: importanța jocului în dezvoltarea copilului, Alice Dona, Managing Partner Erfi Kids Romania
  • 21: 00 – 21:30: Tombolă & socializare

Mai multe detalii pe https://events.moderndads.ro/ și pe pagina de FB a evenimentului.

Va fi o seară interesantă. Soțul meu spune asta după fiecare eveniment. :))