Mie îmi place întreg conceptul de DIY. Am făcut câteva jocuri pentru Loli. Însă cel mai des din lipsă de timp, inspirație, chef, răbdare, cumpăr jucării asemănătoare cu cele de la terapie sau despre care m-am documentat, sau mi se pare mie că pot fi utilizate și pentru a dezvolta anumite abilități, exersa mișcări, forme sau adaptez ce am deja.
Prin urmare, ca un fel de sneak-peek, noi lucrăm cam așa:
Exersăm coordonarea, repetăm forme și culori, cu tot ce înseamnă jucării incastru. Jucăriile de mai jos servesc perfect aceste activități. Pe astea le preferă mândra. Le rotesc, le ascund, le scot după un timp.
Exersăm răbdarea și motricitatea fină, culorile cu cele de mai sus, plus aceste jocuri de pescuit (unul este inspirat de la Cristina), altul cumpărat, și puzzle-urile cu animale. Astea sunt în topul favoritelor, primele ei puzzle-uri😊.
Puzzle-urile din carton pot fi utilizate tot pentru coordonare, motricitate, exersare părțile corpului. Noi mai exersăm cu ele atenția și răbdarea. Ultima nu este punctul forte al fetei mele. Interesant este că ai și modelul, animalul de construit.
Tot pentru motricitate fină, culori și sfânta răbdare folosim acest joc. Are ceva asemănător la terapie, este printre ultimele achiziții, cu toate că se adresează copiilor de peste 3 ani. Noi nu facem modele, doar ce ne interesează acum ca dobândire de abilitate.
Comparăm mic- mare, lung-lat cu jocul puzzle de mai sus și cu astea două. Și cu orice ne iese în cale. Patul e lat, bățul e lung etc
Repetăm cuvinte, sunete (acolo unde este cazul), descriem acțiuni cu cartoane și cu cartea aceasta.
Folosim jocuri de lemn pentru motricitatea grosiera și fină, memoria, creativitatea, exersăm totodată sunete, cuvinte noi.
Înainte de un an, când nu era Loli sigură pe unde să localizeze ochii, gura i-am făcut fața din fetru. Este cam alien, ei i-a placut, părul îl făceam din niște benzi subțiri de plastic colorate. Nu le-am găsit, sunt pe sub un dulap puse la păstrare de mândră. 🙂
Exersăm culorile cu „cutia cu găuri”, i-am făcut la un moment dat pătrate din fetru și hârtie colorată la care asociam mingi colorate. Nu i-a plăcut, le-a rupt, lins, aruncat sub pat și asta a fost. Tot pentru exersarea culorilor folosim bețele din lemn colorate și paiele de suc.
Ca să antrenăm urechea facem muzică cu clopoțelul, cu tobele, chitara, fluierul (antrenăm mușchii respiratori), ce mai avem cu sunete. Sau ne prefacem că avem instrumente. Sau deschidem tv-ul pe radio. Uneori Loli vrea sa vadă videoclipul, drept urmare facem și asta – dansăm, lălăim uitându-ne la tv. Melodiile ei, încă favorite, pentru un dans bun sunt aceleași ca acum câteva luni.
Numărăm cu mărgele și cu un joc domino. Și cu umerașele ei, atunci când atârn stenderul de calorifer. Stenderul este folosit și pe post de uța-uța. Periculos tare! Drept urmare, folosesc și alte jocuri pentru numere, usuc rufele doar afară. Momentan, Loli, numără bine până la doi. 😊 Orice numărătoare este cu duoi la început și sfârșit.
Tot la motricitate grosieră – Treburile casnice le facem cu ustensile pe mărimea mândrei, altfel ne certăm de la mătură. A trebuit să cumpărăm set de curățenie – mătură, mop, faraș, aspirator și fier de călcat de jucărie. Ultimul nu e așa băgat în seamă, nici Loli nu îl utilizeaza des. Asta pentru că eu calc de puține ori pe an. Nu știu dacă soțul meu e cel mai șifonat dintre toți, deocamdată nu se plânge. Noi uscăm tot pe umerașe, bine întinse, ca să nu fie nevoie de călcat. La ocazii scoatem ustensila, do not worry. Fără poze, deoarece azi nu am avut chef de curățenie. Setul cu mătură, mop și faraș l-am luat de la Bebe tei, restul de pe la Cora.
Am scris ce mi-a venit în minte repede. Folosim mult mai multe jocuri, în funcție de nevoile cognitive ale copilului, de vârstă se poate adapta orice. Poate fi modelat jocul astfel încât să servească nevoilor de moment. Nici nu e nevoie să cumperi tot magazinul de jucării.
Nu am pomenit nimic despre cărți. Loli are cărți favorite și cărți pe care le cere des. Ce i-a plăcut mult, din achizițiile recente, spun după ce ne revenim, după vacanța la bunici.
Multumesc! Foarte util 😊
Cu placere!Ma bucur. 🙂