Planificarea unei călătorii este o etapă provocatoarea și frumoasă, plecatul apoi revenitul din călătorie cu ansamblul de experiențe și amintiri plus un nou dor de ducă vin lin dacă nu sari peste partea de planificare. Noi nu am ajuns la nivelul la care plecăm și vedem pe drum ce facem. NU! Cine se pricepe, să ne dea tipsuri în comentarii. Iată cum pregătim călătoriile – varianta noastră de familie cu un singur copil.
Așadar, de vreo 2 ani încoace sărbătorim ziua copilului prin călătorii. Pentru că e primăvară, când începe să se îmbuneze vremea, pentru că suntem după oboseala de iarnă, e momentul perfect să schimbăm ritmul. Înainte sau după ziua fetei luăm pauză de la terapii, drumuri casă – grădiniță, serviciu și plecăm. Facem planul pentru un drum care să ne stimuleze și să ne expună la experiențe frumoase. Cu fata noastră am călătorit de mică. Cu fiecare drum făcut am observat schimbări, achiziții, un cuvânt în plus în vocabular. Și da, orice specialist îți va spune, copiii iubesc rutina, au nevoie de predictibilitate, însă o provocare din când în când, o ieșire din ritm le face bine și îi ajută cognitiv și afectiv (reconectarea cu părinții, deoarece timpul cu ei este mai mult decât într-o zi de grădi și serviciu).
Noi știm asta și bifăm pe an o călătorie care să ne reconecteze și să ne pregătească pentru încă alte câteva luni de muncă, terapii. Până să ajungem la ”înțelepciunea” asta, ne-au trebuit 2 ani de călătorii, am evoluat de la călătorii agitate la reușite.
Cum plănuim o călătorie:
- Alegem perioada – ținem cont de vreme, de proiectele de la serviciu și terapiile fetei.
- Alegem posibile destinații.
- Facem bugetul – să vedem ce ne permitem.
- Stabilim varianta care ne avantajează – cu mașina, avion, mașină închiriată.
- Căutăm cazări – de obicei alegem fie cu mic dejun, fie cazare cu kicinetă. Folosim Booking-ul de obicei. La airbnb nu a găsit până acum cazarea potrivită pentru drumurile noastre din motiv de perioadă, preț. Poate de acum încolo. Optăm pentru loc de parcare on site gratis, dacă suntem cu mașina.
- După rezervarea cazărilor începe documentarea călătoriei pe zile, pe locații.
- Rezervăm bilete la obiective și facem plata vinietelor de drum.
- Asigurarea de călătorie și bagajele.
Pentru călătorie – documentare și resurse (timp, bagaj, timp de calitate în 3)
- Ideea este că nu plecăm niciodată în străinătate fără o documentare a traseului. Mai ales că este o călătorie cu copilulul. Avem obiective pentru ea și pentru noi. Loli întreabă-locul x are loc de joacă? Dacă nu are locul, căutăm un muzeu sau ceva cu interactivitate, cu muzică și culori.
- Ne asigurăm că avem chestii de bază în bagaj – medicamente, alimente speciale – am făcut asta în primii ani, când avea alergii.
- Traseele sunt de la punctul A la B pe distanțe de 2, max 3 ore.
- Avem bagaj de entertainment pentru roadtrip cu mașina.
- Avem o sumă de bani, minimă, cât să ne descurcăm acolo unde nu există plata cu cardul.
- Nu umplem mașina cu haine pentru 15 zile sau plecăm cu 10 trolere, iau poate doar chestii ce nu le spăl în mașini publice de spălat. Pentru Loli chiar am avut 15 perechi de chiloți, cu tot cu perechile în plus, în caz de accidente. Având în vedere dimensiunea, nici nu spun că făceau vreo diferență la bagaj.
Buget:
- Avem instalată pe telefon aplicație cu buget și setăm limite de acasă.
- Folosim Revolut pentru plata cu cardul
- Avem fiecare, separat de portofel, în buzunar sau la Loli în rucsac 10-20 euro și 100 lei pentru cazurile: ne pierdem de tati sau ei de mine, pierd portofelul sau e furat etc.
- Din 5 zile de vacanță doar una e cu o singură masă în oraș. Ceva specific, despre care ne-am documentat, avem recomandări. Mergem pe principiul că masă la restaurant putem și acasă, nu e musai să străbat lumea pentru un servit cu fast și găunos la buget.
- Ne limităm la a cumpăra nimicuri, pe care acasă să le arunc la următoarea curătenie de Crăciun sau Paști.
- Cumpărăm bilete on-line pentru obiectivele pe care le vizităm dacă ieșim în avantaj cu vreun discount.
Nu suntem mama cumpătării, stați cuminți, încercăm să se simțim bine și să nu sărăcim de tot după excursie.
Ce am învățat noi din călătorii:
- Trebuie să cunoști regulile oamenilor de prin locurile pe unde mergi.
- Copiii sunt precum pietrele prețioase, familiile sunt privite foarte frumos în afara țării. Am observat peste tot pe unde am fost – copiii călători sunt iubiți și nu deranjează chiar dacă țipă, urlă, nu mănâncă destul.
- Cazările cu kicinetă sunt foarte utile. Și o locație aproape de un supermarket, magazin din care să te aprovizionezi. Nu ai stresul orei de dimineață, dacă dormi mai mult ratezi micul dejun sau seara nu poți întârzia ca să nu pierzi cina.
- Parcarea fără plată, la locul de înoptat este binevenită. Cei 10-15 euro îi folosești cu folos altfel.
- Trebuie să știi să folosești aplicații cu hărți și să respecți regulile de circulație aplicabile țării în care circuli. Bine, majoritatea sunt universale, mă refer la limitări de viteză, acordarea priorităților în trafic, alcoolemia acceptată (în Olanda puteai merge cu o bere mică la bord)
- Dacă pleci cu mașina personală, o revizie înainte e un must.
- Dacă închiriezi, atunci grijă la acte, polițe de asigurare.
- Sunt orașe în Europa unde mașinile cu GPL și motorină nu pot circula. De documentat înainte.
- Spălătoriile self-wash au prețuri diferite în oraș comparativ cu cele de pe autostrăzi.
- Benzinăriile de pe autostradă te usucă pentru un pipi. Costurile pentru WC 0.5 și 1.5 euro. Bine că Loli are oală portabilă. Bun ar fi să păstrați niște mărunți pentru treaba asta și să luați ticketul de reducere pe care îl primești când intri la budă. La următoarea benzinărie din același lant, îl poți folosi fie pentru discount la cafea, fie un nou drum la ușurat.
- Folosim mijloacele de transport în orașele pe care le vizităm, ne documentăm înainte despre ticketele per oră, abonamente de o zi, săptămână – depinde de cât staționăm în zonă.
- Biletele de tren între orașe sunt mai ieftine cumpărate on-line. Trenurile de viteză sunt destul de scumpe (ex Porto – Lisabona este un drum de 3-3.30 ore cu un tren ce atinge 160-220km/h. Preț bilet undeva in jurul 30 euro/persoana)
- Drumurile. Aici e o problemă. La noi drumurile cu mașina sunt o adevărată provocare. Am fost recent în excursie și a fost groaznic. Nu detaliez. E bine de studiat traseul dinainte, să știi ce opțiuni de drum ai. Noi nu am făcut asta ultima dată și am mers prin niște hârtoape.
În mare, cam în felul ăsta ne pregătim pentru călătorii.
Dacă ai sugestii, sunt binevenite.
Vacanță plăcută, pentru cine urmează să plece pe undeva! Pe unde am fost și ne-a plăcut, găsești aici.
5 comentarii