Nouă ne plac proiectele DIY. Nu făceam astfel de proiecte când era Loli mică, dar pe măsură ce a crescut și a devenit interesată de ce meșterea tati, proiectele DIY au devenit ceva obișnuit și ne face plăcere să modelăm, construim, lipim, vopsim lucruri care ne bucură și ne sunt utile în casă. Secțiunea de DIY cu copilul poate fi consultată pentru inspirație →AICI.

De data aceasta ne-am propus să facem un borcan de calmare.

Ideea i-a venit fetei mele când a văzut un video cu un borcan cu sclipici. A fost fascinată (aveam deschisă aplicația Pinterest pentru altă idee) de felul cum se mișcau particulele sclipicioase, așa că, după ce ne-am documentat un pic, ne-am pus pe treabă.

Proiectul nu necesită multă muncă, nici materiale multe. Ai nevoie de:

  • Un borcan –  noi am reciclat un borcan de plastic, de la niște sare de baie parfumată.
  • Lipici lichid incolor
  • Sclipici colorat
  • Colorant alimentar – dar nu e musai
  • Chef de joacă

Tehnica de lucru

– sunt multe tutoriale despre cum să faci un borcan de calmare, alegeți ce vi se potrivește ca materiale de lucru. Scrieți how to make a calming mason jar și aveți de unde alege.

Cum am făcut noi:

  • Borcanul a fost umplut pe jumătate cu apă caldă.
  • Am completat apoi cu lipiciul lichid. Nu e necesar să puneți așa mult, lipiciul ajută la mișcarea sclipiciului și dacă vreți o mișcare slow-motion atunci folosiți mai mult, dacă vreți ca sclipiciul să danseze mai puțin, atunci proporția apă caldă-lipici nu e musai 50-50. Este vorba despre densitate, cu cât lichidul e mai dens, cu atât sclipiciul se așază mai greu.
  • După ce ai adăugat lichidele, poți interveni cu o culoare dacă ai colorant alimentar la îndemână, dar poți continua și fără. E la alegere, cromatica borcanului este în funcție de preferințe.
  • Se adaugă sclipiciul, câte o linguriță din fiecare culoare, dacă mergeți pe nuanțe diferite.

Important!

Pentru bebeluși de peste 10 luni, toddleri, dacă vi e pare o idee bună să îi prezentați astfel de jucării senzoriale, ar fi de preferat să folosiți borcane mici din sticlă, ce pot fi apucate ușor și să vă asigurați că nu se scurg sau se pot desface ușor. Joaca cu ele necesită supraveghere.

Pentru copiii mai mari, se poate folosi un recipient din plastic rezistent care, de asemenea, să nu se deschidă ușor. Joaca necesită supraveghere (și în cazul lor).

Se pare că și adulții se folosesc de acest ”instrument” de liniștire – numele fiind de mindfulness jar, iar tehnica de obținere este aceeași. Poți face mai multe borcane, pe culori diferite și să le folosești pe zile.

Efectul de liniștire al acestor borcane este cunoscut și recunoscut de terapeuți și de majoritatea educatorilor. Pacienții mici, preșcolarii se pot liniști mai ușor cu ajutorul lor. În unele grădinițe, educatorii au în zona de relaxare, de povești, mai multe borcănașe de calmare pentru a reduce suprastimularea prichindeilor, pentru a relaxa atmosfera înainte de a asculta o poveste sau lucra un material care necesită concentrare, în minutele ce urmează.

Pregătirea materialelor de lucru
Etape de lucru
Borcan de calmare! Durata de lucru – 15-20 de min cu tot cu adunatul materialelor pe masa de lucru.

Seara, Loli, a adus borcanul de calmare în pat, voia să doarmă cu el pe pernă și cu greu am convins-o să îl pună pe birou. Un proiect de succes, aș zice! Merită încercat!

Iată și un scurt filmuleț!

Spor la treabă!

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea, iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.