Am primit vara asta un set de cuburi din lemn de brad.
Cuburi educative pentru joacă
Ideea unor seturi de cuburi educative pe care să le lucrăm în cadrul unui atelier cu copiii o aveam pe lista activităților pregătite pentru lansarea cărții mele. Cartea s-a publicat și lansare ca în povești, așa cum a visat, nu am realizat. NU regret, vremurile sunt ciudate și ce este important: cartea mea și-a făcut intarea în lume! Poate la un moment dat vom găsi răgaz să o citim și să ne jucăm. Probabil va fi un duo, 2 cărți și o petrecere și mai mare. Să vedem ce ne rezervă 2021. Sigur va fi altceva!
Bun, acum ce să facem cu frumoasele cuburi care au un starter – un cub deja pirogravat de prietena nostră de la Bistra. Să facem ceva cu care să ne jucăm, să exersăm numere și litere, să spunem povești pe baza desenelor.
Set cuburi educative – proiect, etape
Pentru că deja avem experiență la proiecte DIY (pentru inspirație un ochi →aici) am zis să recapitulăm etapele de realizare. Întrebările recente ale fetei mele sunt: de unde vin creioanele? Cine face casca pentru trotinetă? Cine face nisipul? Întrebări la care, sincer (unele), am nevoie de research. Ne uităm la how is made, în cărțile cu clapete Usborne despre cum funcționează lucrurile sau cum se fac anumite obiecte de uz casnic sau industrial.
I-am propus pașii:
- Studiu material
- Identificare nevoi – joc, exersare lucruri etc
- Documentare idei – cărți, internet
- Proiectare – schită, desen, ustesile de lucru
- Lucru manual
- Etalare
Am avut succes? Ei bine, merită să menționați pașii unui proiect pe măsură ce lucrați, acum nu știu dacă asta a fost ceea ce a încântat-o pe ea cel mai mult. Mă gândesc că se sedimentează pe undeva.
Așadar, pentru cele 9 piese, am ales:
- litere – alfabetul simplu, fără Ă, Ș.Ț etc.
- numere – 1-10
- desene în concordanță cu piesa principală pirogravată, în sensul că am repetat unele desene pe celelalte cuburi – un fel de lait-motiv al setului, de la care să pornim poveștile.
- desene cu animale, obiecte care încep cu una dintre literele de pe cub.
Am folosit carioci, dar se poate experimenta și cu vopsele acrilice. Pentru acuratețea desenelor am optat pentru lucrul cu carioca și când ne vom simți pregătite să menținem conturul și detaliile pentru desene așa mici, vom folosi acrilicele. Zic că au ieșit bine, nu?
Work in progress
Ne-a trebuit o săptămână să terminăm cuburile. Am lucrat/zi în ritmul dorit de Loli (azi un pic, mâine tot așa).
Spor la joacă!
Sper să vă inspire ideea noastră despre cum să faci propriul un set de cuburi educative. Primim idei cu drag, puteți să ne arătați jucăriile, jocurile voastre, să le încercăm și noi.
Pentru alte jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog. Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea (da, am scris una!) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
2 comentarii