Doamne, cum nu am iubit eu lactatele când eram mică și cum toate deliciile copilăriei(pentru unii) pentru mine erau un chin. Și mama îi dădea cu teoria calciului și a dinților albi, frumoși care au nevoie de calciu. Se pare că s-au descurcat fără atâta lapte îndesat cu forța.

Lista cu mâncărurile nesuferite: brânză cu smântână (bleah), lapte cu mămăligă (horror de-a dreptul, în schimb verișorii mei luau și luciul la ceaun cât rădeau la crusta de mămăligă), ardei cu smântână (mâncăm în silă), urda (mi se părea groaznică), brânza în orice formă, nu conta proveniența, frecată cu unt, cu ceapă și patrunjel (nu aluneca pe gât, sincer).. să mai zic. Nu!  Dacă vedeam în viitor cred că mi-aș fi reconsiderat poziția/ pofta  față de orice produs derivat din lapte. Acum toate îmi plac, sunt în pauză de toate. 🙁

Fiica mea este alergică la proteina laptelui, drept urmare suntem la regim. Acum iubesc tot ce e cu lapte, nu are importantă. Orice aș îndesa până aș da pe dinafară, vorba unei colege de serviciu daca ar fi perfuzii cu brânză, cu smântână grasă, cu aperitive apetisante cu iaurt, chefir, cremă fină cu verdețuri (bălesc deja) le-aș face, fără nazuri. În asa hal am ajuns.
Să mă fi ajuns vorba bunicii mele, aia care nu o va auzi Loli niciodată: Să ai un copil mâncăcios exact ca tine! Sper că nu, deși când mândra mea nu are chef de papa tind să cred că m-a cam ajuns. Noroc că e simpatică foc și îmi trece năduful. O apostrofez câteodată: Loli, de ce, mami, nu vrei să papi? Întrebare întrebatoare pentru mami, răspunde tot mama (cu citare de la bunica): De brânză!Nu știe Loli ce e aia, dar așa o pufnește  râsul, după care pleacă la jucării. Mănâncă tu mami, să te faci mare😊 ha-ha
De când nu mănânc lapte, unt, brânză, alte din astea am slăbit. Daaaa, un pic. Nu consider un sacrificiu renunțarea. Sunt ok. But…. Câteodată visez – mă văd gătind feluri de mâncare în care pun niscaiva cașcaval, un strop de smântână. Mama mea, care nu a înțeles cum e cu alergia la început, mă tot iscodea: Să-ți trimit budincă cu brânză, rom și nuci. Jale la gura mea de poftă și de vorbe cu: Fată (se simte tânără când îi spun așa) ce nu ai înțeles din fără lapte, fără ouă și fără nuci, semințe?
Sper ca Loli să tolereze la un moment dat lactatele și să facă parte din meniul ei. Daca le va tolera însă nu le va prefera va fi ok. Doar să mănânce ceva, orice și să fim împăcate cu greutatea, înălțimea. Și sănătoasă să fie. Atât.
Soluții sunt, în lipsă. Fac o listă cu ce am încercat noi, soon, I promise. Până și McDonald’s are produse  fără lactoză, gluten etc. So, no worries.