Educația financiară a copilului este necesară și, totodată, amânată exact ca educația sexuală. Ne codim, ne pasăm (părinții) sarcina de la unul la la altul, amânăm că e prea mic copilul pentru așa discuții serioase și banii sunt ceva abstract, de nepriceput pentru el. Ne bucurăm că nu întreabă de ce nu are jucăria cutărică și de ce nu cere insistent de la magazin vreo chestie de îți cad dinții doar dacă privești ambalajul.

Se întâmplă…momentul

Inevitabilul ”al meu nu face așa, al meu nu cere” se întâmplă. Face criză, se tăvălește pe jos, sar oamenii în ajutor, de prin magazin sau stradă, că nu vrei să dai banii pe nu știu ce hidoșenie scumpă sau ieftină.Te inflamezi instant și începi să umpli copilul cu tot ce nu ai discutat până atunci despre subiect.

2 situaţii

  1. Nu aveai pregătită lecția, ești în momentul maxim de nervi  și transformi totul în ceva monstruos – de genul doar dacă e cuminte și merge fără să plângă la grădiniță, vom putea cumpăra hidoșenia sau jucăria aia de la tv.
  2. Știi să spui ce sunt banii, de ce avem nevoie de ei pentru a cumpăra, ce înseamnă să economisești, să pui la pușculiță, să mergi la slujbă, să primești salar. Numai că din exces de zel dai tot, copilul nu face față, că nu aia e nevoia lui atunci, el vrea ce nu îi cumperi și are o altă criză..

Problema e că, la fel și cu uitatul pe ascuns la materiale pornografice, totul devine despre copil. Părintele, educatorul, tutorele sunt liberi de problemă, aruncă vina pe – de ce nu m-ai întrebat? Tu dețineai răspunsurile și copilul nu te-a întrebat. Greșit!

Orice se învață pas cu pas, chiar dacă copilul nu pare interesat de subiect, nu cere lămuriri. Nu-l aștepta, strecoară încet informația, lasă loc de discuție, întâmpină convorbirea asta, practică jocuri care să îi deschidă mintea și încorporează mesajul pe care vrei să-l dețină pentru viitor.

Banii sunt necesari în societatea în care trăim, sexul este benefic pentru corp (când va fi adult), fiecare necesită chibzuință și respect, și ca să fie pregătiți pentru aceste provocări ale vieții, educația începe de la vârste mici.

Școala de tați continuă și anul acesta, nu că doar tații trebuie să aibă informația aceasta, însă pot lua notițe și răspândi informația în familie.

Modern Dad’s Callenges XII – Educație financiară pentru tătici și cei mici.

Modern Dad’s Challenges, ediţia a XII-a

Așadar,

Tații vor vorbi, deschis și cu responsabilitate, despre relația părinți, copii și bani, miercuri, 27 februarie, ora 18:30, Hotel Internațional București

Vor afla de la speakeri specializați în educație financiară – Roxana Bucur, Expert financiar & Manager și Adrian Asoltanie, Trainer Educație Financiară adulți și copii – tot ce trebuie să știe despre bani când ești părinte! Moderator eveniment – Alex Zamfir, Tătic, Blogger & Realizator Radio.

  1. Roxana Bucur va explica în detaliu cum îl înveți pe copil valoarea banilor, ce-i spui despre bani în funcție de gradul lui de înțelegere, cum îl implici în activitățile familiei astfel încât să înțeleagă de mic modul în care banii se câștigă și se administrează, ce să faci și ce să nu faci în legătură cu banii pentru a favoriza o relație armonioasă a copilului cu banii, plus alte informații interesante despre cum să ne folosim de educația financiară, pentru a le dezvolta copiilor creativitatea, responsabilitatea, concentrarea, gândirea antreprenorială, răbdarea și generozitatea.
  2. Adrian Asoltanie va vorbi despre bugetul familiei și gestionarea eficientă a acestuia odată cu apariția copilului. Pentru că (nu-i așa?) după apariția copilului, nimic nu mai e ca înainte. Nici măcar bugetul. Iar primul atac de panică vine la pachet cu lista de cumpărături prezentată drept ”must-have” de către marile companii de „articole-bebe”.

În ultima parte a evenimentului, se va organiza un workshop de educație financiară, susținut de Valentin Popovici, Adriana Istrate și Gabriela Guta, Profesori de educație financiară BCR.

Modern Dad’s Challenges este un eveniment dedicat exclusiv taților și viitorilor tați. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate și este necesară completarea formularului de înscriere, accesând butonul „MĂ ÎNSCRIU” de pe site: https://www.moderndads.ro/events/.

Succes la gestionat finanțele familei. Alte idei pe subiect găsești aici