Zilele astea am căutat o idee de activitate care să ne ajute să exersăm numerele și literele, voila idee – detectiv de litere și numere. Să facem ceva diferit de ceea ce trimite grădinița și să ne jucăm cu ce place fetei mele. Cu ce? Cu lanterna!

După ce a adormit moața de prânz (greu, de fiecare dată), am tras o gură de cafea, am căutat fără să fac zgomot hârtia de împachetat și m-am pus pe treabă. Am înșirat ici-colo literele alfabetului și numerele. Am scos alfabetarul de la Editura Aramis pentru indicii și am așteptat să prezint jocul mândrei. Am lucrat și noi un alfabetar – link aici. Pentru jocul de-a detectivii l-am preferat pe acesta pentru că era noutate, nu am lucrat cu el de când îl avem.

 De ce am ales să fim detectivi de litere și numere:

  • statul acasă este greu pentru copil cu toată joaca, lucrat fișe; se întâlnește cu colegii și cu teacher pe zoom, dar tot apar momente grele și avem nevoie să improvizăm, schimbăm jocurile.
  • dacă spuneam Lolitei că am pentru ea un joc cu numere și alfabet… fugea mâncând pământul.
  • pentru că am tras draperia și am zis că e detectiv cu lanternă și indicii  – parcă i-a surâs jocul. Joaca cu umbre și lumină a fost plăcerea ei de mică.
  • după ce ne-am jucat un pic cu alfabetul, am promis că vom identifica la lanternă și alte obiecte din casă la care mă gândesc pe moment și îi dau un indiciu de formă, culoare, la ce folosește.

Cum pornești jocul:

  • Folosim alfabetarul – vedem litera, identificăm obiecte, lucruri, fenomene care încep cu ea și căutăm pe hârtie cu lanterna.

Dacă nu aveți alfabetar cumpărat, literele pot fi scrise pe un caiet. Dacă aveți litere magneți, atunci le puteți folosi cu succes. Dacă le știe deja, e nevoie doar de indicii distractive, să fie jocul plăcut, să nu pară vreo lecție.

  • Căutăm litera cu lanterna. Poți da indicii de culoare – exersăm și culorile, de sus-jos, dreapta- stânga, față – spate, orizontal- vertical etc – ocazie cu care exersăm și poziția în spațiu a obiectelor.

Jocul este la fel pentru numere.

Teren de lucru – hârtie de împachetat, carioci, litere și numere
Ustensile de detectiv – indicii, lanternă
Partenerul detectivului 🙂

Să începem!
Unde e O? Are Loli o carte, pe care o îndrăgește tare, cu un elefănțel MO ce o iubea pe O – O poveste de iubire – Victoria Pătrașcu – o recomand, merge amintită la jocuri cu litere.
P – greu de găsit, este pe orizontală și e roșu

Spor! #stămasă #nejucăm #învățăm

Sper să vă inspire activitatea noastră – Detectiv de litere și numere și dacă aveți idei, recomandări de jocuri, noi le primim cu drag.

Dacă nu ați văzut și celelalte jocuri pentru recunoașterea literelor cu care încă ne facem de lucru,  iată linkuri– aici și aici

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Pentru noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog.