Zilele trecute vine Iulian acasă, de la serviciu cu o problemă de matematică. El matematician şi informatician, la baza, mă pune la calcule de fiecare dată când ieşim la cumpărături :)))) S-o fi gândit că mă relaxează. Ce să zic, am şi fost bună la mate!!!! De la nivelul mediu la deloc. Iar eu nu am nici o pretenţie matematică lately, doar dorm din două în două ore, îi zic fooarte încântată: ia să auzim.
Iată problema, varianta scurtată:
3 români se cazează la un hotel în oraşul x. Plătesc pe camera 30 de euro, adică 10 parai de fiecare. Recepţionerul a două zi, înainte de micul dejun, realizează că era un discount pe acolo, în perioada respectivă, nu mai ţin minte motivul, şi că trebuie să dea românilor 5 euro îndărăt.Trimite camerista să le dea cei 5 euro. Şi ea, pe drum, nu a găsit soluţia la împărţeală 5 la 3, drept urmare a pus 2 euro în buzunar şi le-a înapoiat clienţilor 3. Să le ajungă câte 1 euro la fiecare.
Prin urmare, românii au plătit 9 euro în final. Iar 9×3=27 de euro camera, plus 2 euro din buzunarul cameristei egal 29 euro. Ce s-a întâmplat cu 1 euro? Unde s-a pierdut?

Eu m-am gândit un pic şi cum era tata la noi m-am dus fuguta la el să mă salveze. Tata, le avea cu astfel de calcule, doar că acum nu avea dispoziţia necesară. Era cu nasul în oala de borş (e gospodar!) şi m-a lăsat sa mă descurc. După ce m-am foit prin casă, întrebat Loli dacă are vreun răspuns, mă declar necunoscătoare.
Şi zic, hai, dă cu rezolvarea că nu am răbdare. Şi nici Loli nu ştie.
Voi, ce spuneţi? Unde o fi acel euro buclucaș?