Pentru că Loli a venit pe lume mai devreme şi pentru că suntem ultraprotectori ne-am încumetat la un drum de peste 300 de km, cu mașina, abia când Loli a făcut 4 luni.

Cum ne-am organizat?

Ia pătuțul, jucăriile, pijamaua, cearşafurile cu miros de acasă etc. Toate astea mai înainte au fost ordonate, pentru bifat, într-un excel. Documentare la maxim, citit forumuri, bloguri. Uite aici un link, poate vă ajută. Sunt multe de luat în calcul, când pleci la drum cu bebe, nu? Daaa, numai să nu te stresezi, ceea ce nu ne-a ieșit. Cu timpul vom ajunge și acolo. 

Ideea este că oricât te-ai pregăti, călătoria cu bebelușul nu e ușoară, și chestii neașteptate (o febră, un somn agitat) se pot întâmpla cu toată pregătirea și sutele de liste. Trebuie să-ți urmezi instinctul de părinte, să îți cunoști, urmărești copilul și să ai încredere. Teoria ca teoria, dar practica nu ne-a ieșit cu primul drum.

Deci, excel, aşa funcţionează Iulian şi mă dau repede după el ca treaba să fie organizată. Eu găseam un pix şi o hârtie. Da, ce e pe calculator e sfânt, poate fi folosit și next time.

Bun, am început bagajul luni şi l-am terminat vineri la plecare. Nu pun vreun link aici cu ce am pus în bagaj, fiecare ştie mai bine nevoile strumfului.

Plecarea

Am aşteptat să mănânce copilul, să doarmă, să dăm o tură prin parc de dimineață și apoi să ne pornim spre seara! Aglomerat, cald. 2 ore a durat până să ieșim din București. Treaba cu ora de plecare trebuie bine studiată. După unii e bine să călătorești de dimineață. Bebele să aibă timp să se liniștească, să exploreze locul, să se obișnuiască și să apuci să despachetezi lucruri familiare și să faci locul de destinație homelike. Cu multe să-uri.

Cum de am ales noi varianta de seară? Să vedem:

– vom avea o zi normală, cu tabieturile noastre și plecăm în ora ei de nani. Sigur nu se va prinde că mergem așa departe. Wrong!

– ziua sunt prea multe de văzut, cald, lipsă aer condiționat în mașină, nu că l-am fi folosit în exces dacă exista, multe opriri, vară, bebeii devin repede ultrastimulați și plângggg. DAAA! (am ajuns să nu ne mai temem de aerul condiționat, dar a trecut ceva vreme).

–  mersul cu mașina este ca un somnifer pentru bebeluși și fiind seară va fi mai puțin obositor, plus țiți în gură de câteva ori, așadar va trece timpul repede. NU se aplică tot timpul la Loli!!!

– Iulian conduce mult mai liniștit noaptea, însă l-am stresat la maxim, data viitoare stăm toți în spate, cu șofer. Vise!

– a durat o zi să încărcăm mașina, cu bagaje, chestii care nu ne mai încăpeau prin casă, și erau de dus la bunici.

Drumul

Fata mea mă moștenește. Nu are răbdare. La prima benzinărie i-am zis lui Iulian: Hai acasa, înapoi. Eram cu disperarea în gât. Loli cânta pe toate vocile ei. A obosit la un moment dat. A țocăit de 2 ori și finally s-a linistit. Și am ajuns. La 2 noaptea. Am asamblat patutul, pus cearșafurile de acasă, atârnat jucăriile. Să se trezească în mediu familiar. Pfiuu!

Primul drum e greu pentru toți bebelușii, dacă părintelui îi este greu. Simte agitația. Așa că dacă puteți, un pic mai calmi la prima plecare, ar fi tare bine.

A fost frumos acasă la bunici, nu prea ne-am abătut de la rutină. Instructajul bunicilor fusese făcut la telefon: nu pupați excesiv nepoata, nu stresați mama etc. Am variat ici pe colo programul, încălcat instructajul, să se obișnuiască copilul cu schimbările. Doar așa creștem, cu provocări!

După bunici ne credeam pregătiţi pentru o a doua călătorie. La 5 luni Loli a zburat cu avionul. La dus a fost cum a fost, a adormit, am ajuns noaptea, nu s-a sesizat. La întoarcere a isterizat tot avionul.

Am zburat cu 3 tricouri noi şi restul bagajului conținea: hainele Lolitei, soluţia de sterilizat, jucăriile, păturicile, scutece cât pentru un batalion, cearşaf de pat (am cerut pătuț bebe, am primit un țarc, dar ne-am descurcat), medicamente, lucruri utile și inutille (în caz că). Şi landou. Şi boba. Şi perna de alăptat vidată. Da! Sunt pungi de pus haine care nu necesită aspirator, le rulezi, iese aerul și așa faci loc în bagaj. A văzut perna toată Valencia? Sigur!

Valencia a fost minunată. Ar fi fost şi mai şi dacă fata mea mânca mai bine. Clar nu i-a plăcut. Era scoasă din ritmul ei şi timp de 4 zile a mâncat 3 guri de lapte. Ziua făcea foame, noaptea recupera. Eu chiaună, nu acasă, ci în Valencia. Asta a fost. Sunt copii care tolerează mult mai bine schimbările de ritm. Loli apreciază rutina. Acum e un pic mai mare şi rezistă la schimbări.

Azi face 8 luni. La multe luni, Loli! Mai avem multe locuri de văzut!

DSC_0403
Prima vizită la zoo nu a fost un succes.A crescut între, la fel și călătoriile noastre s-au îmbunătățit.

Later edit, după 5 ani: A fost greu la început, apoi am învățat cum să pregătim călătoriile. Am lăsat stresul și am făcut loc pentru voie bună, pentru explorare și sedimentare amintiri frumoase.

Pe unde am fost de-a lungul timpului cu copilul și ne-a plăcut, găsești aici.