În ultima vreme am citit mai multe cărți cu povestiri, povești pentru copii. Și nu îmi pare rău deloc. Ilustrațiile, mesajele cărților sunt precum mersul la terapie. Îmi fac bine și mie și copilului.

Zilele trecute, în timpul scolii online, cum nu poți ascunde pereții și ce ai pe pereții casei, teacher a zărit rafturile pline ale bibliotecii Lolitei și a întrebat-o dacă a citit toate cărțile. Și da, Loli, cu ajutorul meu, a citit în proporție de 90% tot ce avem. Restanțe sunt la cărțile cu mai multe povești la un loc. Cărțile cu o singură istorioară sunt recitite periodic. Săptămâna trecută am reușit să facem niște transferuri către biblioteca verișoarei, să facem loc pentru titluri noi, deși Loli nu era dispusă să renunțe la nicio carte, inițial. Însă după încă o citire a decis că pot fi date mai departe.

 Povești adevărate

Avem povești noi? Sigur! Noutățile noastre sunt de la Editura CartemaCapra lui Beatrice și O singură găină. Titlurile acestea fac parte din seria Povești adevărate – povești inspirate din viața reală. Puteți vedea restul de titluri AICI, poate vă face cu ochiul reducerea de zilele astea. Fata mea este la grădiniță, în grupa mare, poveștile sunt potrivite pentru școlari, dar pot fi lecturate și cu cei de seama fetei mele sau mai mici. Sunt lecții frumoase care pot fi înțelese și de preșcolari.

Ambele cărți sunt recunoscute pentru candoarea poveștilor și pentru mesajele frumoase despre necesitatea înțelegerii traiului într-o comunitate, despre cum poți deveni implicat, activ în cadrul familei, comunității în care trăiești, în mod sustenabil, echitabil.

Educația globală ( despre asta este vorba) încadrează termeni, concepte greu de explicat copiilor, însă poveștile inspirate din viața reală sunt o resursă educațională utilă. Cu ajutorul lor, puteți porni discuții frumoase cu copiii despre oportunități materiale și de învățare, care să le asigure evoluția proprie, ca apoi să poată contribui la dezvoltarea comunității din care provin, să producă schimbare la nivel național și global.

Cele două povești pot fi o resursă utilă, punct de discuții și dezbateri la clasă (în școală sau online) pentru Săptămâna Educației Globale din luna noiembrie.

Așadar, să povestim un pic despre cele două titluri, potrivite școlarilor mici și mari:

  • Capra lui Beatrice -Page McBrier și Lori Lohstoeter

Cartea spune povestea unei fetițe dint-o familie săracă din Africa. Viața fetiței și a familiei ei se schimbă când primesc o capră  cadou prin intermediul unei organizații caritabile numite Heifer Project. Mungisa – numele căpriței înseamnă noroc. Beatrice este cea care are grijă de capră și îngrijindu-se de animal descoperă, în timp, beneficiile unei surse de hrană și a unui venit suplimentar. Inițial, fetița de 9 ani, nu a fost încântată de acest cadou, de care să se îngrijească și nu își imagina cum capra va face minuni pentru ea. Beatrice învață lecția răbdării, așa cum i-a spus mama ei- Lucrurile bune au nevoie de timp.

Familia lui Beatrice reușeste să economisească bani ca ea să poată merge la școală. Beatrice învață că viața se poate schimba în bine, dacă ții la valoarile proprii, ale familiei și comunității.

Cartea frumos ilustrată, este însoțită de o mica postfață de Hillary Rodham Clinton, care spune pe scurt adevărata poveste, cu nimic diferită de cea transpusă sensibil de autoare. Este o confirmarea, pentru micii cititori, că este nevoie de educație, de modele care să ne amintească că orice familie, indiferent de locul în care trăiește își poate schimba viața.

  • O singură găină – Un împrumut mic poate aduce o schimbare uriașă – de Katie Smith Milway, Eugenie Fernandes

Iată o carte foarte frumos structurată pe ideea de economisire, de a folosi resursele optim și de a oferi ajutor pentru ca fiecare membru al comunității din care faci parte să poată evolua.

Povestea începe un băiat pe nume Kojo, care își dorește să cumpere o găină. În satul său funcționează un sistem de mici împrumuturi care asigură circuitul resurselor în cadrul comunității și traiul la un nivel decent al tuturor membrilor ei. Cu banii de împrumut familia lui Kojo (Kojo și mama lui) cumpără un căruț pentru lemne și o găină.

Kojo și mama lui vor avea ouă pentru propriul uz, dar vor avea și de vânzare. Își vor plăti împrumutul și băiatul va putea merge la școală. Parcursul lui Kojo va fi unul frumos, cu lecții multe despre cum un vis mic și un împrumut mic (apoi unul mare) poate schimba viața familiei, comunității, orașului și chiar a țării.

Totul a început cu o idee bună și cu un mic împrumut care a făcut schimbarea posibilă. Totul a început cu o singură găină.

Cartea, la final, îl prezintă pe Kojo adevărat, cel care inspirat povestea. Tot la finalul cărții găsiți informații utile despre organizații mondiale care susțin microfinanțarea, cum funționează microfinațarea și ce putem face ca să salvăm membrii unei comunități de la sărăcie sau să își dezvolte afacerea.

Îmi place că în poveste s-au păstrat netraduse feluri de mâncare, materiale, iar glossarul de termeni pune micul cititor la treabă. Nu e carte o plictisitoare, vă asigur.

Ilustrațiile frumoase completează cu succes povestea, copilul chiar va stărui pe secțiunile din carte care scot și ideea principală din text.

Aceasta este găina pe care o cumpără Kojo din banii împrumutați.

Povestea poate fi folosită cu succes la școală, ca material suport pentru introducerea de noțiuni de educație globală, socială, financiară.

Spor la citit!

Pentru informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani, vă invit să urmăriți pagina de Facebook a blogului – AICI.

Dacă vrei să vezi ce cărți citim, iată aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.

Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea (care nu e de bucate:)), iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.