Dacă vrei să petreci o zi diferită cu familia, să încerci lucruri noi, să experimentezi culinar, atunci iată inspirație – o excursie de o zi în Bulgaria pentru experimente culinare și explorări în natură.

Acum vreo 3 săptămâni cineva mi-a povestit despre ferma de melci din Bulgaria – Eco-Telus – Balgarevo. Era într-o zi de joi când se întâmpla povestea. Transmit soțului seara acasă că uite, am un plan de weekend, facem un pic de documentare, un traseu pe google maps și gata. Mergem în excursie! Ne-am sunat și prietenii(cumetrii) și am aranjant plecarea în grup, fiecare cu mașina lui.

Sâmbătă de dimineață ne-am pornit spre Bulgaria pe Autostrada Soarelui. Nici nu consum cuvinte pentru acest drum. Drum de țară ca la bunica, între comuna Bâra și Stănița (zona Neamțului, dacă vreți exact, deși cred că s-a reparat în ultimii ani). Pe la un 12.00 am ajuns. Atunci se deschidea și ferma de melci. Verificați programul aici, dacă vă porniți zilele astea.

Ferma de melci este o afacere de familie. Familia locuiește acolo, restaurantul e în curtea casei. Vezi melcii care îți ajung în farfurie la 2 pași de masă. Clienții pot vizita ferma gratuit, dacă vrei fără degustare, doar vizită, atunci scoți câtiva leva din buzunar.

Ce mi-a plăcut:

  • Curățenia
  • Ospitalitatea
  • Melcii – chiar sunt buni!
  • Spațiul de joacă al copiilor familiei este împărțit și cu copiii excursioniștilor, fără supărare
  • Panourile explicative despre biologia melcilor și despre cum se cresc!

Doar tipa (mama tânără) știa engleză. Ne-am descurcat cu comanda, copiii nu vorbeau decât limba lor, ai nostri la fel, dar s-au înțeles perfect.

Partea I culinară:

Melcii! Daaa, melcii sunt delicioși. Am comandat platoul cu melci în cochilie cu unt și usturoi, orez cu melci, și un platou cu melci, fără cochilie, gătiți cumva cu verdeață.

Pentru copil am luat un piure de cartofi și grătar. Loli a mâncat vreo 2 melci, am zis că e suficient acum. Next time, dacă mai vrea, îi iau porție separat.

Ideea este că din punct de vedere al explorării pe plan educațional și culinar, merită o vizită. Degusti un ceva la care nu te gândești că poți mânca, afli și informații despre biologia melcilor, cum funcționează o fermă de melci. Pentru grupa noastră de vârstă 4-5 ani, melcii ca mâncare i-au atras și nu prea, dar vizita prin fermă a fost ceva inedit.

ferma melci Bulgaria
platou cu melci in unt și usturoi
platou cu melci fără cochilie cu verdeață, usturoi și un sos foarte bun
curtea casei, respectiv curtea restaurantului
relaxare cu finuțul
Decorațiuni curte resturant – în ton cu specificul
Elemente de decor – Rond de flori și melci – pe lângă casă
Elemente de decor și colț cu produse de casă expuse pentru vânzare

Galerie foto fermă  – imagini fermă, panouri explicative bulgară – engleză

Partea a II-a din periplul nostru culinar – Dalboca cu ferma de midii

Înainte de Dalboca am trecut pe la Capul Kaliakra. Ne-am cocoțat pe acolo, am vizitat muzeul, am făcut poze. Mergea un pic mai multă istorie și explicații în plus despre rezervația naturală, dar vom reveni pentru vreo nouă explorare când va fi mândra mai mare. Am povestit pe scurt despre focile monah și fostele plaje, am admirat vegetația de stâncă. Loli și finuțul au admirat și gheretele cu jucării. Am luat? Da!

Am avut ocazia să vedem un delfin în larg, am privit marea cu admirație și ne-am bucurat de vremea bună.

Mal stâncos Kaliakra
Mal stâncos Kaliakra – vedere din partea opusă
5 ani de Loli, 5 ani de cățărat numa-n brațe:)))
Explorare vegetație și cochilii melci
Vegetație cu inflorescență mov și melci mici
Specii de plante cap Kaliakra

La Dalboca am fost acum vreo 7 ani, pentru prima oara, când Loli nu era în plan și era primăvara, la început de mai. Acum era final de mai și altă atmosferă. Atunci a fost tare plăcut, linistit, început de sezon. Acum era plin, să nu vă încumetați spre seară fără rezervare. Pentru cine nu a fost, merge încercat. Noi nu cred că vom reface traseul curând. A devenit tare turistic, mâncarea nu am simțit-o savuroasă ca celelalte dăți. Poate că era după melci și eram obosiți de la soare.

Loli ar fi vrut masă la mare, dar nu aveam dispoziție pentru păzit să nu facă baie în mare. S-a mulțumit cu pietrele și joaca cu Alex, cu crocodilii de lemn cumpărați de la Kaliakra.

plimbare prin Dalboca, să găsească locul perfect de cules pietre

La vamă, la întoarcere, a fost un pic de coadă. Per total traseu – am plecat pe la un 9 dimineața, ne-am întors la 10 seara. La 10 jumătate eram în casă, la 11 fără 2-3 minute eram deschiloțati, spălați, cu povestea de seară pe jumătate citită.

Inițial am pus pe traseu și Balcic. Dacă nu era oprirea la Dalboca, acolo făceam popasul dinainte de plecare spre casă. Și cred că așa vom face data viitoare. Grădina reginei și castelul ar fi interesante de văzut, explorat, stat pe îndelete la povești și la malul mării.

Iată 2 trasee culinare și de explorare locuri ce pot fi făcute într-o zi: Ferma de melci Eco-Telus – Kaliakra – Dalboca sau  Melci – Kaliakra- Balcic. Cred că traseul cu Balcic, pentru cine a fost la Dalboca și nu e fan 2 degustări pe zi, ar fi foarte frumoas și mult mai energizant, deoarece ai mai mult timp de explorare natură și locuri.

Spor la împachetat: apă, haine, creme pentru protecție solară și alte cele! În rest, drum întins!

Despre alte locuri văzute prin lume sau local – aici este secțiunea Călătorii. Ce jocuri facem noi în timpul liber și ce idei ne vin ad-hoc aici, la secțiunea Jocuri și Joacă.