După vacanța la mare, domnişoara Loli şi-a dorit să petreacă şi câteva zile la o casă care să aibă curte mare şi, dacă îi rămâne timp și un strop de chef, cu posibilitatea de a mearge în 1-2 drumeții. Doleanțele mândrei le-am pus în aplicare în weekendul ce tocmai a trecut, pe meleaguri bulgărești.

Plecarea

Vineri după-amiaza, după muncă, ne-am îmbarcat în mașină şi după 40 de minute de trafic încins prin Bucureşti am ieşit spre Giurgiu. După 30 de min în vamă, nu ştiu ce moşmondeau bulgarii, mândra mea era nerăbdătoare să ne punem în mişcare. Am trecut granița, yeyyy şi ne-am îndreptat spre satul Krushuna. Acolo am făcut rezervare la Guest House Bigora, la câteva minute de principala atracție a zonei – cascadele Krushuna. Am luat apartamentul de 4 persoane cu un dormitor şi living micuț cu canapea extensibilă, ca să avem loc să ne desfăşurăm şi pentru cine are de sforăit să aibă spațiu şi să doarmă neînghiontit. Da, nu la Loli mă refeream…nici la mine. A mai rămas cineva?

Cazare

Când am ajuns la cazare, gazda vorbea doar limba ei. Noroc cu un cuplu de bulgari, de 50+, foarte amabili, care vorbeau engleza şi ne-am făcut astfel înțeleşi cu gazda. Aşadar, subtitrarea am avut-o asigurată şi ne-am împrietenit cu cei doi. Foarte de treabă, am fost la masă împreună şi în drumeții. Parcă am avut bunicii cu noi, dar, nişte bunici mai tineri.

Prima zi de weekend ne-am trezit devreme. Ştiți şi voi. Când nu ai treabă faci ochi devreme. Când urmează ziua de muncă, ai dormi o săptămână…

Drumeții

Am primit recomandarea de la gazdă (noii noştri prieteni fiind interpreți) că e bine să vedem zona – cascada, peşterile – de dimineață. Turiştii (de-ai lor sau de prin vecini, ca noi) îşi fac repede apariția şi nu ne vom putea bucura de frumusețea locurilor la îngrămădeală. Şi a avut dreptate.

Cascada am vizitat-o, cred, primii dimineața şi ne-am desfăşurat în voie: am făcut poze, escaladat pietre, aruncat pietre (Lolita). De la complexul de agrement, am plătit bilet pentru cascadă şi cele 2 peşteri marcate, care sunt de fapt niște găuri, săpate în stâncă. Traseele au suferit modificări datorită căderilor de apă şi a relifului abrupt.  Cu toate acestea drumeția a fost foarte plăcută și bifezi totul de pe hartă, pe traseele ocolitoare.

The Blue Pool
Bogonata Water Fall
Ferigă tânără – genul Asplenium

de pe traseu, stratificare stâncă

Vodopada cave
The mysterious waterfall

După Krushuna ne-am îndreptat spre peştera Devetashka. O peşteră frumoasă, destul de aglomerată la ora la care am ajuns. Am admirat fiecare colțişor. Ideea este că bulgarii, ca şi românii, de altfel, nu au cultura patrimoniului natural. Se vede lipsa de educație pe partea de protejare a spațiului în care cuibăresc, trăiesc anumite specii de animale. Peştera are ecou și chiar dacă ecoul are un efect spectaculos, vizitatorii nu sunt învățați că nu e necesar să probezi acest lucru. Aplauzele şi strigătele (chiar dacă sunt de apreciere pentru spectacolul naturii) nu ar trebui să se audă deloc într-o peşteră. Deranjează habitatul viețuitoarelor.

Toată plimbarea noastră pe meleagurile bulgăreşti s-a încheiat pe la ora prânzului. Ne-am împrospătat, răcorindu-ne un pic la cazare, apoi am mers la masă.

Restul zilei a fost pentru odihnă, activități recreative şi distractive în curtea generoasă de la cazare. Lolita a fugărit pisica şi cățelul gazdei de le-au „mers fulgii”.

Noi am stat la un pahar de vin şi vorbă cu amicii bulgari.

Cadou de la prietenii bulgari. A fost o surpriză plăcută această sticluță cu mesaj.

A doua zi, ne-am făcut bagajele, luat la revedere de la toți cu promisiunea că ne vom revedea la un moment dat.

Pe drum am oprit să cumpărăm roşii şi ardei capia. Foarte bune produsele, iar salata încropită acasă, la foc rapid, a fost un deliciu.

Bun, am avut un weekend reuşit. Am întâlnit oameni noi, fata mea a primit ce şi-a dorit. În plus am văzut și licurici. Pentru Loli a fost prima dată, pentru noi după mulți ani.

Voi pe ce coclauri ați umblat sau v-ați plimbat? Aproape de București?

Vacanță plăcută!

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.