În ultimii ani am preferat călătoriile cu mașina. Am prins gustul circuitelor cu mașina încă dinainte de Loli. Primul nostru road trip în trei a fost reușit (un ochi AICI pentru curioși) și urma al doilea fix în anul în care am stat cuminți acasă, pe motiv de lock down. Am fi vrut să fim pe coclauri, dar nu a fost posibil.
După 2020 am avut parte de mici călătorii cu mașina prin țară, prin străinătate, însă cel de-al doilea circuit mare a fost în primăvara acestui an.
Cu mașina prin Balcani
Planul călătoriilor pe 2024 nu cuprindea road trip-ul nostru. Voiam să mergem cu avionul într-o destinație și de acolo să ne organizăm călătoria cu o mașină închiriată. Cum urma să participăm la o nuntă în familie, în Italia, ne surâdea mult această variantă. Numai că planurile noastre nu s-au potrivit cu prețurile biletelor de avion.
Și tot căutând varianta potrivită, am ajuns să facem un road trip memorabil în familie plus 2 prieteni.
Traseul a fost următorul: România – Serbia – Slovenia – Italia – Croația – Bosnia-Herzegovina – Croația – Muntenegru – Serbia – România.
Serbia a fost în 3, din Croația echipa s-a mărit și am continuat road trip-ul în 5.
Să începem cu ….Slovenia
Ne-am pornit la final de aprilie, într-o zi de vineri (ca să fim exacți), undeva spre după-amiază. Drumul a fost destul de liber, am ieșit din țară după vreo 6 ore. Noi avem experiență cu drumurile de noapte. În ultimii 3 ani așa am pornit în road tripuri, însă anul acesta parcă m-am resimțit un pic mai mult. Bătrânețile, deh.
Am estimat sosirea la cazarea din Slovenia spre prânz, dar am ajuns mult mai devreme. Așa tare ne-am bucurat când proprietara a zis că e gata căsuța. Imediat ce ne-am cazat am trecut în pijamale. Am dormit un pic apoi am plecat în oraș. Să ne facem intrarea, să alungăm starea de tangaj după un drum lung și un somn subțire. Ne-am pornit spre Ljubljana. Gata, începuse vacanța!
Înainte să povestesc despre explorările noastre urbane, las link cu cazarea noastră din Dobrova. O recomand dacă ajungeți în zonă. Până în Ljubljana faci 15 minute cu mașina. Sătucul este liniștit, pitoresc, perfect pentru relaxare.
Bun, după o noapte așa lungă, foamea a început să ne dea târcoale. Ne-am pornit spre oraș să explorăm culinar și cultural locul. Am început cu partea care ne rodea tare. Am degustat specialități slovene la Klobasarna, aproape de piață centrală. Am fi degustat multe din piață, citisem despre cum poți mânca diverse bunătăți „la botul calului” , dar era o sărbătoare națională și nu era deschisă.
Așadar, după pit stopul la ceva de-ale gurii, cu mâncare specifică locului am luat în piept drumul spre castel. Da, drumul e în pantă, fiți pregătiți să gâfâiți nițel. Merită urcușul, priveliștea și cotloanele castelului te fac să uiți ușor treptele și drumeția în unghi ascuțit.
Am hălăduit în zonă cât ne-au ținut balamalele, apoi ne-am odihnit la Muzeul de Istorie Naturală. Soarele se ascunsese în nori și era vremea perfectă pentru un ceva la interior.
Seara, trebuie să mărturisesc, s-a încheiat rapid, oboseala era prezentă încă și am dat stingerea mai devreme.
Prima zi în Ljubljana (de-adevăratelea)
A fost o zi însorită și cu multă dorință de explorare. Am început cu casa extrem de colorata de pe Miklosiceca Cesta și fântâna cu căluți din fața hotelului Eurostar. Apa nu era pornită, dar Loli a fost încântată de miniaturile din bronz. După scurta oprire la cai, ne-am pornit spre podul Dragonilor, apoi am luat la pas centrul vechi de-a lungul cheiului. Am trecut și pe podul plin de lacăte, ne-am uitat după modele interesante. Ar fi vrut și mândra să lase un lacăt amintire, dar i-am explicat de ce nu e nevoie să punem și noi. Ne-am clătit ochii cu marfa veche și nouă de pe tarabele de pe chei, am traversat podul Triplu, am explorat și curtea interioară a primăriei.
Primăvară este timpul perfect pentru drumeții urbane. Vremea a ținut cu noi în acest road trip, deși prognoza meteo nu ne surâdea când am ieșit din țară.
Cum soarele ne-a luat pe nepregătite, ne-am ascuns când am obosit prin galeriile cochete ale Muzeului Etnografic. După muzeu, am traversat rapid și centrul art nouveau care arăta super în poze, însă la fața locului era cam creepy, operele moderne erau îngropate în gunoaie și sticle de bere, nici populația prezentă în acel moment acolo nu inspira încredere.
După atâta explorare culturală, Loli a decis că e timpul de joacă în parcul Tivoli și de văzut animalele de la zoo. Ne-am supus cu bucurie. A fost frumos, seara eram rupți la pingele, dar cu voie bună în suflet, că doar era vacanță.
Ziua 2 cu …Bled
Apele Sloveniei au o culoare superbă. Planul nostru de călătorie includea pentru această zi locuri unde poți vedea numai nuanțe de turcoaz, bleu și verde smarald.
Am început cu Lacul Bled. Mi-a plăcut mult plimbarea cu barca tradițională pletna. Pletna este condusă de vâslaș, nu găsești nimic pe motor pe lac pentru a nu polua apa și aerul localității. Trebuie să fac o mențiune: știam că Slovenia este o țară verde, curată, totuși am fost surprinsă că este exact ca în documentarea pentru călătorie, ba chiar mai mult.
Pe insulă ne-am învârtit în jurul catedralei Adormirea Maicii Domnului, apoi am făcut un tur al lacului care ne-a făcut foame. La marginea lacului, pe iarbă am mâncat sendvișurile din rucsac și ne-am jucat un pic – a se citi dat cu pietrele în baltă -, deoarece de prea mult calm și liniște, Loli a simțit nevoia de a tulbura apele un picuț.
Când mândra copilă a terminat cu pietrele, ne-am îmbarcat și pornit spre Cheile Vintar Gorge.
Cheile Vintar sunt poarta de acces către parcul Național Triglav, una din cele mai protejate și impresionante zone naturale din Slovenia, care acoperă 4% din teritoriul național. Râul Radovna, se spune, trece ca o săgeată între stâncile abrupte ale cheilor, dezvăluind diversitatea și frumusețea singurului parc național al Sloveniei.
Vă las și 5 motive pentru care să vizitezi cheile, preluate din ghidul cheilor și care pe mine m-au convins să revin, la un moment dat:
DA, a fost tare plăcută drumeția. Peisajele minunate, aș merge pe aceste chei weekend după weekend dacă nu ar fi la așa mare distanță. Am avut o mică supărare cu doamna de la parking care ne-a făcut să pierdem un suttle către chei deoarece nu știa să folosească pos-ul, dar am trecut repede pe mod “nothing matters”, doar suntem în vacanță. Autobuzele vin unele după altele destul de repede.
După drumeție am urcat la castel și din nou Lacul Bled ne-a tăiat răsuflarea. Culoarea de smarald a apei dă un farmec aparte locului. Am vizitat castelul și expozițiile. Am stat și la terasă unde ne-am bucurat de un cremșnit foarte bun și limonadă cu mentă și ghimbir. Menționez că nu sunt fan prăjitură cu cremă groasă, dar am îngurgitat tot fără jenă și cu mare poftă. Ziua 2 a fost o zi P E R F E C T Ă, m-aș aventura să spun.
Ziua 3, destinații noi – Postojna și Piran
Dis de dimineață ne-am pornit spre Pestera Postojna. O peșteră spectaculoasă în care se intră cu trenulețul. Turul durează 90 min, noi am avut ghid în limba engleză. Interiorul peșterii a fost descoperit în urmă cu 200 de ani, Postojna fiind cunoscută drept regina lumii subterane. Ne-am luat bilet combinat Peșteră, Vivarium și Butterfly exhibition. Vivariul este o prelungire a peșterii, foarte interesant organizat, pe locul primului laborator de speologie dintr-o peșteră. La Postojna a fost descoperită o specie de amfibieni pe care nu o mai găsim în altă parte – un endemit – salamandra Proteus.
În vivarium sunt prezentate și celelalte viețuitoare care trăiesc în peștera, precum și cele care ajung accidental și reușesc să se adapteze la viața cavernicolă. Ne-a plăcut mult, peste tot erau informații pe înțelesul tuturor și very friendly prezentate.
După Postojna, am mers în Piran, un orășel micuț și cochet scăldat de Adriatica. Am explorat potecile și punctele de interes din zonă, ne-am delectat și cu înghețată. A fost o zi extrem de caldă și de plăcută.
Seara, ne-am gătit paste, am făcut bagajele, urma să părăsim Slovenia a doua zi. Next stop – Brescia, Italia.
Urmează episodul 2, stay tunned. Până atunci….
Călătorii cât mai multe
Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată găsiți la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-10 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici, pagina de Instagram are multe story -uri drăguțe, iată AICI.
Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.
Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.
Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI.Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.
Un comentariu