Am crezut că bunicii mei vor trăi până îmbătrânesc și eu. Credeam că vom crește mândra sau mândrul (nu previzionasem ce copil voi avea) împreună, iar vacanțele lor vor fi acolo în ograda cu gâște și pui de găină. Nu le înțelegeam nevoia de a veni mai des și sta cu ei. Mi se părea suficient să vin de câteva ori pe an, atunci când am pășit în adolescență și aveam griji de tânăr ce descoperă lumea. Nu mai aveam timp, oricum erau nemuritori și acolo tot timpul în așteptare. M-a lovit când nu au mai fost? Da, tare. Dar tot nu am învățat lecția bătrâneții.
Bătrânețea și efectele ei nu le resimțim până când ne îmbătrânesc părinții. Când nu-și mai amintesc lucruri care s-au întâmplat ieri, uită pe moment cum îl chemă pe nepot, te lovește și înveți – oamenii, inclusiv tu, îmbătrânesc. Tu ai viața ta și timpul nu se dilată pentru nimeni. Oferi cât poți, dar nu cât și-ar dori ei. Numai că, bătrânii tăi părinți și bunicii care încă trăiesc, te au pe tine, din când în când, însă se consideră norocoși. Viața lor se scurge de la ziua când ai venit să stai cu ei până la cealaltă dată când îi vizitezi și sunt mulțumiți. E bine și atât. Au poze, au amintiti, au telefon care sună și lucruri la care să se gândescă în timpul cât așteaptă. Pentru restul de bâtrâni care nu mai au pe nimeni, viața este grea, așteptarea lor nu e despre următoarea vizită, ci despre cât mai durează până când mor, vine viața în care nu vor mai fi singuri. Cel puțin așa speră.
O campanie socială pentru bătrânii României
Singurătatea este mai greu de dus ca vârsta și bolile asociate bâtrâneții.
Fundația Principesa Margareta a României împreună cu Asociația Niciodată Singur lansează Fericiți la adânci bătrâneți, o campanie socială prin care își propun să atragă atenția publicului cu privire la situația vârstnicilor din România și problemele cu care aceștia se confruntă. Campania are și o componentă de strângere de fonduri în sprijinul bătrânilor. Oricine poate dona 2 euro prin trimiterea mesajului ”SINGUR” prin SMS la numărul 8844.
România îmbătrânește. Din punct de vedere statistic românii de peste 65 de ani reprezintă o categorie socială în creștere, care se confruntă atât cu neajunsuri materiale sau cu probleme medicale, cât și cu accesul limitat la informație. Fenomenul îmbătrânirii atrage marginalizarea şi excluderea socială a vârstnicilor. Pentru vârstnicii din România nu există un sistem integrat de asistență sau consiliere socială, public sau privat, deși statisticile sunt îngrijorătoare. Astăzi, mai mult de 3,5 milioane de persoane au vârsta peste 65 de ani, conform datelor INS. Ritmul îmbătrânirii populației este un fenomen alarmant, plasând România pe locul 2 în topul țărilor europene.
Aproximativ 1,5 milioane de vârstnici sunt afectați de singurătate, într-o mai mare sau mai mică măsură, conform studiului național realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României. În topul celor 5 probleme cu care se confruntă vârstnicii din România se plasează și singurătatea. Numărul femeilor afectate este semnificativ mai mare decât cel al bărbaților, iar persoanele vârstnice din mediul urban sunt cele care resimt cel mai mult singurătatea.
O analiză recentă a solicitărilor formulate de apelanții seniori la linia națională gratuită Telefonul Vârstnicului arată că nevoile lor sunt următoarele:
- nevoia lor de informare pe primul loc (49%).
- nevoia de îngrijire la domiciliu și sprijin practic (22%)
- nevoia de sprijin moral (13%), nevoia de sprijin material (8%)
- nevoia de a fi activ și util la vârsta a III-a (8%).
Împreună îi facem fericiţi la adânci bătrâneţi
În lipsa unui sistem integrat de asistență socială, public sau privat, Fundația Principesa Margareta a României vine în sprijinul vârstnicilor din întreaga țară. Împreună cu Asociația Niciodată Singur, o organizație non-profit care luptă la nivel naţional împotriva izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice prin mobilizarea voluntarilor, prin campania Fericiți la adânci bătrâneți, aceștia își propun să răspundă nevoilor vârstnicilor prin programe sociale menite să aline singuratatea, să combată izolarea sociala, să reducă sentimentul de inutilitate și efectele aferente.
Luna octombrie este luna dedicată la nivel internațional vârstnicilor de pretutindeni, marcată printr-o conferință națională și o mobilizare a voluntarilor din întreaga țară. Vă puteți alătura și voi campaniei. Detalii găsiți pe site-ul fundației https://www.fpmr.ro/ și http://www.fericitilaadancibatraneti.ro/
Direcţii de ajutor
Din fondurile strânse cele două organizații își propun să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții bătrânilor prin trei programe sociale dedicate bătrânilor din România:
- Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică națională gratuită și confidențială care răspunde prompt nevoilor vârstnicilor și alină singurătatea lor la numărul 0800 460 001.
- Centrele Comunitare Generații reconsideră rolul social al vârstnicilor, implicându-i ca voluntari în centre de zi pentru copii din comunitatea lor.
- Niciodată Singur este despre a fi împreună pentru demnitate la orice vârstă, prin acțiuni de voluntariat și implicare la domiciliu și în cămine de bătrâni, pentru un impact de durată în viața bătrânilor, redarea încrederii în sine și sentimentul propriei valori, conștientizarea mentalității cu privire la vârsta a treia și impactul negativ asupra imaginii bătrânului.
Spotul campaniei poate fi urmărit aici. Campania se va desfășura în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2018. În cadrul proiectului vor fi prezentate și o serie de povești atât pentru cei mari cât și pentru cei mici deoarece există ceva universal în fiecare poveste: „emoție, lecții care să rămână cu noi, istorie la persoana I. Pentru bătrânii noștri, nu e nimeni acolo ca să primească darul poveștilor zise de ei.”
Pentru a fi la curent cu noi informații despre campanie, aici e pagina de FB dedicată campaniei https://www.facebook.com/singur8844/
Pentru componenta de strângere de fonduri – Valoarea donației este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange Romania și Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
Campania este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile și Vodafone România.