Toamna se numără bobocii – asta e ceea ce auzi peste tot (tv, radio, conversații adulți) la începutul lunii septembrie, adică școlile își deschid ușile pentru școlarii mici.
Dacă asculți un scolar mic, vorbele lui vor fi diferite. Unii vor avea doar bucurie în glas, alții multă teamă, alții un mix de sentimente care dau pe dinafară în cuvinte și comportamente mai mult sau mai puțin adecvate.
Ne pregătim copilul pentru școală?
Da, pe toate planurile. Acum un an am vorbit despre pregătirea pentru școală cu Cristina, prietena fetei mele. Iată mini seria de articole numită chiar așa – Pregătirea pentru școală
Noi am pregătit terenul pentru școală cu Loli, încă de la începutul grupei mari, anul trecut. Am discutat, în timp, despre importanța ultimului an la grădiniță, despre vacanța mare, despre cum va fi la școală comparativ cu grădinița, despre emoții, am răspuns la întrebările de moment ale fetei care aveau legătură cu următoarea etapă a vieții ei, pe plan educațional.
După ce a avut evenimentul festiv de final de grădiniță, am decis ca Loli să nu urmeze programul de vară de la grădiniță, în ideea de a ne desprinde de tot de acest program, de a întări ideea de trecere la o altă etapă: școala.
Am înscris copilul la summer camp-uri, la diverse cursuri pe care nu le putea face dacă urma programul de vară de la grădiniță. Am provocat/testat copilul la noutate, la interacțiuni noi și i-a prins bine. Nu a fost o tranziție ușoară, vara a fost cu distracție dar și cu multe noutăți care la început s-au tradus și în supărări, ușoare crize de furie. Provocarea este binevenită în dezvoltarea copilului, de cele mai multe ori, deoarece, pe lângă momentul de bulversare, vine și învățarea.
Povești pe tema începerii școlii
Pe partea de pregătire pentru școală am introdus de ceva vreme cărți care tratează subiectul școală, învățarea alfabetului, cititul de plăcere.
Până la lansarea cărții Fram începe școala de Cristina Buja, iată ce am citit noi:
- Connie merge la școală – cum nu aveam nimic din seria Connie, am achiziționat vreo 3 cărți, printre care și cea menționată.
- Mami, nu sunt prea mic să merg la scoală? și Jungla literelor – am povestit despre→AICI
- Dar motan știe
- Charles la Școala Dragonilor și De ce școala este importantă – iată →AICI
Două alte titluri cu referire la școală sunt – Școala de lupi, Citește-mi o poveste, despre care am relatat→AICI
Nu știu dacă le-am trecut pe toate, cert este că avem o nouă carte în bibliotecă pe care o citim intens – Fram începe școala.
Poveștile – Lumea lui Fram
Cartea cu Fram a venit la timpul potrivit pentru noi deoarece abordează nevoile de moment ale fetei mele. Are toate întrebările pe care Loli le-a rostit sau pe care încă nu le-a exprimat.

Autorul cărții este Cristina Buja, prietena Lolitei de când era mică. Pe Cristina o știm din parc, acolo ne-am împrietenit în urmă cu 7 ani, copiii nostri au crescut jucându-se, o perioadă, împreună, la locul de joacă.
Fram începe școala face parte din seria Emoțional a proiectulului mare Lumea lui Fram – o platformă cu povești Framstastice, cu celebrul ursuleț polar Fram, jocuri și jucării educaționale.
Cartea promite 56 de pagini de poveste pentru o dezvoltare emoțională armonioasă. Am ținut să scriu promite pentru că livrează suportul psihologic și emoțional adecvat noilor începuturi, în cazul de față – începerea școlii.
Fata mea a ascultat povestea și a cerut să o recitim. Școala e o etapă despre care nu știe multe, adică știe din ceea ce-i povestim sau a auzit de la alți copii și e puțin speriată. Povestea lui Fram ne ajută mult zilele acestea.
Povestea pe scurt
Prima oră a dimineții îl găsește pe simpaticul Fram concentrat asupra calendarului, numărând zilele care au rămas până va merge la școală.
Fram are multe întrebări despre momentul mult așteptat. Împreună cu Mama, parcurge o serie de subiecte privind clasa, colegii, învățătoarea, pauzele, regulile de comportament și de relaționare. Tata se implică și el în discuție, pregătit să răspundă curiozităților lui Fram și să îi povestească ce urmează să învețe la școală.
Părinții vorbesc deschis cu viitorul școlar și despre emoții, cum se simt emoțiile legate de școală, deoarece ele sunt o parte importantă a procesului de adaptare.
Împreună cu părinții, ursulețul cu papion pune la punct planul detaliat pentru prima zi de școală. Se anunță o idee genială, credeți-mă, pe care vă rog să o aplicați. Noi sigur o vom face! Vă las să o descoperiți în carte, care se poate comanda de pe site-ul Lumea lui Fram.
Așadar, recomandăm cu drag cartea. Veți găsi în subsolul paginii multe inserturi terapeutice, utile și valoroase pentru noi, părinții, care citim copiilor și suntem în etapa de pregătire pentru începerea școlii.
Spor la citit!
Vrem să aflăm și poveștile voastre despre școală, ce ați citit, cum v-ați organizat. Primim idei, vrem să ne inspirăm!
Recomandări de carte, povești pentru copii și părinți, găsiți la secțiunea – Recenzie carte.
Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.
O punem si noi pe lista alaturi de Conni pentru anul viitor.
Da, e potrivită pentru a intări ideea de școală.