Eiii, iată că am dovedit încă un… roman cu Loli. Bine, eu l-am citit tot, Loli a rezistat până la un punct.
Înțelegând, i-a fost greu să audă atâta suferință, chiar dacă am pregătit-o psihologic, dinainte, deși cartea nu are un ton trist. Din contra, pentru un jurnal al deportaților este surprinzător de optimist şi având doar partea plină a paharului.
Primul roman citit cu fata mea, din seria MicRoman, de la Editura Frontiera, iată AICI.
Haiku siberian, că despre acest roman vorbim, are recomandare 12+. L-am testat cu Loli şi da, poate fi citit şi cu cei mai mici, cu câteva explicații, comentarii, dar fără grabă, în ritmul lor. Sunt lucruri de spus, de sedimentat şi pregătit terenul înainte de lectură.Loli a citit mult, cu privirea. A fost atrasă mai ales de modul de scriere, de desene, de „norii” plini de cuvinte din „gândurile personajelor”.
La un moment dat, urmărind scrisul, m-a întrebat dacă e scris în altă limbă şi eu îi traduc. I-am spus că e scris tot în română, doar că are litere, caractere amestecate, de tipar şi de mână, precum un scris de copil care nu a învățat de multă vreme scrisul şi cititul.
Partea cu origami i-a plăcut mult, ba chiar a avut o tentativă de pliat hârtia, dar a renunțat.
Cuvântul haiku a impresionat-o, m-a întrebat de mai multe ori ce este un haiku şi dacă putem face şi noi unul.
E o poezioară japoneză în trei versuri, draga mea, i-am replicat, ca să nu o las fără răspuns. Poate la un moment dat…vom încerca.
Romanul are o grafică deosebită, desenele sunt tranşante, cu putere de sugestie dar şi sensibile. Simți multă emoție când închizi ultima filă. Impresionată, am mângâiat coperta. Niciun copil nu ar fi trebuit să treacă prin ororile unui război cu cortegiul său de suferințe.
Lecțiile războiului sunt dure, greu de ascultat și asimilat, deseori fiind greu de înțeles. Mulți copii au străbunici care au cunoscut ororile războiului, fiind deportați, suferind umilințe, unii pierzându-și viața. Este ocazia când celor mai mari li se poate vorbi de Basarabia, de frații și surorile care au fost despărțiți în mod brutal, basarabenii având aceeași patrie mamă, ca și noi: România. O mică lecție de istorie, accesibilă, pe înțelesul lor.
Un roman potrivit pentru preadolescenți, adolescenți dar şi adulți.
Pentru şcoală, pentru materiile istorie şi limbă şi comunicare, romanul este un material valoros, datorită autenticului, dar și valențelor poetice şi epice care conferă atractivitate lecturii, o grafică pe măsură, asigurându-se cărții originalitate, caracter instructiv și educativ.
Spor la citit!
Important de menționat, cartea a apărut în anul 2018. A fost și este un roman foarte apreciat şi premiat. Lista nominalizărilor și premiilor primite de la apariție până în prezent – AICI.
Dacă nu ai văzut ce am citit recent, iată aici găseşti mai multe informații – Recenzie carte.
Pe lângă citit, ne ocupăm și de mici proiecte DIY. Ce meșterim și ce jocuri jucăm–găsiți la secțiune dedicată Jocuri și joacă.
Și noi am început să citim povesti mai lungi, ii plac. Cred ca i-ar placea si Anei cartea.
Spor! Trebuie testată de tine pentru început, știindu-i preferințele în materie de povești.