Certificatele, actele, hârtiile, aprobările, toate acestea sunt chestiile complicate, necesare și pentru care trebuie să fii cu ochii în patru atunci când îți cumperi o casă. Nu o casă, de fapt, ci casa ta, în care vor crește copiii, vor veni nepoții și în care, după ce închizi ușa, te separi de lume. Pentru puțin timp, atât cât să îți încarci bateriile. Ca apoi, să ieși cu un tonus adecvat și îmblânzit…asta ca să nu clachezi la metrou, când te calcă cineva, fără intenție, pentru că e un pic aglomerat.

Încă suntem în căutare de casă. Căutăm ceva pe gustul Lolitei. Așa zice Iulian, de fapt pe gustul lui de tată care a crescut la casă și care se sufocă în camere mici. Și cum fata lui îi seamănă leit, este sigur 100% că va avea nevoie de spațiu și că e musai să aibă loc de alergat, ca să se joace de-a v-ați ascunselea când o va lua la picior minunea. Pe lângă asta, este și adeptul fac cu mâna mea câte ceva prin casă, că mă pricep și îmi place. :))) Și raftul de cărți cu DIY este plin. Nu are, momentan, pe ce aplica. Ideea este că orice DIY merge când pornești de la zero, de la fundație, de exemplu sau ca cele de aici. În cazul nostru oricât își va dori soțul meu să facă chestii-treburi nu prea va avea pe ce să meștereasccă și să fie proiect de amploare al lui cu noi, încurcându-l și dându-ne cu părerea pe ici pe colo. Avem nevoie de ceva certificat, pregătit special în acest sens și care să necesite doar câteva îmbunătățiri.

Știți poveștile copilăriei cu case care se mișcă, se întorc după soare. Păi, se pare că este un sâmbure de adevăr acolo. Sunt certificate energetic. Da, da. Nu zâmbiți, și babele cu negi din povești au nevoie de căldură, lumină naturală și facilități care le să le asigure traiul și fiertura vrăjitorească fără efort. Clar nu sunt plătite, ci onorate cu suflete, alte vrăji.  Nimic substanțial, care să cotizeze la plata de consumului de energie, căldură. Pam-pam.

Nu știu ce mi-a venit cu poveștile, mă pregătesc să aleg una, pentru Loli ca să vină somnul mai repede seara. Momentam cea mai bună poveste este Alunelul, cântată, mai mult hhmmăită.

Cum îmi place mie documentarea ( deloc!), mai ales dacă e ceva ingineresc, mă apuc cu Loli să punem pe hârtie ce pretenții avem de la casa pe care, la un moment dat, o vom achiziționa:

  • să fie călduroasă, nu ne place înfofolitul. Loli s-a născut în mai și hainele sunt niște afurisite, mai ales când trebuie să mergem în parc. Acum, nici să ne perpelim la foc mic vara, nu dorim. Prin urmare camerele să fie una la miazănoapte, alta la miazăzi sau după un feng-șui bine stabilit. Și, da, știu că nu se poate. Visez. Vrem doar să nu fie dispuse în așa fel încât circulația aerului, aerisitul să nu fie o problemă, și să nu rătăcim camerele sau să avem holuri kilometrice, fără nici o utilitate. Da, știu și ăsta este un moft, dacă ar fi să luăm apartament într-un bloc vechi. Atunci, mă mulțumesc și cu faptul că dacă va fi bloc vechi, măcar să fie bloc anvelopat sau construit cu materiale care nu permit pierderea căldurii. Testat cu termoviziuneIulian citește și râde. :)))) Nevasta lui …câte știe.
  • să fie luminoasă, să nu punem becurile în funcțiune toată ziua. Este obositor și frustrant să ai noapte în casă și afară să geamă de soare, dar nu în geamul tău.
  • să nu se audă vecinii, în special aia care dau pe pornache, când trebuie să culci copilul, care nu înțelege de ce e gălăgie în casă, că suntem doar noi două, deci vrem pereți buni, fără ochi și urechi, precum vorba din poveste.
  • să fie într-un ansamblu nou, am prefera, cu zonă verde, cu parc de joacă, nu în câmp, să oprim vânturile ce se duc spre oraș, nici la stradă să nu putem deschide geamurile de colbul mașinilor.

Bine, lista e lungă, e încă în lucru. Ce îmi doresc, printre altele, să nu fim priviți ca niște ciudați când vrem acte doveditoare pentru clasa de energie a imobilului. Da, da!  Întreb pe o cunoștință, proaspătă proprietară: Așa, și certificatul energetic? Nu știa, și sincer mulți habar n-au de audit energetic și, că deși există legislație care prevede existența unui astfel de certificat în dosarul tău de proprietar, nu-i văd rostul. Sincer, nici eu nu am știut până acu ceva zile.

Căldura familiei este esențială ca să te simți un om împlinit, mulțumit printre altele cu viața ta, fără îndoială, însă cum rămâne cu căldura căminului ad-literam. Păi, rămâne la latitudinea vânzătorului sau a ta? Vă zic eu. La amândoi. Prețul unui certificat energetic este în funcție de spațiu, de numărul de camere. A se vedea spre exemplu cine oferă astfel de certificate aici. Și la cumpărare vânzătorul trebuie să îl aibă, iar cumpărătorul să îl ceară, nu opțional, ci ca o condiție necesară finalizării actelor. Citeam despre necesitatea unui astfel de act și cum văd vânzătorii acest lucru. Uite așa! Mărind prețul apartamentului după unii sau scăzînd din valoare, cei cu conștiință. :((

Este benefic, cinstit, cumva moral, ca informarea să fie de partea tuturor, ca pe viitor să  apreciem valoarea unui imobil corect, atât din postura de vânzător cât și din cea de cumpărător. Mi se pare firesc să apreciez, atunci când pun în vânzare un apartament, dacă să îl modific după cum cred că se va vinde mai bine ( mă refer la mania unora de a sparge, tencui, cabla, pune fainanță, gresie, tapeta cu lemn nici 60 de metri pătrați, fără să își pună problema costurilor pentru menținerea unei atmosfere călduroase sau răcoroase, după preferințe) sau las cumpărătorul să decidă ce îmbunătățiri poate adăuga astfel încât clasa energetică a locului, clasa cu care îl pun în vânzare, să fie ridicată de la B la A, spre exemplu.

Clasele de energie, da, există. A, B, C, alfabetul până la G (nu până la e cum învață Loli, momentan) care însumează consumul kwh/m2/an.

pret-certificat-energetic-300x234
sursa foto: http://super-blog.eu/proba-5-certificat-pentru-viitor/pret-certificat-energetic/
20150313_123838 (1)

Clasele de la A la G sunt însens crescător din punct de vedere al consumului. Aici m-a ajutat tata. Eu am pornit cu întrebarea: Auzi: Blocul nostru de acasă, din ce este făcut? E călduros? Și mi-a explicat el, ne-a explicat de fapt (deoarece Loli ținea telefonul în mână, plus cu un colț de dinte de o margine), cum stă treaba cu blocurile cu structură de beton armat, cu pereți despărțitori de BCA, cum cărămida este bună, bolțarii nu țin de cald, cum există blocuri construite până în 80, din prefabricate (pereți turnați de beton) la care se adăuga izolația. Uhhhh! E greu! De toate aceste lucruri, plus și de alte performanțe se ține cont, se verifică de către auditul energetic, în vederea eliberării actului de performanta energetica a unei clădiri.

Ce să zic, nici concluzie nu am, studiez în continuare problema. Poate fac o plăcere mândrei și ne mutăm în casă de hobbit.

new-zealand-563759_1280

 Articol scris pentru Spring SuperBlog 2015