Am făcut ceva achiziții în ultimul timp la capitolul jocuri, cărți, mai puțin jucării.
Am decis mai demult, însă nu ne-am ținut de cuvânt, să facem doar achiziții care să o stimuleze pe Loli în procesul de învățare, pe care să le folosim pentru exersare vocabular, pentru atenție, logică, gândirea asociativă, imaginație, spirit de observație, răbdare. Loli are din toate – plușuri, mașinuțe de pedalat, de jucat, parcat (are și parcare!), banc de scule, electocasnice de jucărie, păpuși mici și mari, cumpărate de noi, primite, alese de ea atunci când și-a manifestat dorința aceasta. Toate sunt pentru joc de stimulare, evident, însă vrem să trecem la o nouă etapă de joc.
Nu am să fac inventarul la toate câte am luat (mi s-au legat multe de mână), ci doar la cele pe care le consider alegeri bune (scop, calitate, preț – am cumpărat când le-am găsit ocazional, unele la reduceri, sau le-am ochit de ceva timp și am așteptat reducerile)
Carduri:
1. Joaca-te de-a mimul – Editura Tehno-Art
Sunt 32 de carduri la număr cu poziții de mimat. Bune pentru motricitate dar și pentru vocabular. Discutăm acțiunea, verbalizăm pașii de făcut. Uneori facem „schema„, apoi începem să schimbăm poziții și ne distrăm. Devenim creative și așa haz facem. În ultima vreme Loli e sătulă de „lecții„, chiar dacă facem joc din asta. Un pic de distracție face tare bine, și maimuțăreala este eliberatoare de tensiuni, frici, furii.
2. Numere/ culori/ forme – Bright Child – Anticariat ExLibris Universitate
Cardurile astea sunt tare faine pentru acum, și pentru mai târziu, când va crește moața. Poți face multe jocuri. Ți se sugerează jocuri, ai un card cu explicații, poți veni și tu cu idei.
Cele cu numere au pentru fiecare număr 2 carduri cu imagini diferite și pot fi folosite față – verso. Copilul vizualizează obiectul de numărat și numărul. Partea în engleză, momentan, nu ne interesează, însă partea cu vizualizatul cifrelor este de ajutor.
Cele cu forme și culori ajută la fixarea acestor noțiuni, formele pot fi puse pe culori, și invers (să zicem). Dacă copilul știe culorile, va pune pe masă toate formele de culoare neagră, de exemplu. Le recunoaște pe cele uzuale, le învață pe cele necunoscute, dacă nu le știe. Poți imagina multe jocuri pornind de la ceea ce știi că nu stăpânește bine copilul.
Jocuri:
Creionul magic – le-am vânat la Black Friday. Am luat creioanele magice pe care nu le folosește la terapie. Motiv: să fie diversitate😊
Creionul magic te ajută să găsești răspunsul corect. Place pentru că face zgomot. Dacă copilul este reticent, temător la activități care îi solicită atenția, asta îi va face plăcere și îl va ajuta să capete încredere.
Cărți de activități:
1. Editura Gama
Nu cred că mai au nevoie de prezentare seturile Gama. Aici aveți exact reviewul lor, click pe fiecare carte din set. Eu le-am cumpărat pe cele recomandate vârstei de 2- 3 ani.
2. Editura TEORA- foarte utilă pentru bunici, când sunt în impas și nu știu cum să se joace cu mândra, are fișe de lucru cu model de conversație, indicii care ajută la realizarea activității. Așa cum scrie pe copertă este bună pentru dezvoltarea vocabularului.
3. Toate cunoștințele necesare 2-3 ani – Editura Larousse – are multe activități cu stickere, este printre preferatele fetei mele, acoperă partea de limbaj, logică, forme, numere, culori, mediu.
4. Cartea de șnuruit – Lace and learn de Natalie Marshall (Anticariat ExLibris universitate) – este pentru răbdarea mândrei, atenție (detalii, loc de poziționat piesele) și pentru coordonare. Ai piesele de cusut și imaginea. Sunt mici tablouri, în final.
Activitatea preferată a ei ( well…) este să scoată piesele pentru imagine și să învârtească șireturile de colo-colo. Coase cum vrea, se enervează, iar se apucă, îmi cere ajutorul și după ce ne punem pe cusut, își găsește altă treabă. Ideea este că poți oricând desface ce ai cusut și să refaci la nesfârșit. Până la urmă (sper!) va căpăta încredere și va avea răbdare să facă singură cap coadă o imagine.
Dacă nu are chef de șnuruit discutăm pe marginea imaginii, caută ea piesele și le denumim (denumesc😊).
Cărți de povești: Cu pop-up, interactive și terapeutice
1. Cărțile cu pop-up – Editura Rao, le cere des, pe cele din imagine le iubeste mult.
2. Cartea cu contrariile îi place că are scara cu contrariile, cu cele două animaluțe (anticariatul ExLibris Universitate).
3. Cărțile Adrianei Mitu le-am comandat pe nerăsuflate. Loli le-a studiat și le-a pus în zona de cărți foarte des folosite, la nivelul ei. Deocamdată spun povestea pe scurt și ne uităm mult la poze. Detalii găsiți pe site-ul Adrianei.
4. Setul – Lumea în care trăim. L-am cumpărat pentru că Loli preferă ritualurile. Deschide cutia, scoate cărțile, alege ea ce să citim. Învață ordinea lucrurilor, fenomenelor, activitatea se desfășoară cum dorește, capătă încredere în alegerile ei.
5. Nu vreau să fiu broască – Editura Nemi – mi s-a părut funny și ușor de citit. Dialogul poate fi interpretat (de mine, părinte) cu intonații, cu miauneli, fandoseli care o amuză. Fix pe placul ei. Și ea se gândește dacă e ok sau nu să fie broască😍.
Cam astea ar fi, dacă ai tu alte recomdandări, le primesc și distribui cu drag.
Este adevărat că am ajuns să cumpărăm obsesiv chestii de făcut, lucrat, prelucrat, la care, evident, Loli să participe, să învețe ascuns/ sau nu, în joc, vreo nevoie de-a ei.
Probabil că nu am fi făcut atâtea dacă nu era necesar. Pe lângă jocuri, jucării și joacă, știm, este nevoie și de pauză, de plictiseală (chiar), răbdare, încredere plus multă dragoste.