De ziua tatălui ei Loli ar fi preferat să facem un tort ”tremurat” din jeleu. Dar tortul tremurat nu l-am probat fix de ziua lui Iulian, ci cu o săptămână înainte. Ziua lui a venit cu alte surprize, așadar, luna februarie a început cu teste la capitolul jeleuri de casă cu agar-agar.
Mie nu-mi plac jeleurile, ursuleții gumați, însă mândra mea fată a mâncat mai demult niște jeleuri, chestii gumate, cleioase care i-au plăcut atât de mult, motiv pentru care îmi amintea des nevoia asta de a mânca ” din alea colorate”. Totodată, i-am cumpărat niște vitamine în formă de ursuleți din jeleu și gata, e fan chestii colorate, gumate, ”tremurate”.
I-am explicat mândrei că vitaminele colorate din jeleu sunt bune, dar ”alea(lalte) colorate”, nu sunt chiar sănătoase și ea are dinți noi, care au nevoie de mâncare sănătoasă și că avem altă soluție pentru plăcerea asta dulce, numai că avem de comandat niște ingrediente. Între timp am făcut comanda de agar-agar și iată soluția: facem jeleu de fructe cu ingrediente sănătoase. În ziua când ne-am propus să testăm rețete de jeleuri, mândra a participat la tot procesul de fabricare și degustare.
Despre agar- agar, la simplă căutare pe Google, găsiți toate informațiile de care aveți nevoie.
Am probat 2 rețete. Prima rețetă a fost cu fructe congelate și a doua cu suc de fructe făcut în casă din portocale și mandarine.
Așadar,
Jeleuri de casă cu agar-agar – din fructe de pădure (congelate)
- 2 lingurițe agar-agar
- 2 linguri de zahăr
- fructe de pădure – de la Mega am cumpărat 2 cutii de fructe de pădure congelate, care s-au dovedit foarte bune la gust – 500 g fructe în total
Am pus într-o cratiță la fiert 250-300 ml apă, în care am adăugat fructele și am amestecat până când am obținut o pastă de fructe ca un gem subțire. Apoi am adăugat zahărul și agar-agarul. Am continuat să amestec până a început să fiarbă toată compoziția. Prin fierbere se activează agar-agarul. Am lăsat un pic să se domolească căldura și am strecurat compoziția, pentru a îndepărta semințele, apoi am turnat în formele pregătite. Jeleul a stat la frigider 35-40 de minute.
Ne-a ieșit un desert fructat, colorat și destul de închegat. De preferat ar fi să împărțiți din start jeleul în recipiente mici, cu forme diverse, pentru a putea fi consumate în cantități mai mici. În plus, sunt mai aspectuoase și se păstrează mai bine ca formă.
Când am făcut degustarea am stricat aspectul jeleului și copilul nu a mai vrut jeleu ”desfăcut” după. L-am mâncat noi cu poftă (slăbuții de părinți) în zilele următoare.
Jeleuri de casă cu agar-agar – din suc de fructe (portocale și mandarine)
- suc de fructe 400 ml – nu l-am strecurat, l-am lăsat cu pulpă
- 3 lingurițe agar-agar
- 3 lingurițe miere de albine
În 50-100 ml apă am pus agar-agarul și mierea și am lăsat să ajungă la punctul de fierbere pentru a activa agar-agarul. Am luat de pe aragaz cratița, am lăsat câteva minute să se răcească, apoi am adăugat sucul de fructe. Am găsit ideea asta în comentarii la rețeta de jeleu de fructe din suc de portocale de la Paradisul Verde, pe ideea să nu distrugi vitamina C dacă fierbi și sucul cu restul ingredientelor.
De data aceasta am folosit formele de bomboane, cele pentru gheață și o formă de iepuraș de paște. Jeleul a ieșit mult mai închegat și foarte plăcut la gust. A stat la rece 30 minute, deja prinsese contur după ce l-am turnat.
Vom încerca mai multe rețete. Așteptăm sezonul fructelor ca să punem în practică cât mai multe combinații. Jeleul cu agar-agar este foarte ușor de făcut, gata în câteva minute de la amestecat îngredientele până la degustare. Jeleul este din ingrediente naturale, în plus, este și foarte răcoritor. Abia așteptăm vara!
Spor la bucătărit!
Dacă aveți idei de deserturi ușor de preparat, din ingrediente simple, le primim ( în secțiunea de comentarii) spre testare cu drag.
Dacă vrei să vezi ce cărți citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii.
Dacă vreți să îmi spuneți părerea voastră despre cartea mea (care nu este depre jeleuri), iată trailer-ul este AICI, se poate comanda de AICI.
De când tot zic că merg la plafar să cumpar și eu agar-agar să le fac jeleuri copiilor…
Buna,
As vrea sa imi soui daca se pastreaza de la o zi la alta, cum il pastrezi si cam ce termen de valabilitate are.
Nu as vrea sa fac un dulce ce trebuie terminat in aceeasi zi.
Bună, poți face cantități mici, să fie proaspete. Nu durează mult. Eu le-am ținut la frigider. După vreo 4 zile, parcă se deshidratează, se usucă. Cred că ăsta e semnul că trebuie consumate în 2,maxim 3 zile.