Dacă se mai fac reduceri la jucării declarăm faliment. Zilele astea cu reduceri, plus operația (scriu acuși despre asta), plus să fie ceva nou, ceva ce nu are, am făcut iar stoc de jucării, cărți, centre de activități. Deja nu știm cum să le gestionăm, să nu se plictisească Loli. Nu mai avem spațiu să le rulăm. Azi cărți, mâine păpuși, poimâine mașini, forme, joc în cort și tunel, culori etc.
Și cum să faci să își dea copilul drumul la limbă, să asocieze imagini cu obiecte, imagini cu lucruri reale (acolo unde merge), să asocieze sunete cu acțiuni, figuri și acțiuni, să antrenam un pic atenția, și altele pe acestă linie. Stați să îmi trag sufletul, după alergat. Daaa, facem un fel de vânătoare, treasure hunt.
Acum vreo lună am cumpărat de la librăria/anticariat Ex-libris, de la Universitate, această cutie cu cartonașe. Sunt în limba engleză, puteau să fie și în rusă, sunt numai bune de jucat cu copilul. Cutia este metalică, colorată, cu imagini, atractivă pentru mândră. Loli iubește cutiile, le închide-deschide, scoate tot, încearcă să bage lucruri care nu încap, se enervează, o ia de la capăt. Volumele astea. Le dibuie ea la un moment dat. 😉

20151203_193842_resized 20151203_193852_resized
Cum ne jucăm? Căutam ce vedem pe card. Inițial voiam ca Loli să fie cea care caută, aduce obiectul din imagine, îl numește, mimează acțiunea. Ajungem și acolo, la un moment dat. Face mami ca exemplu, Loli e atentă. Cât o ține (de obicei puțin), după care facem altceva. Revenind la joc. Mergem împreună prin casa în căutarea lucrului văzut pe cartonaș. Noi de fapt alergăm prin casă, de cele mai multe ori. Așa râde cu lacrimi, uneori rămânem doar cu alergatul. Îi place fugăreala, luăm cartonul și hai. Cine e? Pisica? Daaa. Cum face? Unde e?(la Loli e ceva de genul: teii tei?, a spus la un moment dat clar unde e:)))). Căutam un pluș sau o figurină. Și tot așa. Cum face? Miaună miau- miau? Miorlăim, chemăm pisica.
Dacă e cu sare țop-țop? Țopăim. Avem vecini cumsecade. Nu ne-au reclamat.

E un joc vesel, uneori leg treburile:

  • Dacă în vreo 30-40 minute, ne așezăm la masa, aleg cărțile cu mâncare, ustensile de mânuit îmbucătura. Uite lingura, cuțitul, polonicul, yamm, yammmy, și alte sunete de satisfacție că e cu mâncare.
  • Dacă am strâns cărțile, mașinile și ne facem de lucru cu  plușuri,  păpuși, atunci așa decurge jocul.
  • Dacă  am scos jucăriile cu forme, apoi forme și contururi alergăm. Aici cutia nu prea ne ajută. Avem o carte care îi place mult, tot de Universitate luată.

WP_20151204_11_37_05_Pro WP_20151204_11_35_34_Pro

Câteodată o surprind (jocul era altul) cum deschide singură cutia sau cartea, arată cu degetul imaginea și mâmâie ceva, apoi pleacă și pune mâna pe o jucărie sau obiect. Și se uită la mine și face Aah( este da). Daaaa, știe fata. Nu degeaba dăm ture prin casă. Asta când se scoboară din lighean….

WP_20151204_13_04_27_Pro

WP_20151204_14_01_24_Pro
Pentru umbrela curcubeu s-a dus bunicul la cumpărături.