Săptămână aceasta ne-am ocupat de jocuri de recunoaștere a numerelor.
În acest articol voi prezenta 7 idei de jocuri care te pot ajuta.
Omida
- Este un joc preluat de pe Pinterest și adaptat la materialele pe care le avem acasă. Am desenat o omidă simpatică și am numerotat fiecare părticică a corpului.
Jocuri de recunoaștere a numerelor cu plastilină
- joc simplu cu plastilina
- un joc compus.
Joc simplu
Se rulează un sir lung de plastilină și formezi numere.
Joc compus
- Ai nevoie de numere desenate, plastilină, culori
- Prima parte a jocului era să umplem forma numerelor ca să o fixăm mai bine vizual.
- Eu am desenat numerele cât era la grădiniță. Am folosit coală albă de împachetat. Numărătoarea este până la 10.
- Colile fiind separate (din lipsă de spațiu) pot fi decorate, jucate la cerere, chiar în zile diferite pentru cei mici.
- Dacă răbdarea este punctul forte al copilului este de bine, se poate lucra pe ambele coli. Loli s-a entuziasmat rapid când a venit de la grădi, apoi i-a trecut cam pe la final de 5 și nici n-am presat. Cât i-a plăcut și a fost fun. Apoi am făcut altceva. Este timp de revenit, oricând asupra unui astfel de joc.
- Partea a doua a jocului include semnificația numărului, sub formă de amprente.
- După recunoaștere și umplut forma numerelor, am numărat mânuțe.
Repet: nu e un joc/activitate de făcut deodată. Nu îi ține răbdarea. Loli a rezistat cu chef, la amprente, până la numărul 3.
Apoi voia și nu mai voia. La 4 i-am propus roz și amprente cu ambele mâini, și s-a gândit că parcă vrea. Apoi gata! A spus miine, adică mâine și s-a dus să se joace în dulapul cel nou încă neumplut cu haine. (După ce s-a spălat pe mâini înainte 😊)
Se poate juca zile la rând. Depinde de copil, vârstă, răbdare și ce alte activități mai sunt în plan.
Jocuri de recunoaștere a numerelor cu nisip.
- Am scos nisipul kinetic care este marea ei plăcere (eu nu apreciez strânsul și aspiratul și schimbatul de haine, atât de mult se implică de umple casa).
- Am strecurat și formele cu numere și am repetat un pic.
- Ca să nu pară lecție, că este sătulă de „lecții” după statul la grădiniță și 2 zile de terapie pe săptămână, ne-am jucat de-a muntele care ascunde comoara cu un număr.
Jocuri de recunoaștere a numerelor cumpărate (cu asociere de obiecte/ culori)
Carduri
- Sunt tare faine cele pe care le avem. Sunt câte două pentru fiecare număr, cu numărul pentru identificare vizuală și obiecte de numărat.
- Nu prea i-a plăcut să învârtim cardurile astea. După ce ne-am uitat pe ele și spus câteva numere și obiecte din imagini, le-a strâns fuguța. Încercăm și altă dată.
Pește din lemn (cumpărat de la Lidl)
- Fiecărui număr îi corespunde o piesă colorată și niște buline pe culoare de numărat.
- Loli iubește peștele ăsta – numără dar și asociază culori. Adică le pune în ordine, ascunzând numărul. Asta e distracția nouă. Well, whatever makes her happy.
Numere magnetice
- Suportul poate fi frigiderul, sau tabla magnetică. Nu e noutate jocul ăsta. Aici poți deveni creativ cu obiectele de numărat.
Sper că v-am inspirat cu aceste idei de jocuri de recunoaștere a numerelor.
Spor la joacă!
Dacă vreți să vedeți ce pregătim ca activități pentru dezvoltarea de abilități practice, vă invit să urmăriți pagina de fb a blogului https://www.facebook.com/unsoideblog/, sau să vă abonați la newsletter.
Nu peste mult timp, când mai creşte nițel micuța noastră, reluăm şi noi asemenea activități. Deocamdată mă împart între temele şi proiectele celei mari şi gaga-gugu/bau-bau cu cea mică:)
Gu-gu și gaga sună bine!Încă nu mă pot gândi la teme, sper să se mai schimbe lucrurile până atunci și să nu plângem amândouă deasupra caietelor.:)))))
Ce idei bune!O să încerc și eu câteva cu cea mică. Avem și noi jocul respectiv, dar încă nu l-am folosit.
Mersi, da e tare fain jocul!
Mă minunez de câte activități faci tu cu Loli. Cum reușești să te organizezi cu toate? Eu în afară de ceea ce îmi vine natural, cum ar fi gătitul împreună,, nu prea fac mare lucru cu ei. Și aș vrea să schimb asta. Cred că mă voi inspira din articolul tău să o ajut pe Amedeea să învețe literele. Este foarte dornică să le cunoască așa ca fratele ei. De fapt, voi face cu amândoi. Pe el intenționez să îl ajut să înțeleagă grupurile ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi. Se amărăște tare când nu reușește să citească un cuvânt care le conține.
Mulțumim pentru inspirație! ☺️
Uneori lungim activitățile pe mai multe zile. Uneori nu o prinzi ușor cu lucratul, alteori cere. Deocamdată noi exersăm cifrele, literele le lăsăm pe la tomană. Sper să îmi vină idei atunci, că deocamdată recunoaște doar pe O.:)) Mulțumesc pentru apreciere.