Continuăm povestea vacanței de primăvară în Istanbul. Cine a ratat partea I, iată link – La pas prin Istanbul – 7 zile (partea I).

Am ajuns la…

Ziua a 4-a

Care a fost însorită și plină de descoperiri.

Atunci când am făcut pregătirile de călătorie pentru Turcia am citit pe diverse bloguri, site-uri, cât de minunat şi drăguț este, respectiv potrivit de văzut cu cei mici ai familiei, parcul Miniaturk. Daaa, a fost interesant, dar nu am avut wow -ul la care mă așteptam.

O parte din instalațiile pentru trenuri sau de la alte construcții mobile nu funcționau. Deși clădirile miniaturale sunt frumos lucrate, nu m-am simțit precum Gulliver în țara piticilor.

Locul de joacă din lemn și cu labirint de explorat a fost preferatul Lolitei. Am plătit în cadrul parcului și un tur virtual cu elicopterul care a meritat toți banii, deși filmarea nu era chiar cea mai calitativă. Faptul că, ne-am plimbat prin tot oraşul pe muzică, noi stând într-un scaun, a fost fain și ne-am dat seama cât de mult ni se potrivește stilul nostru de a călători. Cine nu a citit despre profilul călătorului să bage un ochi – AICI.

Am plecat din Miniaturk Park cu chef de a vedea muzeul zărit din autobuz dar şi ca să ne îndepărtăm de familia de români, cu copii de vârsta Lolitei care tuşeau ținându-se de piept, peste tot la locul de joacă. În Istanbul, deși restricțiile se ridicaseră ca la noi, masca se purta încă în locurile aglomerate şi, cred că după 2 ani de pandemie, poți spune că este o regulă de bun simț. Mai ales dacă te știi mucos şi cu tusea în gât. În locurile de joacă închise, Loli a cerut masca fără să-i amintesc. După covid și alte 2 luni de muci și tuse, s-a cam săturat să fie bolnavă. Și noi…de nopți nedormite din cauza copilului febril, de altfel. Da, știu, nu dați ochii peste cap că era locul în aer liber, pentru că prietenii cu accese de tuse erau fix pe unde era și fiică-mea.

La câteva stații distanță de Miniaturk Parc, am descoperit Muzeul Rahmi M. KOC care este atractiv şi interactiv nu doar pentru copii, este potrivit și copiilor mai mari, așa… ca noi. Se întinde pe ceva hectare şi chiar am făcut băşici la picioare ca să îl vedem tot. Cu toate astea a fost plăcut, am avut ce vedea atât la interior cât şi la exterior, mai ales că vremea a fost bună.

Pe lângă muzeu, era organizată şi o mini expoziție de păpuși și jucării, cu care am terminat turul. Ne-a plăcut mult şi aceasta.

Nu înainte de a ne îndrepta spre mijloacele de transport, am oprit la un kebab stradal şi am luat ceva de-ale gurii. Am mâncat cu poftă, ne-am odihnit picioarele, apoi am pornit spre cazare cu burțile pline şi cu spor minim, dar bucuroşi că am avut o zi frumoasă ținând cont de vreme și de descoperiri.

Acasă, după ce ne-am odihnit vreo oră în care am prins un mic somn revigorant (de la ora 5), am ieșit în oraş la masă şi la o narghilea. Copilul, cât noi am savurat narghileaua, s-a jucat pe telefon fericit. Well, aia a fost narghileaua lui, să zicem.

Ziua 5

Ipostaze – zona Taksim/Galata Tower

A picat fix joi! Am luat la pas celebra Taksim, i-am oferit fetei și celebrul spectacol al înghețatei. După înghețată și mult window shoping în zonă, ne-am îndreptat spre Galata Tower. Am văzut acest turn pe dinafară deoarece coada era imensă, iar Loli a decis că nu vrea poze din turn. Am fost foarte de acord!

Următoarea oprire a fost la Muzeul Inocentei. Muzeul a fost construit după cartea cu același nume. Până la acest obiectiv nu am auzit de carte, dar după vizitarea Muzeului am tras e-book-ul pe tabletă. Șiii…. m-am pus pe citit.

 

Seara, după odihna binemeritată de după- amiază, am ieşit la plimbare prin parcul Gulhane. Parcul pe alocuri aduce cu un mini Keukenhof datorită şirurilor de lalele de toate culorile şi aranjamentelor de flori de primăvară. Am explorat aleile parcului, ne-am fotografiat printre flori, ne-am bucurat de timpul petrecut împreună, de aerul liniștit și plăcut al primăverii.

Ultima zi în Istanbul

Am petrecut-o astfel: am început-o cu Istanbul Akvaryum, apoi am continuat ziua cu o mică croazieră pe Bosfor, am pășit un pic și pe continentul vecin, am luat ultima masă la restaurantul nostru preferat.

Așadar, ne-am gândit să nu părăsim oraşul fără a vedea unul dintre cele mai mari parcuri acvatice tematice din lume, recunoscut pentru varietatea expunerii și speciilor prezentate – Istanbul Akvaryum.

Ca să ajungem acolo, am luat un autobuz care pe la jumătatea drumului a avut probleme la motor. Culmea a fost că, de sub autobuz ieșea un fum gros pe care noi pasagerii nu l-am văzut decât la coborâre, doar ne mirosea un pic a ars. Șoferul s-a sesizat într-una din stații când călătorii ce voiau să urce i-au atras atenția. Atunci ne-a debarcat rapid pe toți și cu un alt autobuz am făcut până la acvariu 20 minute, în loc de cele 45 min estimate pe google maps. Totul a fost bine, doar că am ajuns mai devreme.

Acvarium-ul este foarte frumos, bine organizat pe secțiuni.  Am făcut poze şi filmulețe o mulțime, așa de bine ne-am simțit.

Din acvariu ieşi într-un mall. Acolo, Loli a vrut la un loc de joacă, iar noi părinții ne-am relaxat la o cafea.

După joacă, prânzul pe terasa outdoor a mall-ului care avea vedere la Bosfor şi muzică plăcută, ne-am pornit spre port. Am luat bilete pentru croaziera pe Bosfor. Călătoria pe Bosfor a fost plăcută, însă clar nu iubim tangajul. A vrut copila la interior, să stea pe banchetele moi, nu în bătaia vântului şi noi, adulții, era să leşinăm de la răul de mişcare.

Înainte să se încheie cursa pe Bosfor… am coborât. Nu am mai rezistat legănatului şi, cu vreo 2 opriri înainte de punctul de unde am plecat, am acostat. Ce bine se simte pământul, după ce te leagănă valurile, nici nu știți. Pe țărmul asiatic Loli a vrut din nou la joacă şi asta am făcut. Am găsit un loc de joacă în apropiere de port şi s-a zbânțuit pe acolo vreo oră. Apoi am luat rata lor (tot pe apă), apoi tramvaiul spre cazare.

Cina a fost la restaurantul la care am mai fost și vi l-am menționat în prima parte a periplului nostru prin Istanbul. Am zăbovit şi la terasa blocului, pentru un ultim rămas bun de la oraș. Seara s-a încheiat frumos, cu un suc, ceva ronțăieli de fructe și o prăjitură specifică, kunefe (cred, nu îmi amintesc exact).

 

Paști cu surprize la Bulgari

Întoarcerea din vacanță a fost cu oprire la Bulgari. Am preferat să facem oprire la Yambol, și să nu mergem întins 9 ore ca să ne prindă Învierea pe drum.

Vremea a fost foarte plăcută și am stat mult pe afară, prin parcul oraşului care arăta minunat. Locul de joacă avea secțiune de fitness pentru copii şi Loli a fost încântată, deoarece acasă testează aparatele tot timpul, deşi sunt mari pentru dimensiunile ei.

Seara eram rupți, abia ne tărâm picioarele de frânți ce eram. Totuși, am decis să ne trezim pentru a lua lumină de la biserica de lângă hotel. Surpriza vieții…ne-a așteptat. Bine, nu chiar a vieții, dar nu știu ce s-a întâmplat acolo și care a fost motivul pentru care nu s-a ținut slujba, deşi oamenii o aşteptau. Am plecat de la biserică la fel de mirați și derutați precum bulgarii, dar  noroc că era cald afară, aerul plăcut. Am luat-o ca pe o ultimă plimbare prin acest oraş, în care probabil nu vom ajunge pentru o a doua oară.

A doua zi, dis de dimineață, ne-am îmbarcat şi din nou la drum. Cum Veliko Târnivo era în drum, am zăbovit şi acolo. Am stat la o cafea şi plimbare printr-unul din parcurile lor, unde Loli a găsit un loc de joacă şi  2 frați ce vorbeau aceeaşi limbă ca ea. S-a jucat pe săturate, apoi pe drum a dormit până la granița cu Romania.

Voi pe unde plănuiți să mergeți? Vrem să descoperim alte idei de minivacanțe în familie, pentru că între timp punem bani la ciorap. Nu suntem deciși pentru următoarea ieșire din decor, dar suntem deschiși la sugestii. Numai punga să ne țină….

Călătorii inspirate

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului – Aici.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea (care nu e musai despre călătorii) are book-trailerul – AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.