Nu-mi amintesc cum am luat decizia de a face rezervări pentru Istanbul într-o lună de primăvară, dar a fost o decizie bună. Faptul că ne-am alocat atâtea zile, ne-a dat ocazia să îl savurăm pe îndelete. Am ales varianta roadtrip cu mașina, cu toate că la un moment dat ne uitam și la oferte de avioane, dar tot mai convenabil ieșeam cu propria mașină.

Plecarea

Am plecat din Bucureşti spre Istanbul la 4 dimineața și am ajuns la intrarea în oraș, pe șosele ultra aglomerate pe la un 3 si ceva după-amiaza. Inițial, când am dat ochii cu drumul aglomerat de mașini, de oameni puzderie și totul pe îngust (mă refer la lărgimea șoselelor și trotuarelor) m-am panicat nițel. Citisem despre asta, dar se pare că pandemia m-a afectat mai mult pentru că resimt și lipsa de spațiu acum.

Bun, am ajuns la cazarea noastră unde gazda ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze. După ce am stat un pic de vorbă, ne-a lăsat să ne instalăm. Mașina am parcat-o prin apropiere. Fiind vreme frumoasă am ieșit în recunoaștere, să vedem zona, să ne cumpărăm de mâncare, să se joace Loli la un loc de joacă, mai ales că ochise câteva pe drum și era plină de doleanțe pe partea asta.

Sfat! Să aveți grijă cu parcarea, nu prea stau bine la acest capitol și să vă asigurați că aveți loc de parcare la locație sau vă rezervă gazda în apropierea cazării.

Vremea în Istanbul când am ajuns era superbă, cald, frumos, senin, cine să se gândească că vor veni 3 zile de ploaie. De fapt, prognoza meteo era cu un pic de ploaie, dar încă speram că se va schimba. Și, da, am avut parte și de ploaie, dar cine mai dă un ochi pe aici pe blog, știe că pe noi ploaia nu ne-a speriat în nicio călătorie. Vezi cum ne-am descurcat pe ploaie și ce vacanță reușită am avut în Malta, în noiembrie 2019 – AICI

La pas prin Istanbul pe zile

Prima zi – am dedicat-o zonei în care stăteam. Deoarece am stat în centrul vechi, foarte aproape de Palatul Topkapi, Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Muzeul de Arheologie etc, în primele zile am stat în cartier, cum s-ar zice.

După seara călduroasă și plăcută, a venit dimineața primei zile de vacanță …mai puțin plăcută. Norii s-au pus pe stropit de duminică dimineață și tot au ținut-o până pe la o miercuri. Nu am avut parte de ploaie multă, dar picura cu o constanță uimitoare fix cum scoteam capul afară de la ceea ce tocmai vizitasem  sau când ieșeam din mijloacele de transport.

Pe ploaie, de obicei e bine să vă axați pe vizite, tururi la interior, deoarece sunt multe de văzut și explorat și indoor în Istanbul.

 Ziua I

Am început cu Moscheea albastră, care are o curte largă și este impunătoare pe dinafară. La interior am găsit multe schele și fiind în renovare era cam puțin spațiu de vizitat și explorat. Fetei mele i-a plăcut mult partea cu descălțatul. Mochetele moi ar fi mers explorate mai mult, dar erau mulți turiști și nu a fost posibil. Ne-am rotit ochii pe vestitele plăci de faianță atât cât ne-au permis schelele instalate, apoi am plecat spre următorul obiectiv.

Window shoping

În drum spre Hagia Sofia, cum am ieșit în spatele Moscheii Albastre, se găsește Muzeul Mozaicurilor în care sunt expuse mozaicuri din secolele IV-VI. Înainte să ajungem la el am trecut prin piața meșteșugarilor, unde ne-am clătit ochii cu diverse obiecte de artizanat, iar Loli și-a ales niște săpunuri care miros foarte frumos, ce sunt îmbrăcate într-un material pâslos și pot fi folosite ca scrub la baie. Încă nu le-am probat, parfumăm hainele din dulap cu ele. Imaginează-ți! Deschizi dulapul și mirosul te poartă din nou prin orașul din care tocmai te-ai întors…

Muzeul Mozaicurilor ne-a plăcut foarte mult. Copilul a fost impresionat de animalele „ciudate” (mitologice) și scenele de vânătoare, de sălile de baie mari cu desenele în mozaic. I-ar fi plăcut să bricoleze un mozaic, după ce am discutat despre migala și frumusețea unui astfel de proces artistic. A rămas să facem acasă o activitate de art&craft cu modele mozaicate așa cum am văzut la muzeu.

După ce am stat de ploaie în Muzeul Mozaicului, ne-am pornit spre Hagia Sofia. Acolo era puhoi de oameni și, deja, după obișnuița locului, iar ne-am făcut comozi la intrare. Cu șosetele la vedere am intrat să vedem faimoasa construcție. Acasă, în București, cu vreo 2 săptămâni înainte de plecare noastră, am văzut un documentar pe televizor, exact despre acest obiectiv, despre anii de transformări, despre istoria lăcașului care a servit de-a lungul timpului viețile religioase ale creștinilor și musulmanilor. Am fost impresionați de măreția locului, de povestea lui, poate mai puțin de transformarea din Muzeu în Moschee. Sunt pro istorie și cred că fiecare loc are nevoie ca moștenirea lui să fie păstrată.

După Agia Sofia ne-am îndreptat către Topkapi Palace care este grandios și îți ia să-l vezi, pe îndelete, aproape o zi întreagă. Aici ai ocazia să îți imaginezi viața de suveran.

Topkapi Palace este un complex cu multe clădiri, ce îngrămădește multă istorie (și probabil multe povești la fel de interesante), cu o curte interioara fabuloasă. Chiar și pe ploaie te impresionează. Am explorat fiecare clădire, am apucat să vedem și sabia lui Ștefan cel Mare. După toate aceste vizite și ceva mâncare bună, somnul de după-amiază a mers ca uns. A se vedea cu cât spor doarme Loli într-una din poze.

Am fost foarte mândră de copilul meu, care a simțit vacanța, a ascultat explicații, a fost curioasă să afle ce e cu clădirile astea ciudate și cu oamenii îmbrăcați într-un anume fel. Menționez că visul ei, de ceva vreme e „când voi fi mare, voi călători în lumea largă cu mami și tati sau singură sau cu prietenii mei.

Recomandare locații cu mâncare bună: Doy-doy este restaurantul de lângă cazarea noastră, unde am mâncat foarte bine. Un pic mai încolo de strada noastră am dat de un mic restaurant de familie, situat la stradă Șelale Kebab&Yemen Salon (link google – aici), care face mâncare foarte bună, de unde am luat la pachet aproape în fiecare seară. Deși ne-am luat apartament cu bucătărie, ca niciodată… nu am gătit. Loli e mofturoasa familiei și, din pricina mâncatului ei în 3 fire, luăm cazări cu chicinetă ca să pot prepara ceva rapid și să o văd înghițind mâncare. Nu a fost cazul acum, toate felurile turcilor i-au plăcut!

Ziua II

A picat luni și, deși vremea de afară nu te îmbia la nimic, noi aveam chef și spor să continuăm explorarea orașului. Așadar, ne-am echipat de ploaie și am mers întins (cu tramvaiul, bineînțeles) spre celebrul palat Dolmabahce. Numai că… era închis! Am încurcat zilele, am crezut că e duminică. Well, după ce am bolborosit un pic că nu ne-am dat seama, nu ne-am  informat bine etc, cu ploaia în frunte, am luat tramvaiul și am făcut cale întoarsă cu oprire la Spice Bazar și Grand Bazaar. De aici am cumpărat cadouri pentru acasă, am luat niște pantofi din piele cu vârf întors. Am avut ocazia să vedem și atelierul în care sunt lucrați, acolo am probat mai multe perechi până am ajuns să-o alegem pe cea potrivită. Foarte serviabili negustorii și la spice și la bazarul mare, numai buzunarul să te țină.

Înainte să ne îndreptăm spre casă, adică cazarea noastră, să ne odihnim picioarele dar și pentru ceva de-ale gurii, am trecut pe la Cisterna Theodosius. Eram un pic cam obosiți, dar ne-am revigorat cu spectacolul din Cisternă. Istoria locului este minunat transmisă publicului vizitator prin intermediul proiecției de lumini și imagini de pe pereții cisternei  (360° Projection Mapping system – primul din Turcia… cică). Am plecat încântați și mulțumiți de ziua pe care am petrecut-o până atunci, în ciuda vremii oribile de afară. Aici puteți vedea despre ce spectacol vorbesc.

Prânzul târziu din ziua aceasta a fost cu mâncare de la prietenii noștri cu mica afacere de la stradă, menționați mai sus. După ce ne-am încălzit un pic, plus un pui de somn(se răcise considerabil vremea în acea zi ), ne-am gândit să vedem și celebra Cisterna Basilica. Pe site-ul Cisternei scria că este închisă temporar, dar pe google maps erau comentarii foarte recente, de câteva ore cu descrieri despre cât de frumoasă este, ceea ce ne-a indus în eroare. Am crezut că nu era updatat site-ul și era deschisă într-adevăr. Cum a dat norocul a doua oară peste noi în aceeași zi și acest obiectiv era ÎNCHIS.

Nu voiam să terminăm ziua în fața unor uși închise, adică așa cum a început ziua. Promenada pe frig nu prea ne surâdea, în plus eram un pic nehotărâți ce să facem și unde să mergem, și ce credeți că ne-a ieșit în cale? Ei bine, un muzeu. Muzeul de Arheologie. Sătui de muzee? Da, eram.  Dar copilul voia undeva la interior, la cald, așa că am intrat. Șiiii….a fost dragoste de la prima încăpere. Îmi părea rău de timpul pierdut de dimineață la palatul închis, dar ne-am tratat cu acest Muzeu. Este imens, sălile de expoziție frumos concepute. Merita vizitat pe îndelete de dimineață, în loc de plimbarea aiurea prin ploaie, dar suntem mulțumiți că am apucat să-l vedem cât de cât și copilul a butonat toate chestiile interactive, mulțumit că poate să se joace și să exploreze în felul lui un loc care în mod obișnuit nu ar fi prezentat așa mare interes, mai ales la ceas de seară.

Alături de muzeu era și Parcul Gulhane, cu alei mărginite de lalele frumoase și cu o mică fântână arteziană sub formă de carte care te invita la lectură, cu pagini de apă. Ne-a plăcut efectul acesta de file de apă, în mișcare. În acest parc nu am zăbovit foarte mult, din cauza orei târzii și a frigului, însă l-am reluat în altă zi. Urmează povestea zilele astea.

Ziua 3

A început cu vizita la Palat Dolmabahce, de data aceasta fiind deschis. Am văzut în liniște palatul, chiar vă recomand să ajungeți dimineața la deschidere, ca să nu vă simțiți înghesuiți de grupurile de turiști. Lolitei i-a plăcut mult și mica menajerie de găini, păuni și fazani. Nu se fac poze la interior, avem câteva poze cu porțile și grădinile. Am fotografiat mental locul, am putea spune.

Pentru că i-am promis copilului atracții și pentru vârsta ei, nu doar muzee și palate fastuoase, pentru restul zile am cumpărat bilete la Sealife şi Legoland. Ambele locații au adus mulțumire mândrei copile. Mai ales că nu am mai mers prin ploaie, locațiile cu distracția mare fiind într-un mall. Ce mi-a plăcut: preturile decente, grija pentru siguranța copiilor. Noi, adulții, am lenevit pe fotoliile confortabile din zona de așteptare, la o cafea și un ceai.

Înainte de a trece la partea a doua a periplului nostru prin Istanbul, închei astfel:

 7 zile cu copilul în Istanbul este de vis… dacă:

  • dedici o zi vizitării Sea life şi Legoland și, totodată, încerci (în altă zi, evident) și Istanbul Akvarium (care este mult mai mare decât cel din mall și este foarte frumos amenajat).
  • vei lua la picior parcurile lor, deoarece toate au loc de joacă; cele din zona unde am stat noi erau unul după altul și bine întreținute.
  •  mergi într-o croazieră pe Bosfor.
  • mergi la pas prin celebra Taksim, ca să te bucuri de miresme, de spectacolul oferit de vânzătorii de înghețată, respectiv încerci diverse feluri de mâncare şi ești fan cumpărături alese.
  • ai timp de un muzeu interactiv așa cum este Rahmi M. Koç Museum, un muzeu al transporturilor, industriei și comunicațiilor, cu o colecție deosebită de mașini și mașinării, dar și cu multe expuneri interactive.
  • mergi doar la câteva moschei sau prin bazaruri, în zilele când copilul este dispus să experimenteze arome și vrea să cheltuiască banii din pușculiță.

 Câteva tips and tricks

  • vă sfătuiesc să mâncați unde mănâncă mulțimea de localnici – veți avea parte de bucate bune sau la localurile recomandate de cei la care stați în chirie.
  • folosiți transportul în comun, mijloacele de transport ale turcilor merg cu viteză şi se țin de orar.
  • încercați sucul de rodie care este ieftin şi bun.
  • pentru pass-ul hgs, pe care trebuie să-l achitați cum ați intrat pe teritoriul turcesc, să aveți lire turcești cumpărate din țară. Nu se merită să schimbați euro sau dolari în Turcia, deoarece ieșiți în pierdere.
  •  internetul pe mobil te usucă la portofel în Turcia, prin urmare cumpărați o cartelă de la ei. Este foarte utilă.

Până la partea a doua,

Inspirație pentru excursii scurte și călătorii de durată avem la secțiunea → Călătorii. Nu uitați că vă așteptăm cu noutăți, informații utile, jocuri și evenimente dedicate picilor de 4-7 ani pe pagina de Facebook a blogului și pe pagina de Instagram – acolo pun poze mai multe și filmulețe faine.

Dacă vă este mai ușor pe mail, vă invităm să vă înscrieți la newsletter.

Dacă vrei să vezi/vedeți ce ne place să citim, aici este secțiunea noastră de cărți – Recenzie carte copii, pentru activități cu copiii, găsiți inspirație aici – Activități cu copii.

Cartea mea are book-trailerul –  AICI. Dacă o veți citi, să îmi dați de veste. Se găsește AICI.